Έρευνα: Η πανδημία επιδείνωσε τις ανισότητες των φύλων

Έρευνα: Η πανδημία επιδείνωσε τις ανισότητες των φύλων

Οι γυναίκες υπέστησαν μεγαλύτερες επιπτώσεις

Η πανδημία άλλαξε εξ’ολοκλήρου τη ζωή μας σε κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Ο εγκλεισμός, αλλά και όλες οι αλλαγές που ήρθαν με την άφιξη του covid δεν είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές μας, αλλά όπως φαίνεται άλλαξε και βήματα προόδου που έκανε η ανθρωπότητα όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με νέα διεθνή, επιστημονική έρευνα, η πανδημία επιδείνωσε τις ανισότητες των φύλων και οι γυναίκες είναι αυτές που κλήθηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τους άντρες. 

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Εμμανουέλα Γακίδου της Ιατρικής Σχολής και του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα, οι οποίες προκλήθηκαν από τις έμμεσες επιπτώσεις της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών στα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στο σπίτι, στην κοινότητα κ.α.

Διάβασε Επίσης: Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν emojis για να αποφύγουν τη λογοκρισία

Το μεγαλύτερο χάσμα που εντόπισε η έρευνα ήταν στην απασχόληση και στην πληρωμένη εργασία, με το 26% των γυναικών (1 στις 4) να αναφέρουν ότι έχασαν την εργασία τους λόγω της πανδημίας, έναντι 20% των ανδρών (ένας στους πέντε) παγκοσμίως. Επίσης οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο είχαν 1,21 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να σταματήσουν το σχολείο και 1,23 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν βία σχετική με το φύλο τους, σε σχέση με τους άνδρες και τα αγόρια.

Όπως δήλωσε η Δρ.Γακίδου σχετικά με την έρευνα: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η Covid-19 έχει την τάση να εντείνει τις εκ των προτέρων υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μάλλον, παρά να δημιουργήσει νέες ανισότητες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία να συνεχιστούν και στην μετα-Covid εποχή. Είναι ανάγκη να αναληφθεί δράση τώρα, ώστε όχι μόνο να αναστραφούν οι υφιστάμενες ανισότητες, αλλά να κλείσουν περαιτέρω τα χάσματα που υπήρχαν ήδη πριν ξεκινήσει η πανδημία».

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, πραγματοποιήθηκε για την περίοδο Μαρτίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021 και ανέλυσε στοιχεία 193 χώρες. Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη, σε όλες τις χώρες οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά απώλειας της εργασίας τους σε σχέση με τους άνδρες, παρά το ότι η τάση αυτή τείνει να μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Από την άλλη, όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος (αναφέρθηκε από το 58% των ατόμων παγκοσμίως) λόγω της πανδημίας, τα ποσοστά ήταν παρόμοια στα δύο φύλα.

Διάβασε Επίσης: Ουκρανός είδε τη γυναίκα του και τα παιδιά του νεκρούς στο Twitter και τους αναγνώρισε

Επίσης, οι γυναίκες βγήκαν συχνότερα στην ανεργία, επειδή απασχολούνταν σε μεγαλύτερη αναλογία σε τομείς της οικονομίας που επλήγησαν δυσανάλογα από την Covid-19, όπως ο ξενοδοχειακός τομέας και οι οικιακές βοηθοί, κάτι που ισχύει κατ’ εξοχήν για γυναίκες μετανάστριες και μειονοτικές. Επιπλέον, οι γυναίκες ανέλαβαν περισσότερο από ό,τι οι άνδρες την ευθύνη του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών και των ηλικιωμένων εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερο διαθέσιμο χρόνο για εργασία με αμοιβή.

Τέλος, το 54% των γυναικών διεθνώς -έναντι 44% των ανδρών- ανέφεραν ότι η βία που σχετίζεται με το φύλο, αυξήθηκε στην κοινότητά τους στη διάρκεια της πανδημίας. Από την άλλη, γυναίκες και άνδρες ανέφεραν σε παρόμοιο ποσοστό (34%) ότι νιώθουν ανασφαλείς μέσα στο ίδιο το σπίτι τους.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας
 

Loader