Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια (1948) ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Γράφει ο Σάββας Ζαβρός* 

 


Σκοπός αυτού του Διεθνούς Οργανισμού είναι η απόκτηση του ανώτερου δυνατού επιπέδου Υγείας σε όλους τους λαούς της Γης. Υπέρ αυτού του σκοπού προσφέρει υπηρεσίες σε παγκόσμια κλίμακα σε κάθε κράτος, ενθαρρύνει ιατρικές έρευνες, χορηγώντας υποτροφίες, οργανώνει εργαστήρια και πλήθος εκθέσεων και σεμιναρίων για την διασφάλιση της υγείας. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Ένα doodle για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας


Τρέχουσες προτεραιότητές της περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των μεταδοτικών ασθενειών τον περιορισμό των επιπτώσεων των μη μεταδοτικών ασθενειών, η σεξουαλική υγεία και η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη και η γήρανση, η υγιεινή διατροφή και η ασφάλεια των τροφίμων. 

Αποτελεί τραγική ειρωνεία ότι σήμερα που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο να νοσήσει από την θανατηφόρο πανδημία του Κορωναίου. 

Τα συμπτώματα του ιού και οι επιπτώσεις που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πλέον γνωστές.

Έτσι ο εγκλεισμός στο σπίτι παραμένει η πιο ασφαλής επιλογή. Ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις σε αυτή την περίοδο της καραντίνας. 

Η απομόνωση της καραντίνας μπορεί να οδηγήσει σε μετατραυματικό στρες, άγχος, κατάθλιψη και σε πτώση του ηθικού. Αυτό οφείλεται στην απομάκρυνση από αγαπημένα πρόσωπα, στην απώλεια ελευθερίας, στον έλεγχος και στην αδράνεια σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της νόσου.

Με εκδηλώσεις θυμού, ξεσπάσματα, βίαιη συμπεριφορά αλλά και πιο σπάνια σε αυτοκτονίες. 

Καλό θα ήταν να εκμεταλλευτούμε σοφά όλα όσα μας παρέχονται τεχνολογικά στην εποχή μας με το διαδίκτυο. Με σκοπό να κρατήσουμε σε υγιή εγρήγορση το μυαλό και το σώμα, προσαρμόζοντας (όσο γίνεται και αν γίνεται) την δουλειά, τα μαθήματα, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία αλλά και την σωματική άσκηση «εντός των τοίχων» του σπιτιού μας.

Περισσότερα κείμενα εδώ


*Ο Σάββας Ζαβρός είναι φοιτητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick. Kάνει την πρακτική του άσκηση στην εταιρεία Digital Tree.


 

Loader