Μπρεντ Ρενό: Οι «Ανθρωπιστικές Ιστορίες» των ΗΠΑ και το ντοκιμαντέρ για το “Black lives matter”

Μπρεντ Ρενό: Οι «Ανθρωπιστικές Ιστορίες» των ΗΠΑ και το ντοκιμαντέρ για το “Black lives matter”

Τα έργα του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε έχουν κερδίσει κορυφαία βραβεία

Η είδηση θανάτου του σκηνοθέτη και δημοσιογράφου Μπρεντ Ρενό, κάνει το γύρο του διαδικτύου και συγκλονίζει.

Ο Μπρεντ Ρενό πυροβολήθηκε στο κεφάλι στην πόλη Ιρπίν. Ο δημοσιογράφος βρισκόταν στην Ουκρανία με σκοπό να συλλέξει όσα περισσότερα πλάνα και στοιχεία για τον πόλεμο  καθώς ετοίμαζε ειδικό ντοκιμαντέρ. Ήταν βραβευμένος με Peabody και DuPont.

Ο δημοσιογράφος τη στιγμή που σκοτώθηκε, έφερε πάνω του δημοσιογραφική κάρτα που έγραφε “New York Times”. Η παρέμβαση του μέσου δεν άργησε να έρθει: «Ο Μπρεντ ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης που με το έργο του είχε βοηθήσει τα μέγιστα τους New York Times. Παρότι έχει προσφέρει στους Times στο παρελθόν, δεν ήταν απεσταλμένος από τους Times στην Ουκρανία. Κάποια μέσα ίσως μετέφεραν πως ήταν δικός μας απεσταλμένος καθώς φορούσε διακριτικό των Times, όμως αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά πριν πολλά χρόνια».

Διάβασε Επίσης: Βρετανία: Το μηνιαίο επίδομα που θα δίνει σε όποιον φιλοξενήσει Ουκρανό πρόσφυγα

 

Τα αδέλφια Ρενό είχαν καταφέρει με αρκετή δουλειά να αποκτήσουν διακριτό αποτύπωμα στην ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή των ΗΠΑ, μέσα από ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές παραγωγές και εκτεταμένα φωτορεπορτάζ.

Διάβασε Επίσης: Έρευνα: Η πανδημία επιδείνωσε τις ανισότητες των φύλων 

«Ανθρωπιστικές ιστορίες»

Η καλλιτεχνική διαδρομή τους, η οποία ξεδιπλώθηκε με όχημα τις «ανθρωπιστικές ιστορίες», τις οποίες ανέδειξαν μέσα από την ενδελεχή έρευνα σε δύσκολες -συνήθως εμπόλεμες- περιοχές του πλανήτη, μετρά τουλάχιστον δύο δεκαετίες, ενώ την πορεία των δύο δημιουργών ακολουθεί σειρά διακρίσεων.

Συγκεκριμένα, ο Μπρεντ Ρενό ήταν βραβευμένος με Peabody και DuPont, ενώ έργα τους έχουν κερδίσει κατά καιρούς πολλά από τα κορυφαία βραβεία στην αμερικανική τηλεόραση και τη δημοσιογραφία, όπως ένα βραβείο «Peabody», δύο βραβεία «Columbia DuPont», δύο βραβεία «Overseas Press Club», ένα βραβείο «Edward R. Murrow», ένα βραβείο IDA, μια υποψηφιότητα DGA για τους «Καλύτερους Σκηνοθέτες» και υποψηφιότητες για Emmy.

Μοιράζοντας το χρόνο τους ανάμεσα στην Νέα Υόρκη και τη γενέτειρά τους, το Little Rock του Αρκάνσας (όπου έχουν ιδρύσει το Little Rock Film Festival και το Arkansas Motion Picture Institute), στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά τους έργα οι δύο δημιουργοί, Κρεγκ και Μπρεντ Ρενό, έχουν καλύψει τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό στην Αϊτή, την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, τον αγώνα στη Μοσούλη, τον εξτρεμισμό στην Αφρική, τη βία των καρτέλ στο Μεξικό, αλλά και την προσφυγική κρίση των νέων στην Κεντρική Αμερική.

Διάβασε Επίσης: Ουκρανία: Γυναίκα έπαιξε πιάνο για τελευταία φορά πριν εγκαταλείψει το σπίτι της που βομβαρδίστηκε

«Black lives Matter»

Ανάμεσα στις τελευταίες δημιουργίες του Μπρεντ Ρενό συγκαταλέγεται ένα πολυμεσικό ρεπορτάζ του με αντικείμενο το κίνημα «Black lives Matter». Παρακολουθώντας από κοντά στη γενέτειρά του τις αντιδράσεις των κατοίκων δέκα μέρες ακριβώς μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, δηλαδή τον Ιούνιο του 2020, ο Ρενό κατέγραψε την εξέλιξη του κινήματος στο Αρκάνσας, σε συσχέτιση με το ρατσισμό στην αμερικανική ενδοχώρα, επιλέγοντας ως τίτλο του έργου του: «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία σε ένα καταφύγιο για τους λευκούς υπερασπιστές».

Επιζητώντας την αλληλεπίδραση και τον προβληματισμό μέσα από αντίξοες εμπειρίες, οι «ανθρωπιστικές ιστορίες» εστίασαν και σε εσωτερικά ζητήματα της αμερικανικής κοινωνίας, όπως: η εκτεταμένη οπλοκατοχή, η νεανική βία στο Σικάγο, τα ναρκωτικά στις μεγαλουπόλεις, οι άστεγοι έφηβοι, η μετανάστευση στις ΗΠΑ από την Κεντρική Αμερική και ο «Πόλεμος των Ναρκωτικών» στο Μεξικό. Παράλληλα με τις αποστολές τους στις εμπόλεμες ζώνες, οι Αδελφοί Ρενό κατέγραψαν ρεαλιστικά σκηνές από την καθημερινότητα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, συμμετέχοντας ενεργά στις αποστολές. Μετά τον πόλεμο, η καθημερινότητα των βετεράνων, η επανένταξή τους στη ρουτίνα, αλλά και η αντιμετώπιση των σωματικών πληγών τους από τα πεδία της μάχης κατακλύζουν τα ντοκιμαντέρ των αδελφών Ρενό, αποβλέποντας στο να φωτίσουν όλες τις πτυχές των πολεμικών επιχειρήσεων.

 

Πηγή

 

Πηγή φωτογραφιών

Loader