Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν emojis για να αποφύγουν τη λογοκρισία

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν emojis για να αποφύγουν τη λογοκρισία

Η σημασία της εικόνας με τα emojis που κυκλοφορεί στα social media

Κώδικες επικοινωνίας με emojis ανέπτυξαν οι Ρώσοι για να αποφύγουν τη λογοκρισία.

Συγκεκριμένα, από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία έκανε την εισβολή στην Ουκρανία, μια εικόνα με emojis άρχισε να διαδίδεται στα social media. Στην εικόνα αυτή απεικονίζεται ο Ρώσος ποιητής Πούσκιν, ο αριθμός 7 και σειρές από το emoji «άνθρωπος που περπατά». Το μήνυμα για αυτούς που μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν την εικόνα ήταν σαφές:  Έκκληση για διαμαρτυρία  ενάντια στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στην πλατεία Πούσκιν στη Μόσχα, στις 7.

Διάβασε Επίσης: Ουκρανός είδε τη γυναίκα του και τα παιδιά του νεκρούς στο Twitter και τους αναγνώρισε

Σύμφωνα με το BBC, εδώ και χρόνια οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον κώδικα των emojis για να διοργανώσουν διαδηλώσεις. Ωστόσο, ο κώδικας αυτός είναι πλέον γνωστός και στις Αρχές, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

3

Ο λόγος που χρησιμοποιούν κώδικοποιημένα μηνύματα είναι γιατί από το 2014, οι μη εγκεκριμένες διαμαρτυρίες έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία και οι παραβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 15 ημερών για το πρώτο αδίκημα, ενώ έως και 5 εάν επαναλάβουν το αδίκημα. 

Η Μαρία  δήλωσε στο BBC  ότι για να ενημερώσει τους φίλους της για μια διαμαρτυρία χρησιμοποιεί αυτό το μήνυμα. «Είναι σαν "Ας πάμε μια βόλτα στο κέντρο" ή "Ο καιρός είναι υπέροχος για μια βόλτα"».

Διάβασε Επίσης: Μικρό κορίτσι τραγουδάει από καταφύγιο της Ουκρανίας και στέλνει ελπίδα σε όλους

Αυτό που ξεκίνησε ως τρόπος αποφυγής της κυβερνητικής λογοκρισίας έχει γίνει σχεδόν εσωτερικό αστείο ή meme, λέει η Μαρία στο BBC News. Ωστόσο, οι συνέπειες από τη μη χρήση αυτής της γλώσσας μπορεί να είναι σοβαρές.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader