Οι επιπτώσεις που έφερε η πανδημία στην ψυχική υγεία

Οι επιπτώσεις που έφερε η πανδημία στην ψυχική υγεία

«Η μοναξιά συνιστά παράγοντα κινδύνου για πρόωρη θνητότητα», δηλώνουν ειδικοί

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι γεγονός πως έχει επηρεάσει κατά πολύ τη ψυχική υγεία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα από Γερμανούς και Αμερικανούς επιστήμονες, αναφέρει πως οι άνθρωποι που βίωσαν μοναξιά στη διάρκεια της πανδημίας εμφάνισαν μικρή αύξηση σε ποσοστό περίπου 5% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η αύξηση, παρ' όλο που δεν ήταν μεγάλη, μπορεί να έχει επιπτώσεις για τη ψυχική και σωματική υγεία αρκετών ανθρώπων σε βάθος χρόνου, καθώς και για το προσδόκιμο ζωής τους.

Διάβασε Επίσης: Η νέα κωμική σειρά του Netflix “Uncoupled” με τον Neil Patrick Harris

Ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 34 έρευνες που έγιναν σε τέσσερις ηπείρους (κυρίως σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική) και αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 200.000 ανθρώπους.

Η μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) αξιολόγησε σε ποιο βαθμό τα lockdowns, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση και τα λοιπά περιοριστικά μέτρα αύξησαν τη μοναξιά των ανθρώπων.

Διάβασε Επίσης: Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι η Γαλλίδα καλόγρια André

Η έως τώρα επιστημονική μελέτη του θέματος έχει βρει πως υπάρχει μία ασθενής συσχέτιση ανάμεσα στην κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά, κάτι που εν μέρει επιβεβαιώνει και η νέα μελέτη σε συνθήκες πανδημίας. Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι κατά μέσο όρο υπήρξε μία αύξηση κατά περίπου 5% στον αριθμό των ανθρώπων που ένιωθαν μοναξιά εν μέσω Covid-19, αν και υπήρχαν διαφορές ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, η περιοχή κ.ά.

«Η μοναξιά συνιστά όντως παράγοντα κινδύνου για πρόωρη θνητότητα, καθώς επίσης για χειρότερη ψυχική και σωματική υγεία», δηλώνει ειδικός.

Πηγή

 

Πηγή φωτό

Loader