Τι ακριβώς είναι το Mastodon που θέλει να αντικαταστήσει το Twitter

Τι ακριβώς είναι το Mastodon που θέλει να αντικαταστήσει το Twitter

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Αναμφισβήτητα η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk για 44 δισ. δολάρια αποτελεί την είδηση των ημερών, φέρνοντας απανωτές αντιδράσεις από χρήστες και όχι μόνο. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν και να αυξηθούν οι χρήστες του Mastodon, με αποτέλεσμα να αιωρείται η φήμη ότι ίσως αντικαταστήσει το Twitter.

ΤΙ είναι όμως το Mastodon που “απειλεί” το Twitter; 

Το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αν και σχεδόν άγνωστο μέχρι τώρα στο ευρύ κοινό, δημιουργήθηκε το 2016 ως αντίδραση στο Twitter. Είναι δωρεάν, βασίζεται σε πλατφόρμα ανοικτού κώδικα, έχει τη δυνατότητα microblogging, με 500 μάλιστα χαρακτήρες και αποτελείται από ένα δίκτυο μικρότερων μέσων που ονομάζονται Instances. Τα Instances του Mastodon λειτουργούν απολύτως αυτόνομα μεταξύ τους, σε αντίθεση με τα ανεπίσημα δίκτυα που δημιουργούνται στο Twitter όταν χρήστες με κοινά ενδιαφέροντα αλληλεπιδρούν, από το Greek Twitter, το K-Pop Twitter, το Queer Twitter.

Διάβασε Επίσης: Η αγορά του Twitter από τον Elon Musk έστρεψε χρήστες στο Mastodon

Στο αντίστοιχο feed, ο κάθε χρήστης του Mastodon βλέπει μόνο τις δημοσιεύσεις - τα Toots- των υπολοίπων μελών του Instance στο οποίο ανήκει. Η λογική είναι παρόμοια με τα subreddits του Reddit, αλλά τα Instances ανήκουν στους χρήστες και όχι στο Mastodon και δεν υπάρχουν συντονιστές για κάθε instance.

Διάβασε Επίσης: Elon Musk: Στο νέο εξώφυλλο του TIME μαζί με το Twitter

Σε περίπτωση που θέλουμε να δούμε τι λένε οι άλλοι δυο Instances, υπάρχει το Federated feed, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να δει και να απαντήσει σε toots από άλλες κοινότητες.

Πηγή

Πηγή φωτογραφίας

Loader