Ουκρανία: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αμάχων που διασώθηκαν από το Azovstal

Ουκρανία: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αμάχων που διασώθηκαν από το Azovstal

«Είχαμε να δούμε καιρό τον ήλιο»

Περίπου 100 άμαχοι κατάφεραν να απομακρυνθούν από το Azovstal στη Μαριούπολη με τον άμαχο πληθυσμό να περιγράφει τις δραματικές στιγμές που βίωσε στο σημείο, όπου και είχαν βρει καταφύγιο για να σωθούν εν μέσω των ρωσικών βομβαρδισμών.

«Φοβόμουν ότι το καταφύγιο δε θα άντεχε. Φοβόμουν, ήταν τρομερό» ανέφερε 37χρονη, Natalia Usmanova, περιγράφοντας στο Reuters τα όσα βίωσε η ίδια με την οικογένειά της στο υπόγειο καταφύγιο.

«Όταν το καταφύγιο άρχισε να τρέμει, με έπιασε υστερία. Ο σύζυγός μου μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό. Ανησυχούσα τόσο πολύ ότι το καταφύγιο θα κατέρρεε», δήλωσε, μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει πως «δεν είδαμε τον ήλιο για τόσο καιρό». Παράλληλα, περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν στα υπόγεια καταφύγια, όπου όπως είπε, δεν υπήρχε πολύ οξυγόνο, ενώ φόβος είχε κυριεύσει τους αμάχους που βρίσκονταν εκεί. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον τρόμο που νιώσαμε» κατέληξε η Natalia Usmanova, η οποία ήταν μεταξύ των δεκάδων αμάχων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη, μία πόλη που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και εβδομάδες.

Διάβασε Επίσης: Τα ντοκιμαντέρ που έρχονται στο Netflix αυτόν το μήνα

Συνεχίζεται και σήμερα η εκκένωση

Ο ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέφρασε την Κυριακή(1/05) ικανοποίηση για την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal, στο λιμάνι της Μαριούπολης.

«Ελπίζω ότι αύριο (σήμερα Δευτέρα) θα εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η εκκένωση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη», ανέφερε ο κ. Zelensky στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, προσθέτοντας πως το σχέδιο προβλέπει η επιχείρηση να ξαναρχίσει στις 08:00.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την  Azovstal, γενικά από τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Διάβασε Επίσης: Μετά το “The Crown” έρχεται «Η Λευκή Βασίλισσα»

«Η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μία από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών».

Πηγή

Πηγή φωτογράφιας: Reuters

Loader