Τα οδοφράγματα θα ανοίξουν με την πρώτη ευκαιρία

Τα οδοφράγματα θα ανοίξουν με την πρώτη ευκαιρία

Αυτό δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έστειλε μήνυμα προς τους δύο ηγέτες προς τους οποίους επισημαίνει πως θα πρέπει να είναι έτοιμοι ώστε με την πρώτη ευκαιρία να συμφωνήσουν από κοινού σε επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός.

Όπως μεταδίδεται από τουρκοκυπριακά μέσα, ο ΓΓ ανέφερε ότι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία σε όλο το νησί χρειάζεται συνεργασία, διάλογος και συντονισμένες ενέργειες.

Αναφέρει επίσης ότι το κύριο κανάλι επικοινωνίας σε περιόδους κρίσης είναι η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, ωστόσο για να συμβάλουν σε έναν πιο ευρύ αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό, οι δύο ηγέτες πρέπει να ενθαρρύνουν και να ενδυναμώσουν και τις άλλες δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Ο κορωνοϊός θα περάσει. Η διχοτόμηση της Κύπρου μένει


Επιπλέον, ο ΓΓ αναφέρει ότι προτρέπει τους δύο ηγέτες να βρουν επιπρόσθετους τρόπους για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση υγείας στο νησί αναμένει να υπάρξει κοινή συμφωνία στις ρυθμίσεις για να ανοίξουν και πάλι τα σημεία διέλευσης. Ενθαρρύνει δε τους ηγέτες σε όλα αυτά τα θέματα να συνεργαστούν με την Ειδική Εκπρόσωπό του, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο  Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει ακόμη ότι για την οικονομική και τεχνική στήριξη της τ/κ κοινότητας βρίσκεται σε επικοινωνία με την κ. Σπέχαρ, έχει σημειώσει το αίτημα για στήριξη και συνεχίζουν να αξιολογούν στα ΗΕ τις δυνατές επιλογές για να μπορέσουν να προσφέρουν αυτή τη στήριξη.

 

Loader