«Ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση»

«Ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση»

Είπε ο νέος Υπουργός

Το είπε

Η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας χθες βράδυ στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία.

 

«Άλλωστε, βασική  προτεραιότητά μας είναι η αναδιάρθρωση της διαχείρισης του πολιτισμού με τη δημιουργία νέων αναβαθμισμένων δομών πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, της αυτόνομης αυτής διοικητικής δομής που θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στους τομείς του Πολιτισμού και των Τεχνών», είπε ο κ. Προδρόμου σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.

«Επιπλέον, θεσμοθετήσαμε την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, για να αποτελέσει το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα του τόπου», πρόσθεσε.  

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας αποτελούν μια ευκαιρία για τον κάθε πολίτη να αναλογιστεί, έστω μια φορά τον χρόνο, ποια λογοτεχνικά βιβλία θα ήθελε να διαβάσει και για ποιους λόγους.  

«Η ώθηση που δίνεται στα βιβλία που διακρίνονται ως επικρατέστερα σε κάθε κατηγορία και στα βιβλία που τελικά βραβεύονται λειτουργεί παράλληλα και ως ώθηση προς το ευρύ κοινό να πλησιάσει το λογοτεχνικό βιβλίο», σημείωσε.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, συμπλήρωσε ο Υπουργός Παιδείας, «συνεχίζουν σταθερά και αδιάλειπτα τη λειτουργία του σημαντικού αυτού θεσμού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στους λογοτέχνες που ζουν στην Κύπρο και γράφουν και εκδίδουν στα ελληνικά. Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν βραβευτεί περισσότερες από 270 εκδόσεις, ενώ κάθε διοργάνωση αποκτά τη δική της δυναμική, αφού οι διαδικασίες του Διαγωνισμού αναπροσαρμόζονται με στόχο την επικαιροποίηση και τη συνεχή βελτίωσή του».  

 Όπως είπε, ο διαγωνισμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελεί εργαλείο προβολής και ανάπτυξης της λογοτεχνίας στην Κύπρο.  

Το Υπουργείο, μέσω των Πολιτιστικών του Υπηρεσιών, εφαρμόζει, εκτός από τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, ποικίλες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και την προώθηση και της λογοτεχνίας και τη διαφύλαξη της λογοτεχνικής μας παράδοσης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην προαγωγή της φιλαναγνωσίας και την κινητικότητα του λογοτεχνικού βιβλίου.  

 

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, επίσης, ότι η Πολιτεία στηρίζει και ενθαρρύνει έμπρακτα τη δημιουργία και την ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητα του πολίτη.

Loader