Access For All Festival: «Η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη ΟΛΩΝ είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας σύγχρονης και δίκαιης κοινωνίας»

Access For All Festival: «Η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη ΟΛΩΝ είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας σύγχρονης και δίκαιης κοινωνίας»

Η εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής, Στέφανη Καλαβαζίδου, μίλησε στην Avant-Garde για το φεστιβάλ που σκοπό να καταπολεμήσει τις προκλήσεις που εμποδίζουν την ένταξη και να προωθήσει την ισότητα για τα άτομα με αναπηρία.

Tο μοναδικό ετήσιο διήμερο φεστιβάλ της Κύπρου για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία επιστρέφει στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού. Με την αφορμή αυτή η Στέφανη Καλαβαζίδου, Communication & Outreach Manager-RESET & Εκπρόσωπος Οργανωτικής Επιτροπής ACCESS4ALL Festival, μίλησε στην Avant-Garde για αξίζει να μάθεις για φεστιβάλ που εμπνέεται από το όραμα μία ισότιμης συνύπαρξης, διάδρασης, συνδημιουργίας και συνεργασίας μεταξύ αρτιμελών ατόμων και ατόμων με αναπηρία.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη διοργάνωση του πρώτου «Access4All Festival»;

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από το όραμα και τους στόχους του οργανισμού μας, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση και ενίσχυση των απαραίτητων τοπικών,  εθνικών και παγκόσμιων κοινωνικών αλλαγών ή διαφοροποιήσεων. Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα του διετούς ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου ‘‘ACCESS4All – Awareness and Capacity building for ChangEs in policy SchemeS for disability towards incLusive societies’’. Η πανευρωπαϊκή έρευνα και τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν μέσω αυτού του έργου, μας βοήθησαν να χαρτογραφήσουμε τις ανάγκες που σχετίζονται με τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ευρώπη. Η μεταφορά και αξιοποίηση της γνώσης, από το επίπεδο της ΕΕ σ’ ένα τοπικό πλαίσιο και ιδιαίτερα στην Κύπρο, θεωρείται πρωτόγνωρη και καινοτόμα, καθώς οι περισσότερες έρευνες περιορίζονται σε θεωρητικό επίπεδο. Αντίθετα, στην εν λόγω περίπτωση, το ίδιο το Φεστιβάλ αποτελεί έμπρακτη, απτή εφαρμογή των αποτελεσμάτων αυτών των πανευρωπαϊκών ερευνών και δείχνει τον δρόμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσω μικρών αλλά σημαντικών, καθημερινών πρωτοβουλιών. Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ αποτελεί παράδειγμα πολύ καλής πρακτικής, το οποίο με την πάροδο του χρόνου  βελτιώνεται διαρκώς, έχοντας φωτεινό φάρο την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τον οργανισμό μας.

Τι θα δεις κανείς όταν επισκεφθεί το φεστιβάλ;

Ο όρος «Προσβασιμότητα για Όλους» (Access For All) περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, με συχνά διαφορετικές ανάγκες προσβασιμότητας που δεν μπορούν πάντα να συνυπάρξουν. Γι' αυτό, προσπαθούμε κάθε χρόνο να εμπλουτίζουμε το πρόγραμμά μας με νέες δράσεις, καθώς είναι αδύνατο όλες οι δραστηριότητες να είναι προσβάσιμες σε όλους. Φέτος, οι νέες δράσεις που θα μπορούν οι επισκέπτες να απολαύσουν περιλαμβάνουν εργαστήρια κεραμικής, αναγνώσεις παραμυθιών και διαδραστικές δραστηριότητες σχετικά με το πώς μπορεί η Λεμεσός μας να γίνει πιο προσβάσιμη σε όλους του κατοίκους της.  Επιπλέον, φέτος μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία του Επαρχιακού Γραφείου Εργασίας Λεμεσού, που θα παρέχει συμβουλευτική στήριξη, προσωπική αξιολόγηση και επαγγελματική καθοδήγηση, καθώς και του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, που θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη σε ΑμεΑ για την αξιοποίηση των κρατικών χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωσης οροφής. Εκτός αυτών, συνεχίζουμε τις δράσεις που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι αγώνες 3x3 καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα, θεατρικές παραστάσεις, ανθρώπινη βιβλιοθήκη, ζωντανή μουσική και χορωδία, καθώς και χειροτεχνίες. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του φεστιβάλ είναι η εφαρμογή της συμμετοχικής προσέγγισης για την πραγματοποίηση όλων των δράσεων του Φεστιβάλ, μέσω της ενεργού εμπλοκής ατόμων με αναπηρία. 

 

1

 

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτή τη διοργάνωση;

Ότι η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη ΟΛΩΝ είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας σύγχρονης και δίκαιης κοινωνίας. Θέλουμε να δείξουμε ότι, όταν όλοι συμμετέχουν και συνεισφέρουν, μπορούμε να επιτύχουμε κοινωνικά θετικές αλλαγές. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια τόσο όμορφη και συμπεριληπτική ομάδα. Το Access4All είναι μια συλλογική προσπάθεια που έχει αγκαλιαστεί από πολλούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς και αυτό μας χαροποιεί, μας συγκινεί ιδιαίτερα και μας δίνει δύναμη για μελλοντικές δράσεις.

Το φεστιβάλ είναι μια όμορφη πρωτοβουλία για τα άτομα με αναπηρία, τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου όμως θεωρείται ότι η Κύπρος είναι ένα μέρος που μπορεί να τους προσφέρει ποιότητα ζωής;

Η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ), ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές περιοχές όπου οι υποδομές είναι ανεπαρκείς ή δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. Η προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους, συγκοινωνίες και η επαγγελματική ένταξη παραμένουν περιορισμένες. Επιπλέον, υπάρχει έντονη ανάγκη για κοινωνική ευαισθητοποίηση και συμπερίληψη. Γι' αυτό είναι σημαντικό να συνδέονται οι ανάγκες των ΑμεΑ και οι δράσεις των σχετικών οργανισμών, καθώς έτσι προωθείται η ευαισθητοποίηση, καταπολεμούνται τα στερεότυπα, ενισχύεται η υποστήριξη και η προσβασιμότητα, ενώ παράλληλα ενδυναμώνονται τα ίδια τα άτομα με όποιας μορφής αναπηρία. Αυτή είναι και η αποστολή του φεστιβάλ μας καθ’όλη τη διάρκεια του.

Κάνετε κι άλλες ενέργειες ολόχρονα για τα τις ανάγκες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία;

Η δουλειά μας δεν περιορίζεται σε μία μόνο περίοδο του έτους. Αντιθέτως, οι δράσεις μας συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μέσω των ευρωπαϊκών και τοπικών προγραμμάτων που υλοποιούμε, μας παρέχεται η δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με διάφορους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της στήριξης και της ενδυνάμωσης των ατόμων με αναπηρία. Αυτές οι συνεργασίες είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των ΑμεΑ και να σχεδιάσουμε στοχευμένες δράσεις που να ανταποκρίνονται σε αυτές. Επιπλέον, οι συνεργασίες αυτές, μας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε και να υλοποιούμε προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού. Μέσα από καμπάνιες, εκπαιδευτικά σεμινάρια και δημόσιες εκδηλώσεις, επιδιώκουμε να προωθήσουμε την κατανόηση και τον σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Θεμελιώδης στόχος μας είναι όχι μόνο η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, αλλά και η δημιουργία μιας κοινωνίας που να αγκαλιάζει την ποικιλομορφία και να ενθαρρύνει την ισότητα για όλους.

Το «Access4All Festival Cyprus», είναι κάτι που θέλετε να κάνετε θεσμό;

Το φεστιβάλ «Access4All» είναι ήδη θεσμός, καθώς διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Από την αρχή, στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια δράση που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, προωθώντας την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Η μεγάλη και συνεχής απήχηση και υποστήριξη που λαμβάνουμε από το κοινό και τους συνεργαζόμενους φορείς μας επιβεβαιώνουν τη σημασία και τη σημαντικότητα του φεστιβάλ.

Πού και πότε θα πραγματοποιηθεί το «Access4All Festival Cyprus»;

Στις 14 & 15 Σεπτεμβρίου 2024, στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, από τις 17:30 μέχρι τις 21:00. Σας περιμένουμε όλους εκεί!

 

Loader