«Πιαστήκατε» στον ύπνο;

«Πιαστήκατε» στον ύπνο;

Φώτο: Lisa Fotios / pexels
Ήρθε η ώρα να πάρεις καινούριο στρώμα και ενώ αρχικά νόμιζες πως αυτή θα ναι μια εύκολη υπόθεση και μια γρήγορη αγορά, αντιλήφθηκες μετά από λίγη μελέτη επί του θέματος και συζητήσεις με φίλους, πώς, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Μια λανθασμένη επιλογή μπορεί να σου στοιχίσει από οσφυαλγία, αυπνία ή κακό ύπνο, μέχρι και μόνιμες βλάβες όπως σκολίωση και κύρτωση. Ώρα λοιπόν να σταματήσεις να δηλώνεις άγνοια κινδύνου…γιατί αυτός, ελλοχεύει στο κρεβάτι σου. Εξάλλου, αυτές οι κρύες νύχτες του μήνα που διανύουμε, θέλουν άνεση και ζεστασιά κάτω από τα παπλώματα…με συντροφιά ή χωρίς. Το γνωστό δηλαδή σε όλους, cocooning.

 

 Όποιος βιάζεται…στο τέλος πονάει

Ήρθε η ώρα να αγοράσεις καινούριο στρώμα και κατάφερες να ξεκλέψεις λίγο χρόνο από τη δουλειά ή τις καθημερινές υποχρεώσεις. Ο λίγος χρόνος που έχεις στη διάθεση σου, φρόντισε να είναι αρκετός διότι η επιλογή αυτή δεν είναι τόσο εύκολη όσο αρχικά υπέθεσες. Στην αγορά θα βρεις ποικιλία στρωμάτων και για να επιλέξεις το ιδανικό για σένα, χρειάζονται δοκιμές. Δεν αρκεί απλώς να ξαπλώσεις επάνω σε μερικά. Πρέπει να δοκιμάσεις τις αγαπημένες σου στάσεις ύπνου, ώστε να αντιληφθείς εάν αισθάνεσαι άνετα ή όχι. Εξάλλου στο κρεβάτι θα περάσεις περίπου το 1/3 της ζωής σου.

Σκληρό ή μαλακό;

Ένα στρώμα που δεν προσφέρει σωστή στήριξη και δεν έχει κατάλληλη σκληρότητα, μπορεί να προκαλέσει πόνους στην πλάτη ή και να τους επιδεινώσει εάν ήδη υπάρχουν. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική πίεση που ασκείται στους μυς και τις αρθρώσεις. Τόσο ένα υπερβολικά σκληρό στρώμα όσο και ένα πολύ μαλακό, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη μέση.

Η καταλληλότητα του στρώματος για παράδειγμα, που ήδη έχεις στο σπίτι, μπορεί να κριθεί από τις ενοχλήσεις που νιώθεις όταν σηκώνεσαι το πρωί. Εάν είναι περισσότερες από κείνες που προϋπήρχαν προτού ξαπλώσεις, τότε η απάντηση που ψάχνεις είναι εμφανής.

Υπάρχει βεβαίως και άλλος τρόπος για να ανακαλύψεις εάν η σκληρότητα ενός στρώματος είναι η ενδεικνυόμενη. Ξάπλωσε ανάσκελα και ζήτησε από κάποιον να περάσει το χέρι του κάτω από τη μέση σου. Περνάει χωρίς δυσκολία; Τότε το στρώμα είναι πολύ σκληρό. Αντιθέτως, αν το χέρι δεν περνάει με ευκολία, σημαίνει πως είναι πολύ μαλακό. Εάν στο χέρι ασκείται ίση πίεση από το στρώμα και από τη μέση σου, τότε θα πει ότι διαθέτει την κατάλληλη σκληρότητα για το σώμα σου. Σε γενικές γραμμές, ημίσκληρα στρώματα ενδείκνυνται για όσους κοιμούνται μπρούμυτα, σκληρά για εκείνους που κοιμούνται ύπτια και μαλακά για όλους όσοι κοιμούνται στο πλάι.

5680--
Gabby K / pexels

Στρώμα και σωματότυπος

Μπορεί να μην το είχες σκεφτεί ποτέ μέχρι σήμερα αλλά ο σωματότυπος παίζει ρόλο και στην επιλογή του στρώματος, αφού το βάρος και οι καμπύλες κάποιου, καθορίζουν τον κατάλληλο τύπο γι’ αυτόν. Όσο πιο βαρύς είναι κάποιος, τόσο πιο σκληρό πρέπει να είναι το στρώμα, για να παρέχει την ορθή στήριξη. Ένα σώμα με καμπύλες, χρειάζεται διαφορετικές ζώνες άνεσης, ώστε οι ώμοι και οι γοφοί να «βυθίζονται» σωστά στο στρώμα αλλά η σπονδυλική στήλη να παραμένει σε ευθεία γραμμή. 

 

Με ημερομηνία λήξης

Το στρώμα δεν πρέπει να φθαρεί εντελώς πριν αντικατασταθεί, διότι θα προκαλέσει προβλήματα που ήδη έχουμε αναφέρει. Ένα στρώμα έχει διάρκεια ζωής μέχρι 10 χρόνια και αυτό εξαρτάται σίγουρα και από την ποιότητα του. Μερικά αντέχουν πολύ λιγότερο, κάπου στα 5 έτη. Σε περίπτωση που εντοπίσεις βαθουλώματα, τα οποία δεν υπήρχαν παλαιότερα, θα πει ότι πλέον δεν παρέχει την αναγκαία στήριξη στην σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνους στην πλάτη και τη μέση.

56579000
cottonbro / pexels

Διάφορα είδη στρωμάτων

Σκληρό: Ένα πολύ σκληρό στρώμα, όντας άκαμπτο, «επιχειρεί» να ισιώσει το σώμα, να αλλοιώσει δηλαδή το φυσικό του σχήμα, με αποτέλεσμα να το ταλαιπωρεί και μακροπρόθεσμα να του προξενεί βλάβες. Παράλληλα, επιβαρύνει και το κυκλοφορικό, εμποδίζοντας τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια να προκαλούνται αγκυλώσεις και μουδιάσματα.  

Μαλακό: Δε διαθέτει επαναφορά, με αποτέλεσμα να μην παρέχει την απαιτούμενη στήριξη στο σώμα αφού του επιτρέπει να βουλιάζει εντελώς μέσα στο στρώμα. Το γεγονός ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμες βλάβες, όπως σκολίωση και κύφωση.  

Ελαστικό: Θεωρείται ως το καταλληλότερο για την επαρκή υποστήριξη του σώματος, αφού προσαρμόζεται ακριβώς στο σχήμα του. Συνεπώς, το σώμα διατηρεί τη φυσική του στάση, τη στάση δηλαδή που έχει όταν στέκεται όρθιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έννοια της ελαστικότητας έχει αντικειμενικό χαρακτήρα, αφού είναι επιστημονικά προσεγγίσιμη και εργαστηριακά μετρήσιμη, κάτι που δεν υφίσταται για τις έννοιες «μαλακότητα» και «σκληρότητα».  

Ορθοπεδικό: Ο συγκεκριμένος όρος θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ατυχής, αφού περιγράφει ορισμένα σκληρά στρώματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί στα μέτρα κάποιου άλλου ανθρώπου και όχι στα δικά μας. Το ίδιο ισχύει και για τον όρο ανατομικό. Αυθαίρετα τα βαφτίζουν ως τέτοια. Το κατάλληλο στρώμα αποτελείται από ελαστικά υλικά που προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματος και όχι το αντίθετο.  

Στρώματα με ελατήρια και λάτεξ: Είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος τύπος στρωμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι το στρώμα με ελατήρια, συχνά έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παρέχει τη στήριξη που χρειάζεται το σώμα και η σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα στρώματα latex από την άλλη, επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση πάρα πολύ εύκολα εξαιτίας της ελαστικότητάς του υλικού.  

Loader