Το πιθανότερο σενάριο για την κακοσμία στη Λευκωσία

Το πιθανότερο σενάριο για την κακοσμία στη Λευκωσία

Δεν είναι από τις ελεύθερες περιοχές ούτε από χοιροστάσιο λέει ο Δ/ντης του Τμ. Περιβάλλοντος

Φωτογραφία Dimitris Vetsikas από το Pixabay

Δεν προέρχεται από χοιροστάσια στην Δυτική Λευκωσία η κακοσμία που απλώνεται σε όλη την Λευκωσία όπως ανέφερε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τόνισε ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

Μιλώντας σε μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Διευθυντής είπε ότι δεν προέρχεται από περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από περιοχή από την Νεκρή Ζώνη και πέρα.

’Νομίζω μέχρι το απόγευμα θα διαλευκανθεί το θέμα. Φαίνεται ότι βρήκαμε την μία άκρη του νήματος, ότι δεν προέρχεται από τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή. Δεν είναι από κάποια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, δεν είναι συσσωρευμένη κοπριά ή αστικά λύματα τα οποία τοποθετήθηκαν κάπου, δεν είναι ούτε από την βαθιά γωνιά. Φαίνεται μάλλον ότι είναι από την νεκρή ζώνη και πέρα, δηλαδή μάλλον μέσα σε γειτονική περιοχή των κατεχομένων της Λευκωσίας’’.

Δεν είναι χοιροστάσιο;

‘’Όχι δεν είναι από χοιροστάσιο, ούτε από άλλη πηγή/περιοχή στην ελεύθερη Κύπρο. Μικρά περιστατικά παρατηρούνται αλλά κανένα περιστατικό δεν δίνει όλη αυτή της της έκτασης την οχληρία σε όλη την Λευκωσία, από την Αγλαντζιά μέχρι την Έγκωμη. Μέχρι το απόγευμα πιθανό να γνωρίζουμε. Είμαστε σε επικοινωνία με τα Ηνωμένα Έθνη για να δούμε ακριβώς τι είδους απόβλητα είναι αυτά που τοποθετούνται.

Αν είναι μίγμα, λάσπες από αστικά λύματα, από κάποιο σταθμό που ίσως αποξηράθηκαν δεξαμενές, αν είναι κοπριές από γεωργοκτηνοτροφία, διότι χοιροστάσια δεν υπάρχουν σε εκείνη την περιοχή. Μάλλον από αγελάδες πιθανό να είναι σε κάποια περιοχή η οποία θα έχει χρησιμοποιηθεί σε εκτεταμένη δραστηριότητα δηλαδη πρέπει να είναι μαζεμένες σε μεγάλη έκταση αλλα δεν γνωρίζουμε ακριβώς που’’.

Μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα η κακοσμία;

‘’Μόνο οχληρία (ενόχληση) προκαλείται. Κανένα θέμα υγείας. Πρέπει να δούμε επί τόπου αν χρειαστεί να παρέμβουμε για να μην υπάρχει πρόβλημα και ρυπανθούν υπόγεια νερά ή ποταμούς’’. 

Loader