SUCHO: Η πρωτοβουλία που προσπαθεί να σώσει τα ψηφιακά αρχεία των ουκρανικών μουσείων

SUCHO: Η πρωτοβουλία που προσπαθεί να σώσει τα ψηφιακά αρχεία των ουκρανικών μουσείων

Παλεύουν με τον χρόνο για να δημιουργήσουν αντίγραφα και να διατηρήσουν δεδομένα, που απειλούνται από τον πόλεμο

Νέα πρωτοβουλία σπεύδει να σώσει τα ψηφιακά αρχεία των ουκρανικών μουσείων.

Με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μουσεία και χώροι πολιτισμού έσπευσαν να σώσουν τις συλλογές τους και όσα είχαν στην κατοχή τους, πράγμα που ήταν αρκετά δύσκολο, καθώς η μεταφορά τους εκτός συνόρων δεν ήταν πια δυνατή. Έτσι, όσο ο πόλεμος συνεχίζεται αρκετά έργα τέχνης βρίσκονται σε κίνδυνο ή έχουν ήδη καταστραφεί όπως για παράδειγμα οι 25 πίνακες της Maria Prymachenko

Ωστόσο, λύση στη δύσκολη αυτή κατάσταση ήρθε να δώσει μία νέα πρωτοβουλία, με τίτλο Saving Ukrainian Cultural Heritage Online - SUCHO («Σώζοντας την Πολιτισμική Κληρονομιά της Ουκρανίας Online») -  σώζοντας τα ψηφιακά αρχεία και τις ιστοσελίδες μουσείων και βιβλιοθηκών της Ουκρανίας, ώστε να μην χαθούν.

Οι ιδρυτές της πρωτοβουλίας, Quinn Dombrowski, Anna Kijas και Sebastian Majstorovic, καθώς και χιλιάδες εθελοντές, βιβλιοθηκάριοι και γενικότερα άνθρωποι με γνώσεις πάνω στην ψηφιακή αρχειοθέτηση και τον πολιτισμό της Ουκρανίας, παλεύουν με τον χρόνο για να δημιουργήσουν αντίγραφα και να διατηρήσουν δεδομένα, που απειλούνται από τον πόλεμο.

Διάβασε Επίσης: Κύπρος: Δίνει πολιτική προστασία και δουλειά σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Μέχρι στιγμής κατάφεραν να σωθούν πάνω από 1.500 ιστοσελίδες, ψηφιακές εκθέσεις, εκδόσεις και άλλους διαδικτυακούς πόρους ουκρανικών οργανισμών πολιτισμού.

«Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι το διαδίκτυο αποτελείται από πράγματα με υλική υπόσταση. Υπάρχουν servers που βρίσκονται στον πραγματικό κόσμο και χρειάζονται ρεύμα και διατήρηση. Οτιδήποτε, από μία διακοπή ρεύματος μέχρι βομβαρδισμός του κτηρίου που στεγάζει τους servers, μπορεί να κατεβάσει τις ιστοσελίδες, ακόμη και  μόνιμα» είπε η Quinn Dombrowski, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Stanford, στο Artnet News.

Βέβαια, η δουλειά τους δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού το ρεύμα και το internet διακόπτεται πολύ συχνά λόγω του πολέμου και η επικοινωνία με τον κόσμο που δουλεύει στα μουσεία είναι επίσης δύσκολη. Επιπλέον, αρκετοί οργανισμοί φοβούμενοι ηλεκτρονικές επιθέσεις, έχουν κάνει τις ιστοσελίδες τους απροσπέλαστες, κάνοντας την αρχειοθέτησή τους δύσκολη.

Διάβασε Επίσης: Οδησσός: Καλλιτέχνες της όπερας τραγουδούν τον «Nabucco» του Verdi και στέλνουν μήνυμα ειρήνης

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα της Dombrowski δε θα σταματήσει μέχρι να έχει αρχειοθετήσει “τα πάντα”, οργανώνοντας τα δεδομένα και κάνοντας τη δουλειά των Ουκρανών βιβλιοθηκάριων και αρχαιοφυλάκων, πιο εύκολη, όταν θα είναι σε θέση να ξαναχτίσουν τις ζωές και τα ιδρύματά τους.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

 

Loader