Μετά τη μαντίλα ενοχλούν και οι γάτοι τον κ. Λοϊζο Σέπο

Μετά τη μαντίλα ενοχλούν και οι γάτοι τον κ. Λοϊζο Σέπο

Ο Διευθυντής του Παγκύπριου Γυμνασίου, καταγγέλθηκε ως βασικός ύποπτος για επαναλαμβανόμενες κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις γάτων στο σχολείο

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Πρόδρομο Προδρόμου, ο κ Ντίνος Αγιομαμίτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων, καθώς και Εκπρόσωπος τύπου της ένωσης φιλοζωικών οργανώσεων Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου. 

Η επιστολή αναρτήθηκε και στη σελίδα του CVA (Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου), στο facebook.

Επειδή τα ζώα αισθάνονται, πονούν και αγαπούν…

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Λευκωσία 25 Σεπτεμβρίου 2020…

Αξιότιμε κύριε Προδρόμου

Αφορμή γι αυτή την επιστολή ήταν όσα έγιναν στο Λύκειο Παραλιμνίου και οι επαναλαμβανόμενες κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις γάτων στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. 

Το απόγευμα της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν άλλα δυο γατιά δηλητηριασμένα στο Παγκύπριο, από τα πιο παλιά και γνωστά γατιά, η Τελεία και η Παρένθεση, ενώ ένα σκυλί γειτόνισσας τη γλύτωσε με εμετούς. Είχε προηγηθεί πριν λίγο καιρό η Μπουμπού που πέθανε από ποντικοφάρμακο και πιο πριν άλλα δηλητήρια και βλαβερές ουσίες που ρίχνονται στο φαγητό των γάτων ενώ εδώ και μήνες πετάνε καθημερινά το φαγητό και το νερό τους.

Τα δηλητήρια, τοποθετήθηκαν στο χώρο που ταΐζονται τα γατιά μέσα στον περίβολο του σχολείου αλλά και έξω, κάτω από τον κάδο των σκουπιδιών, εκεί ακριβώς που ζητήσατε από το Δήμαρχο να μπει ταΐστρα και νερό για τα γατιά. Τα δηλητήρια παρελήφθησαν από την αστυνομία και τα νεκρά ζώα παραδόθηκαν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες για νεκροψία.

Έχει καταγγελθεί στην αστυνομία ο Διευθυντής του σχολείου κ Λοίζος Σέπος σαν ο βασικός ύποπτός για αυτά τα περιστατικά.

Ομολογώ ότι ένοιωσα μεγάλη ανακούφιση όταν διάβασα πριν μερικές μέρες την ανάρτηση σας στο twitter σχετικά με τα γεγονότα στο λύκειο Παραλιμνίου όπου δηλώνατε ότι: «θλίψη και αποτροπιασμό προκαλούν πράξεις βαρβαρότητας σε σχολείο στο Παραλίμνι. Προέχουν οι έρευνες τις αστυνομίας, αλλά θα ακολουθήσει και έρευνα του υπουργείου. Μέρος της παιδείας μας και δείκτης πολιτισμού είναι ο σεβασμός προς τα ζώα, γι αυτό δεν πρόκειται να ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές».

Πολύ σωστά κύριε Υπουργέ και χαίρομαι για τη στάση σας. Θα ήθελα όμως να επισημάνω μια αντίφαση. Δεν θα έπρεπε να κρατάτε την ίδια στάση για όλα τα περιστατικά που κακοποιούνται τα ζώα στα σχολεία; Καταδικάζεται ένα πράγματι βάρβαρο και άθλιο περιστατικό που έγινε από μαθητές αλλά ανέχεστε ένα άλλο βάρβαρο περιστατικό κακοποίησης ζώων στο οποίο εμπλέκεται ο διευθυντής του σχολείου; 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Χαμογελάστε παρακαλώ και πάμε όλοι για το επόμενο facebook status

5454554

Ο κ. Σέπος έχει καταγγελθεί σαν ο κύριος ύποπτος στην αστυνομία αφού μόνο αυτός έχει πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο. Δεν γνωρίζω αν αυτός έβαλε τα δηλητήρια, αλλά γνωρίζω με βεβαιότητα ότι αυτός πετά τις τροφές και το νερό των ζώων αφού σε σύσκεψη που έγινε στο σχολείο με δική σας πρωτοβουλία και στην οποία συμμετείχε και ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης και ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, τόσο ο πρόεδρος της Σχολικής Ευφορίας κ Νίκος Μεγάλεμος, όσο και ο ίδιος παραδέχτηκαν μπροστά σε όλους μας ότι αυτοί έδωσαν τις οδηγίες για να γίνεται αυτό. 

Μάλιστα ο κ. Σέπος δήλωσε με έμφαση ότι θα συνεχίσει να πετά τις τροφές και το νερό αν μπαίνουν εκεί που ταΐζονταν μέχρι τώρα τα ζώα. Πράγμα που κάνει μέχρι σήμερα, παρά το ότι ταΐζονται σε σημείο που συμφωνήσαμε κατά τη σύσκεψη. Ακόμη και την περίοδο των διακοπών που τα σχολεία ήταν κλειστά πήγαινε για να πετάξει το φαί και το νερό των γάτων. Πόση μοχθηρία μπορεί να έχει κανένας στη ψυχή του για να αφήνει τα ζώα χωρίς νερό με θερμοκρασίες 40 και 45 βαθμών Κελσίου.

Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες δεν υπήρξε καμιά δημόσια καταδίκη ούτε του κ Σέπου

ούτε καν της ίδιας της πράξης αυτής που αποτελεί σοβαρή κακοποίηση των ζώων και ποινικό αδίκημα με βάση τον περί ευημερίας νόμο 46 (1) του 94. Αν αυτές οι συμπεριφορές και αυτή η αντιμετώπιση των ζώων από το διευθυντή σχολείου γίνεται ανεκτή ποιο είναι το μήνυμα που πάει στα παιδιά; Γιατί να περιμένουμε από αυτά να σέβονται τα ζώα;

Μπορεί να μη το γνωρίζετε αλλά πριν από πάνω από δυο δεκαετίες η κατάσταση στο Παγκύπριο Γυμνάσιο δεν ήταν και πολύ διαφορετική από αυτά που είδαμε στο Λύκειο Παραλιμνίου. Κάποια παιδιά κλωτσούσαν τις γάτες στην αυλή του σχολείου, τις κακοποιούσαν, τους έκοβαν τις ουρές και κανείς δεν αντιδρούσε. Αυτό άλλαξε εξαιτίας κάποιων ευαισθητοποιημένων εκπαιδευτικών που ασχολήθηκαν με την προστασία των ζώων και ενθάρρυναν και κάποια ευαισθητοποιημένα παιδιά να ασχοληθούν με το θέμα. Ήταν άτομα που πίστευαν πραγματικά ότι «ο σεβασμός προς τα ζώα είναι μέρος της παιδείας μας και δείκτης πολιτισμού». 

656567

Έτσι ξεκίνησε ο φιλοζωικός όμιλος του Παγκυπρίου Γυμνασίου που έγραψε ιστορία και μετέτρεψε το Παγκύπριο Γυμνάσιο σε πρότυπο σχολείο σε σχέση με τον σεβασμό προς τα ζώα. Προσωπικά καλέστηκα δυο φορές και συμμετείχα σε εκδηλώσεις του Ομίλου στο σχολείο με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών. Οργάνωσε εκδηλώσεις όπως το 2004 έξω από τον Ζωολογικό Κήπο της Λεμεσού με αίτημα την απελευθέρωση των ζώων που έγινε αφορμή να μπει θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στην οποία καλείτο και συμμετείχε και ο Φιλοζωικός Όμιλος. Εξέδιδε εφημερίδα ενώ διατηρούσε και εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα Πολίτης. 

Το 2010 στα πλαίσια των δραστηριοτήτων των ομίλων οργάνωσε εκδήλωση στην είσοδο της Λήδρας με συνθήματα ενάντια στις δηλητηριάσεις, τις κακοποιήσεις και τις εγκαταλείψεις και μοίρασαν φυλλάδια στα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο. Οι εφημερίδες τότε (25 Μαρτίου 2010) του αφιέρωσαν ολοσέλιδα άρθρα εκθειάζοντας τη δράση του. Πήρε ακόμη και διεθνή διάκριση αφού βραβεύτηκε από το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση. Έχει στο ιστορικό του πολλές εκδηλώσεις με βουλευτές και άλλους παράγοντες με πολύ μεγάλη συμμετοχή. 

Τη σημασία του Ομίλου και των δράσεων του την περιγράφει με πολύ παραστατικό τρόπο μιλώντας στην εφημερίδα «Σημερινή» στην εκδήλωση στις 24 Μάρτη 2010 ο τότε ταμίας του Ομίλου Παναγιώτης Βασιλειάδης που ομολογεί ότι: «Εγώ δεν ήμουν τόσο ζωόφιλος παλιά, απλώς με τη συμμετοχή μου στον Όμιλο κατάλαβα ότι τα ζώα έχουν ζωή και πρέπει να τα βοηθάμε όσο μπορούμε. Στη Κύπρο υπάρχουν ανεύθυνα άτομα που συμπεριφέροντε χωρίς σεβασμό στα ζώα». Αυτή η πρόταση τα λέει όλα και δείχνει ακριβώς σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε αν θέλουμε να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα όπως αυτό στο Παραλίμνι.

Αυτή την παράδοση και αυτή την ιστορία, που ξεκίνησε από τα γατιά που υπήρχαν στην αυλή του Παγκυπρίου Γυμνασίου, έρχεται να ανατρέψει ο κ Σέπος. Δεν μπορείτε να ανέχεστε τέτοιες συμπεριφορές και μετά να μιλάτε για σεβασμό στα ζώα. Ποιος καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης κύριε Προδρόμου σχετικά με τα ζώα και την εκπαίδευση;

Ένας διευθυντής που τα ανδραγαθήματα του τον έκαναν γνωστό σαν ένα ακροδεξιό ρατσιστή που ούτε τον Ρίτσο δεν αντέχει να ακούει ή ένας πρόεδρος σχολικής ευφορίας που αγνοεί τελείως την παιδαγωγική σημασία του σεβασμού προς τα ζώα και δηλώνει με αλαζονεία «εγω είμαι ο ιδιοκτήτης των σχολείων και δεν θέλω να ταΐζονται τα γατιά μέσα στην αυλή του σχολείου».

Η παρουσία αδέσποτων γάτων και πουλιών είναι αναπόφευκτη εκεί που υπάρχουν παιδιά που αφήνουν υπολείμματα τροφών. Υπάρχουν αδέσποτα σε όλα σχεδόν τα σχολεία της Κύπρου. Τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή, να τα εξοντώσουμε;

Πόσο θα ανέχεστε αυτές τις αθλιότητες κύριε Υπουργέ, τη στιγμή μάλιστα που έχετε μπροστά σας τις προτάσεις μας για αποτελεσματική διαχείριση της παρουσίας των αδέσποτων στα σχολεία με προγράμματα οργανωμένης και ελεγχόμενης σίτισης, με στειρώσεις και παροχή ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στα ζώα. Κάτι που γινόταν ήδη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο από εθελοντές, πριν κηρύξει ο κ Σέπος τον πόλεμο στα ζώα και σε όσους τα φροντίζουν.

Γνωρίζουμε για τις προσπάθειες που έγιναν από τους άμεσα προϊστάμενους του για να τον σταματήσουν οι οποίοι τελικά σήκωσαν τα χέρια μπροστά στην αδιαλλαξία του. Ούτε μπορεί να αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία η αντίδραση του προέδρου της σχολικής εφορίας. Αυτός αντιδρούσε και πριν αλλά δεν του επέτρεπαν οι προηγούμενες διευθύνσεις του σχολείου να συμπεριφέρεται σαν να είναι το χωράφι του πατέρα του οι σχολικοί χώροι ώστε να κάνει ότι θέλει.

Ο Διευθυντής έχει την τελική ευθύνη για ότι γίνεται στο σχολείο. Ακόμη και αν δεν ήταν αυτός ο υπεύθυνος για την κακοποίηση των ζώων θα έπρεπε να είχε πάρει όλα τα μέτρα για να το σταματήσει. Οχι μόνο δεν το έκανε αλλά άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο ηθικός αυτουργός αφού η πρώτη κουβέντα που έκανε όταν πήγε στο Παγκύπριο ήταν να δηλώσει στη συνεδρία του καθηγητικού συλλόγου: «κατίshι του όποιον δω να ταΐζει γατιά».

Κύριε Υπουργέ αναμένουμε την δικής σας προσωπική παρέμβαση στη βάση της δήλωσης που κάνατε για να δώσετε ένα τέλος σε αυτή την άθλια συμπεριφορά ενάντια στα ζώα σε ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της Κύπρου

Με εκτίμηση

Ντίνος Αγιομαμίτης

Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων

Εκπρόσωπος τύπου της ένωσης φιλοζωικών οργανώσεων Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου

Τηλ 99698503 Email: [email protected]

Δες την ανάρτηση εδώ

Loader