Ο αρχαιότερος δεινόσαυρος της Αφρικής βρέθηκε στη Ζιμπάμπουε

Ο αρχαιότερος δεινόσαυρος της Αφρικής βρέθηκε στη Ζιμπάμπουε

Περιπλανήθηκε στη Γη πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια

Ο δεινόσαυρος, ονόματι Mbiresaurus raathi, είχε ύψος μόλις ένα μέτρο, με μακριά ουρά και ζύγιζε έως και 30 κιλά, σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα παλαιοντολόγων που έκανε την ανακάλυψη.

«Έτρεχε με τα δύο πόδια και είχε ένα αρκετά μικρό κεφάλι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη ο Κρίστοφερ Γκρίφιν, ο επιστήμονας που ανακάλυψε το πρώτο οστό.

Πιθανώς παμφάγος που έτρωγε φυτά, μικρά ζώα και έντομα, ο δεινόσαυρος ανήκει στο είδος σαυροπόδομου, την ίδια γενεαλογία που αργότερα θα περιελάμβανε γιγάντιους δεινόσαυρους με μακρύ λαιμό, είπε ο Γκρίφιν, ένας 31χρονος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Ο σκελετός βρέθηκε κατά τη διάρκεια δύο αποστολών το 2017 και το 2019 από μια ομάδα ερευνητών από τη Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έσκαψα ολόκληρο το μηριαίο οστό και εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι ήταν δεινόσαυρος και κρατούσα το παλαιότερο γνωστό απολίθωμα δεινοσαύρου της Αφρικής», είπε ο Γκρίφιν, ο οποίος τότε ήταν υποψήφιος διδάκτορας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Τα ευρήματα της ομάδας του δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο περιοδικό Nature την Τετάρτη.

Τα υπολείμματα δεινοσαύρων από την ίδια εποχή είχαν βρεθεί στο παρελθόν μόνο στη Νότια Αμερική και την Ινδία.

Οι παλαιοντολόγοι επέλεξαν τη Ζιμπάμπουε για σκάψιμο αφού υπολόγισαν ότι όταν όλες οι ήπειροι ήταν συνδεδεμένες σε μια ενιαία χερσαία μάζα γνωστή ως Παγγαία, βρισκόταν περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τα προηγούμενα ευρήματα στη σύγχρονη Νότια Αμερική.

«Ο Mbiresaurus raathi είναι αξιοσημείωτα παρόμοιος με ορισμένους δεινόσαυρους της ίδιας ηλικίας που βρέθηκαν στη Βραζιλία και την Αργεντινή, ενισχύοντας ότι η Νότια Αμερική και η Αφρική ήταν μέρος μιας συνεχούς ξηράς κατά τη διάρκεια του Ύστερου Τριασικού», δήλωσε ο Μαξ Λάνγκερ του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

1

Ο δεινόσαυρος πήρε το όνομά του από την περιοχή Mbire, βορειοανατολικά της Ζιμπάμπουε, όπου βρέθηκε ο σκελετός, και τον παλαιοντολόγο Μάικλ Ράαθ, ο οποίος ανέφερε για πρώτη φορά απολιθώματα σε αυτήν την περιοχή.

«Αυτό που κάνει αυτή (η ανακάλυψη) είναι ότι διευρύνει το φάσμα που γνωρίζαμε ότι έζησαν οι πρώτοι δεινόσαυροι», είπε ο Γκρίφιν.

Άλλα δείγματα ανακαλύφθηκαν στην περιοχή και όλα φυλάσσονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ζιμπάμπουε, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, Μπουλαβάγιο.

«Η ανακάλυψη του Mbiresaurus είναι ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερο εύρημα για τη Ζιμπάμπουε και ολόκληρο το παλαιοντολογικό πεδίο», δήλωσε ο επιμελητής του μουσείου, Μισέλ Ζόντο.

Το γεγονός ότι ο σκελετός του Mbiresaurus είναι σχεδόν ολοκληρωμένος, τον καθιστά τέλειο υλικό αναφοράς για περαιτέρω ευρήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Loader