Μία TikToker χρειάστηκε για να προκαλέσει χάος στους επιστήμονες

Μία TikToker χρειάστηκε για να προκαλέσει χάος στους επιστήμονες

Τους... κατάστρεψε τις επιστημονικές μελέτες

Είναι γεγονός ότι οι τάσεις που καταφέρνουν να γίνουν viral στο TikTok στέλνουν ακόμα και χρήστες στο νοσοκομείο μέσω των ψευδών ειδήσεων που διαδίδουν.

Αυτή τη φορά μία έφηβη χρήστρια του TikTok συνέστησε στους ακολούθους της να χρησιμοποιήσουν έναν ιστότοπο ερευνών για να βγάλουν επιπλέον χρήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φέρει το... χάος σε χιλιάδες μελέτες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ >> Η Κύπρια μάνα που κάνει θραύση ως Tik Toker εν αγνοία της

Η Σάρα Φρανκ, πρόσφατη απόφοιτος λυκείου και χρήστρια του TikTok, δημοσίευσε ένα βίντεο στις 23 Ιουλίου, όπου ενημέρωσε τους θεατές για το Prolific, έναν ιστότοπο ερευνών για επιστήμονες και εταιρείες που διεξάγουν έρευνες συμπεριφοράς. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να εγγραφούν και να συμπληρώσουν έρευνες, με αντάλλαγμα μια μικρή πληρωμή.

 

Μέσα σε ένα μήνα, το βίντεο της Φρανκ συγκέντρωσε 4,1 εκατομμύρια προβολές και κατέκλυσε την πλατφόρμα με νέους συμμετέχοντες – οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νεαρές γυναίκες που ανήκαν στη δημογραφική ομάδα των ακολούθων της.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ >> Το challenge στο Tik - Tok που «κατέστρεψε» τη συγκέντρωση του Τραμπ

Το αποτέλεσμα ήταν ότι διακόπηκαν χιλιάδες μελέτες που διεξάγονταν με τη χρήση του Prolific. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τις έρευνες, βασίζονται στο ότι τα δεδομένα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Με χιλιάδες έφηβα και νεαρά κορίτσια να λαμβάνουν μέρος σε έρευνες, τα δεδομένα πλέον έχουν διαστρεβλωθεί.

Ένα μέλος του Stanford Behavioral Lab δημοσίευσε μια ανάρτηση στο φόρουμ του Prolific:

«Παρατηρήσαμε ένα τεράστιο άλμα στον αριθμό των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα από τις ΗΠΑ, από 40 χιλιάδες σε 80 χιλιάδες. Το οποίο είναι σπουδαίο, ωστόσο, τώρα πολλές από τις μελέτες μας έχουν μια  προς το φύλο, όπου ίσως το 85% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες. Επιπλέον, η μέση ηλικία κυμαίνεται γύρω στα 21 έτη».

 

Παλινδρόμηση προς το μέσο

Παρά το γεγονός ότι έγινε viral, ο συνιδρυτής του Prolific, Φέλιμ Μπράντλεϊ δήλωσε στον ιστότοπο «The Verge», ότι ο αριθμός των νέων χρηστών στην πλατφόρμα έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται.

«Πριν από το TikTok, περίπου το 50% των απαντήσεων στην πλατφόρμα μας προερχόταν από γυναίκες», δήλωσε ο συνιδρυτής. «Το κύμα ανέβασε το ποσοστό αυτό μέχρι και το 75% για λίγες ημέρες, αλλά από τότε, ο αριθμός αυτός τείνει να μειωθεί και αυτή τη στιγμή είμαστε πίσω στο λιγότερο από 60% των απαντήσεων που προέρχονται από γυναίκες».

Αυτό το συμβάν αποδεικνύει τη δύναμη που μπορεί να έχει ακόμη και ένας έφηβος με ένα μικρό κοινό, σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το TikTok.

Πηγή 

Loader