Πώς το αδιάκοπο scrolling δυσάρεστων ειδήσεων επηρεάζει την ψυχολογία μας

Πώς το αδιάκοπο scrolling δυσάρεστων ειδήσεων επηρεάζει την ψυχολογία μας

Το φαινόμενο αυτό λέγεται “doomscrolling”

Αναμφισβήτητα τον τελευταίο καιρό δεν ακούμε και τις καλύτερες ειδήσεις και αυτό είναι κάτι που έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία μας.

Πανδημία, πόλεμος, γυναικοκτονίες, οικονομική κρίση είναι μόνο μερικές από τις ειδήσεις που μας απασχολούν τον τελευταίο καιρό. Περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά από οθόνες διαβάζοντας άσχημα νέα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη σταματάμε, αλλά και να μπαίνουμε πιο βαθιά στην κάθε υπόθεση. Η κατάσταση αυτή πλέον έχει ορισμό και όνομα, πρόκειται για το “doomscrolling” δηλαδή την «αδιάκοπη ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων», που ο εγκέφαλος μας λατρεύει και έχει τεράστια επίδραση στην ψυχολογία μας. 

Διάβασε Επίσης: Φανατικός θαυμαστής των Peaky Blinders έκανε τατουάζ 7.100€ και 125 ωρών για τη σειρά (Βίντεο) 

Το doomscrolling έχει τη δυνατότητα να μας επηρεάζει χωρίς όμως εμείς να το αντιλαμβανόμαστε και προκαλεί άγχος, κατάθλιψη και εξάντληση από τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Όντας ανήμποροι να ελέγξουμε οι ίδιοι τις καταστάσεις που συμβαίνουν - για παράδειγμα τον πόλεμο - καταλήγουμε όλο και πιο δυστυχισμένοι μέρα με τη μέρα. 

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως 

Όπως διαβάζουμε, τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία είναι γνωστή ως ορμόνη της ευτυχίας, πέφτουν σημαντικά και αυξάνεται η πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. ‘Ετσι, αποκτούμε υπερβολική ενσυναίσθηση και αφήνουμε κάθε άσχημο που συμβαίνει στον κόσμο να επηρεάσει την ευεξία μας, οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας και βυθιζόμαστε στο σκοτάδι. Κι όσο περισσότερο μένουμε σε αυτήν την κατάσταση, τόσο τη συνηθίζουμε και βρισκόμαστε κολλημένοι σε αδιέξοδο.

Πώς σταματάμε το doomscrolling

Πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, ότι δηλαδή η συνήθεια μας να διαβάζουμε άσχημες ειδήσεις, μας επηρεάζει, είναι βλαβερή για την ψυχική μας υγεία και η επιθυμία μας να ενημερωνόμαστε για όλες τις εξελίξεις καταλήγει τοξική. 

Δεύτερο βήμα είναι να βάλουμε όρια στον εαυτό μας. Για αρχή, θα μπορούσαμε να θέσουμε μόνο 15 λεπτά την ημέρα στο διάβασμα ειδήσεων και να επικεντρωθούμε στις πιο θετικές ειδήσεις. Όπως προτείνουν οι ψυχολόγοι, θα μπορούσαμε να σημειώνουμε σε ένα χαρτί τρεις χαρμόσυνες ειδήσεις και να τις κοιτάζουμε κάθε φορά που νιώθουμε άσχημα. 

Διάβασε Επίσης: Elon Musk: Προκαλεί τον Putin σε «μονομαχία»

Τέλος, μια πολύ καλή λύση στο πρόβλημα είναι ο εθελοντισμός, να συμμετέχουμε ως εθελοντές σε οργανισμούς που παρέχουν βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη, για παράδειγμα στη συγκέντρωση τροφίμων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.  

Πηγή 

Πηγή φωτογραφίας

Loader