«Πριν τις διεθνείς πτήσεις, ανοίξτε τα σημεία διέλευσης»

«Πριν τις διεθνείς πτήσεις, ανοίξτε τα σημεία διέλευσης»

Ακολουθεί αυτούσια ανακοίνωση από τη Unite Cyprus Now

Σήμερα είναι η 17η επέτειος του ανοίγματος των σημείων διέλευσης από την τουρκοκυπριακή πλευρά στις 23 Απριλίου 2003.

Μεταξύ Απριλίου 2003 και Μαρτίου 2020 έχουν υπάρξει γύρω στα 20 εκατομμύρια διελεύσεις με ειρηνική ανάμειξη των Κυπρίων, παρά τα προηγούμενα 29 χρόνια που αυτοί είχαν κρατηθεί χωριστά. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Σφυγμομέτρηση ΕΕ, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 ένας στους τρεις Κύπριους είχε έρθει σε επαφή με τουλάχιστον ένα μέλος της άλλης κοινότητας κατά τις προηγούμενες επτά μέρες. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 420.000 άτομα.

Η έρευνα βρήκε πως αυτή η αύξηση στην επαφή είχε θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη. Άρα η διατήρηση της επαφής είναι ζωτικής σημασίας στο να τεθούν τα θεμέλια για την επανένωση της πατρίδας μας. Οι αρχές και στις δύο πλευρές αποφάσισαν να χειριστούν την κρίση Covid-19 χωριστά, και από τις 14 Μαρτίου και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει αδύνατη τη διέλευση.

Ο αριθμός κρουσμάτων του ιού έχει μειωθεί ραγδαία σε ολόκληρο το νησί. Στο αποκορύφωμά του, ο αριθμός νέων ημερήσιων κρουσμάτων στο νότο ήταν 58 (1η Απριλίου) και ο αντίστοιχος αριθμός στο βορρά ήταν 13 (20 Μαρτίου).

Μεταξύ 20 και 22 Απριλίου υπήρξαν 23 νέα κρούσματα στο νότο και δεν υπήρξε κρούσμα στο βορρά. Στις 22 Απριλίου, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ήταν 790 στο νότο και 108 στο βορρά. Ο συνολικός αριθμός θανάτων με αιτία τον Covid-19 από την αρχή της κρίσης είναι 12 στο νότο και 4 στο βορρά.

Τώρα που οι δύο πλευρές σκέφτονται με ποιο τρόπο να ανοίξουν και πάλι τη δημόσια ζωή, τις παροτρύνουμε να μην αποδεχθούν την Πράσινη Γραμμή ως ένα «σκληρό εσωτερικό σύνορο», και να ανοίξουν ξανά τα σημεία διέλευσης πριν επιτρέψουν ξανά τακτικές διεθνείς πτήσεις. Αυτό θα επιτρέψει την επιστροφή στην ομαλότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες απλούς Κύπριους.

Το κλείσιμο των σημείων διέλευσης έχει και σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση. Σύμφωνα με στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1.525 Τουρκοκύπριοι, πολίτες της ΕΕ, πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις ως υπάλληλοι στο νότο. Στις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατο για αυτούς να έχουν πρόσβαση στους μισθούς ή τους χώρους εργασίας τους.

Το μέλλον των σημείων διέλευσης είναι κρίσιμο για το μέλλον του νησιού. Οι αποφάσεις που θα παρθούν τις επόμενες μέρες και βδομάδες θα καθορίσουν εάν οι πολιτικοί μας ηγέτες έχουν εγκαταλείψει την ευκαιρία να ενώσουν το νησί ειρηνικά και έχουν αποφασίσει υπέρ της μόνιμης διχοτόμησης, χωρίς μάλιστα να έχουν πάρει την έγκριση των πολιτών για αυτό.

Η απόφαση είναι στα χέρια των πολιτικών ηγετών. Αυτοί όμως δεν θα προχωρήσουν εάν οι πολίτες δεν δείξουν πως δεν θα αποδεχθούν τη μόνιμη διχοτόμηση της χώρας τους χωρίς να έχουν πρώτα ρωτηθεί.

Loader