Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αρνείται σε τηλεοπτική εκπομπή, εικαζόμενες σεξουαλικές σχέσεις με τη Λεβίνσκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αρνείται σε τηλεοπτική εκπομπή, εικαζόμενες σεξουαλικές σχέσεις με τη Λεβίνσκι

Η υπόθεση, οι κατηγορίες, η ψευδορκία και η κατάληξη

Ο Μπιλ Κλιντον είναι Αμερικανός πολιτικός του δημοκρατικού κόμματος και δικηγόρος, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 42ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1993 έως το 2001.


Το 1998, υπέστη διαδικασία μομφής, από την Βουλή των Αντιπροσώπων, για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης για ένα σεξουαλικό σκάνδαλο με μια εσωτερική υπάλληλο του Λευκού Οίκου, τη  Μόνικα Λεβίνσκι, αλλά όμως, αθωώθηκε με “περίτεχνο τρόπο” θα έλεγε κανείς, από την Γερουσία των ΗΠΑ και έτσι συνέχισε κανονικά την θητεία του. 

Το σκάνδαλο ξέσπασε αρχικά όταν ξεκίνησαν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης του Αρκάνσας. Η πρώην κρατική υπάλληλος του Αρκάνσας, Πάουλα Τζόουνς, κατέθεσε εναντίον του μήνυση και ισχυρίστηκε ότι την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. 

Το όνομα της Λεβίνσκι μπήκε στο στόχαστρο κατά την έρευνα για την υπόθεση Τζόουνς. Μετά από έντονες παρατηρήσεις των εργαζόμενων του Λευκού Οίκου, ότι η 22χρονη ασκούμενη περνούσε πολύ χρόνο με τον πρόεδρο, μεταφέρθηκε στο Πεντάγωνο.

 Εκεί γνώρισε τη συνάδελφό της Λίντα Τριππ, της οποίας μοιράστηκε τη σχέση που είχε αναπτύξει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Τριππ από τον Σεπτέμβριο του 1997 άρχισε να καταγράφει τις συνομιλίες τους σχετικά με την υπόθεση Κλίντον. Τον Δεκέμβριο του 1997, η Λεβίνσκι εγκατέλειψε τη θέση του Πενταγώνου. 

Η ίδια όταν ξέσπασε το σκάνδαλο προσπάθησε να κρυφτεί από τα μέσα, αλλά εν τέλει η Λεβίνσκι δήλωσε ότι από το Νοέμβριο του 1995 έως το Μάρτιο του 1997 είχε εννέα σεξουαλικές συναντήσεις στο Οβάλ Γραφείο με τον τότε Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, αυτές αφορούσαν διάφορες σεξουαλικές πράξεις, αλλά όχι σεξουαλική επαφή. Κατά τη διάρκεια της μίας συνάντησης μάλιστα, στο Λευκό Οίκο βρισκόταν και η Πρώτη Κυρία, Χίλαρι Κλίντον. 

Τον Ιανουάριο του 1998, αφού η Λεβίνσκι είχε υποβάλει ένορκη δήλωση στην υπόθεση Πώλα Τζόουνς αρνούμενη οποιαδήποτε φυσική σχέση με την Κλίντον, είχε προσπαθήσει να πείσει την Τριππ να ψευδομαρτυρήσει. Η Τριππ έδωσε τις ταινίες στον ανεξάρτητο σύμβουλο Κένεθ Σταρρ, στην έρευνά του σχετικά με τη διαμάχη του Γουάιτγουότερ  και με αυτό το τρόπο, νέα της σχέσης Κλίντον-Λεβίνσκι αποκαλύφθηκαν τον Ιανουάριο του 1998, που “ανάγκασαν”  τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλήσει δημόσια. 

Σαν σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου 1998, ο Κλίντον δήλωσε ότι «δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις με αυτή τη γυναίκα, τη δεσποινίδα Λεβίνσκι» σε μια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Κλίντον λίγο αργότερα είχε δηλώσει υπό την πίεση των εξελίξεων επίσης ότι «δεν υπάρχει σεξουαλική σχέση, ανάρμοστη σεξουαλική σχέση ή οποιαδήποτε άλλη ανάρμοστη σχέση». Δήλωση την οποία υπερασπίστηκε ως ειλικρινή στις 17 Αυγούστου 1998 λόγω της χρήσης του παρόντα χρόνου, με το επιχείρημα «αυτό εξαρτάται από το ποια είναι η έννοια της λέξης “είναι”», δηλαδή ότι δεν ήταν, κατά το χρόνο που έκανε αυτή τη δήλωση, ακόμα σε μια σεξουαλική σχέση με τη Λεβίνσκι.

Το «μπλε φόρεμα» της Λεβίνσκι με τον λεκέ

Κάτω από την πίεση του Σταρρ, ο οποίος είχε αποκτήσει από την Λεβίνσκι ένα μπλε φόρεμα με ίχνος του σπέρματος του Κλίντον, καθώς και μαρτυρία από την Λεβίνσκι ότι ο Πρόεδρος εισήγαγε ένα πούρο στον κόλπο της, ο Κλίντον παραδέχθηκε στις 17 Αυγούστου 1998: «Είχα σχέση με τη δεσποινίδα Λεβίνσκι η οποία ήταν ανάρμοστη». Ο Κλίντον αρνείται ότι διέπραξε ψευδορκία επειδή, σύμφωνα με τον Κλίντον, ο νομικός ορισμός του στοματικού σεξ δεν αποτελεί εξ ορισμού σεξουαλική επαφή.

 

Ο Κλίντον και η Λεβίνσκι κλήθηκαν και οι δύο σε μια μεγάλη κριτική επιτροπή. Ο Kλίντον έδωσε την κατάθεσή του μέσω τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος, η Λεβίνσκι αυτοπροσώπως. Έλαβε ασυλία από το Γραφείο του Ανεξάρτητου Συμβούλου των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αντάλλαγμα για τη κατάθεσή της.

Ο Μπιλ Κλίντον παρέμεινε παντρεμένος με τη Χίλαρι Κλίντον, μετά από όλα όσα βγήκαν στη διασημότητα. Η Λεβίνσκι προσπαθησε να αποφύγει τη διασημότητα μετακομίζοντας αρκετά συχνά. Έζησε στο Λονδίνο, αφού εκεί έλαβε και το πτυχίο της στην κοινωνική ψυχολογία από το “London School of Economics”. Έδωσε αρκετές ομιλίες περί “ντροπής και επιβίωσης”, “ηλεκτρονικού αποκλεισμού” και του σκανδάλου που την αφορούσε. 

 

Πηγή

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader