Παγωμάρα στο τουρκοκυπριακό Facebook για Συρία

Παγωμάρα στο τουρκοκυπριακό Facebook για Συρία

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Αυτό που έγινε στην Κύπρο το 74 επαναλαμβάνεται στη Συρία, αφού με το πρόσχημα της ειρηνικής επέμβασης πραγματοποιείται στρατιωτική επιχείρηση με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

Μιλώντας πριν από λίγο στο κρατικό ραδιόφωνο, ο δημοσιογράφος που διαβάζει τις τουρκοκυπριακές ειδήσεις στην εκπομπή της Ελένης Βρεττού, είπε πως αν και δεν έχει κυκλοφορήσει οδηγία από επίσημη αρχή, από χθες το βράδυ έχει διαρρεύσει στα σόσιαλ μίντια προτροπή όπως απαγορευτούν δημόσιες τοποθετήσεις εναντίον της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Δημοσιεύματα στα τ/κ μέσα αναφέρουν επιπλέον πως το αεροδρόμιο στην περιοχή του Λευκονοίκου πρόκειται να επαναλειτουργήσει για στρατιωτικούς σκοπούς και κυρίως για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

hddhd

Χιλιάδες άμαχοι σε φυγή  

Όπως είναι επόμενο, η επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία έτρεψε χθες Πέμπτη χιλιάδες αμάχους σε φυγή, καθώς οι δυνάμεις της Άγκυρας προέλασαν παρά τη διεθνή κατακραυγή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκρινε χθες βράδυ ότι η επιχείρηση δεν έχει ξεπεράσει ως τώρα τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Ρεπουμπλικάνος.  

Ο Τραμπ έδωσε εξάλλου εντολή στην αμερικανική διπλωματία να αποπειραθεί να μεσολαβήσει για να κηρυχθεί εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους, είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του.  

Στη Νέα Υόρκη, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από την οποία δεν προέκυψε καμία απόφαση, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες μέλη του (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία) απαίτησαν να «σταματήσει» η «μονομερής στρατιωτική δράση» της Τουρκίας.  

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε εκ νέου τη «βαθιά ανησυχία» του για τις εξελίξεις. Από το βράδυ της Τετάρτης, η Άγκυρα άρχισε τη χερσαία φάση της επίθεσής της με τις δυνάμεις της να περνούν τα σύνορα, επικεντρώνοντας τις επιχειρήσεις τους στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Άιν και της Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων. 

hhkhjk

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός της Τουρκίας είναι να καταλάβει τη ζώνη ανάμεσα στη Ρας αλ Άιν και την Ταλ Αμπιάντ, πλάτους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30, και να εκκαθαρίσει από αυτή, να απομακρύνει από τα σύνορά της, την ισχυρότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).   Εταίρος των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), η οργάνωση ΜΠΛ χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.  

Η Τουρκία επιδιώκει με την επιχείρηση να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί μέρος των 3,6 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που ζουν στην επικράτειά της. Αντιμέτωπος με τις έντονες ευρωπαϊκές επικρίσεις, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να άρει τις πύλες και να αφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη. Η επιχείρηση, που διεξάγεται σε συνεργασία με μια συμμαχία ανταρτών που χρηματοδοτήθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν από την Άγκυρα, σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή στη Συρία από το 2016.  

H τρέχουσα επιχείρηση άνοιξε νέο μέτωπο στη σύρραξη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 370.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή 

Loader