Δεν θα μπορούσα να ζήσω σε καμιά άλλη πόλη εκτός απ' τη Λευκωσία

Δεν θα μπορούσα να ζήσω σε καμιά άλλη πόλη εκτός απ' τη Λευκωσία

Οι αγαπημένες γωνιές της Άρτεμις στη πρωτεύουσα

Γράφει η Άρτεμις Ευαγόρου*


 

Εν θα μπορούσα να ζήσω σε καμιάν άλλην πόλη εκτός που την Λευκωσία. Απολογούμαι αν πληγώνω τις άλλες πόλεις, είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσουν να κλάψουν στους ώμους αμέτρητων σκληροπυρηνικών Λεμεσιανών ή παθιασμένων Σκαλιωτών.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Γιώτα Δημητρίου: Η Λάρνακα έχει παμπάλαια ψυχή και πολλές ομορφιές


Η Λευκωσία εν κυρία, ποτζείνες που εν εξακόσιων χρονών (κυριολεκτικά σίγουρα μιλούμε για πιο πολλά αλλά άφησ’με να παραμιλήσω ελεύθερα) που βάλλουν κάθε πρωίν κοτζινάδιν, έχουν βαμμένο νυχούδι περλέ off white, φορούν κολλαριστά ρούχα που μυρίζουν ναφθαλίνη (λατρεύω την μυρωθκιά της ναφθαλίνης) τζαι θυμούνται ούλλα τα Γαλλικά που εμάθαν στα νιάτα τους.

Έζησεν απίστευτες περιπέτειες στη ζωή της, είσσιεν αμέτρητους εραστές, αλλά εν κυρία γαμώ το κέρατο μου, έστω τζι αν έσσιει παγκάκια σαν τα υπόθετα πλέον ή αν κάποιοι κάμνουν ανούσια γκραφίτι πας την πέτραν της (εν πέτρα ρε φιλούιν μου…εν καθαρίζει το εφηβικό σου άχτι που πάνω), ή  αν οι Λευκωσιάτες, τα μωρά της, εν τόσον αμπάλατοι ώραν, ώραν που θέλουν ραφτί για να ισιώσουν. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Τα παγκάκια μας και σ' άλλη παραλία


Αγαπώ την τούντην κυρία. Αγαπώ την με τζείντην ζεστασιάν που νιώθεις άμμαν θωρείς  τα μωρά σου την ώρα που τζοιμούνται τζαι γεμώνει η καρκιά σου τζαι νομίζεις ότι έννα κρεπάρει, παρόλο που το απόγευμα εποφκάλαν σε τζαι εφώναζες ότι έννα φύεις να πάεις να μονάσεις. Κάπως έτσι. Ως εκ τούτου η Λευκωσία εν γεμάτη που αγαπημένες γωνιές. 

Ας πούμεν η αγαπημένη μου γωνιά για να φάω εν «Η Στοά του Δημήτρη», η επιτομή της κυπριακής τσιακκοσύνης. Τούντην ταβέρνα έσσιει την μια οικογένεια που ξέρει, τζαι θέλει να δουλεύκει σκληρά τζαι αποτελεσματικά για να προσφέρει στον πελάτη του καλόν φαίν που μυρίζει σπίτι, έσσιει πάντα σπιρτόζικο σέρβις, τζαι ο χώρος αναδύει μιαν απλήν τζαι φιλόξενην ατμόσφαιρα χωρίς μασκαραλλίκκια. Λατρεύω το γεγονός ότι στα ορεκτικά φέρνουν σου τσαρτελλούθκια, ότι στο μεσημεριανό μπορείς να θκιαλέξεις μισή μερίδα αρνί με σπανάσσιν τζαι μισή φασόλια ή ό,τι άλλη μισή μερίδα θέλεις, τζαι ότι η σαλάτα τους σταθερά εδώ και δεκαετίες έσσιει μέσα τες πιο μυρωδάτες τομάτες που έφαα ποττέ. Stoa

Παρόμοιαν αύρα βρίσκεις τζαι στον «Ματθαίο» στην παλιά Λευκωσία, με τες γλαστρούες του πόξω, τα καττούθκια, το εκκλησούι απέναντι τζαι την σούπερ σβέλτα τζαι τσιάκκισσα κόρη του Ματθέου, που θα σου σερβίρει τα νόστιμα μαγειρευτά της μάνας της. mathaios

Η αγαπημένη μου γωνιά για καφέν εν «Τα καλά καθούμενα». Έσσιει μιαν απλή, αυθεντική μποεμική ενέργεια τούτος ο καφενές, μιαν αύρα που σε καλεί να χαλαρώσεις, να πνάσεις, να πιείς κυπριακόν καφέ, να φάεις πίττα με χαλλούμι τζαι να αφουγκραστεί την πόλη, τους αθρώπους, τον Χότζια, τον άθρωπο που κάθεται απέναντι σου.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Συνέντευξη με τη συγγραφέα του βιβλίου «Πνάσε. Ούλλα εννά παν καλά»


Για ποτούδι αγαπώ το «Silver Star» τζαι το «Γρανάζι». Εν τα αλλάσσω με τίποτε, εν η ψυσσιή της νέας Λευκωσίας τούτη, χωρίς ναν επεμβατικά σύγχρονη ή κραυγαλέα trendy. Εν απλά μια οργανική τζαι φυσική εξέλιξη των καιρών με ωραιότατα κοκτέιλ.  silver star

  granazi

Εκτιμώ πολλά την αισθητική του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας, τζαι πιστεύκω ότι έσσιει απίστευτες προοπτικές. Θα μπορούσε να γίνει απίστευτη εξέλιξη στον χώρο, φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα έδειχναν σεβασμό σε ούλλην την εξαιρετική δουλειά που έκαμεν ο αρχιτέκτονας του, ο Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης.  gardens

 

Η αγαπημένη μου γωνιά γενικώς, εν ένα τεράστιο χωράφι πριν που το σπίτι μου στον Στρόβολο. Εν αρκετά μεγάλο, ώστε να θωρώ ξεκάθαρα την αλλαγή των εποχών πάνω του. Ειδικά άμμαν εν ολοπράσινο τζαι στο φόντο ο ουρανός βάφεται με αισθησιακά χρώματα εξωφύλλου Άρλεκιν, συγκινούμαι τζαι σσιέρουμαι που είμαι ζωντανή.

Ένιωθα παλιά με τον ίδιο τρόπο για ένα σπίτι. Συγκεκριμένα, ήταν ένα παλιό, πανέμορφο αρχοντικό με τεράστια μπαλκόνια αποικιακού τύπου, πας τα φώτα, δίπλα που το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ήταν ζωντανός οργανισμός τζείντο σπίτι, εμπορούσε να μας διηγηθεί ιστορίες ολόκληρες. Τωρά όμως επήεν, εγοράστηκε τζαι «ανακαινίστηκε», εν έσσιει ιστορίες να πει πκιον. 

 


*Η Άρτεμις Ευαγόρου έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει το δεύτερο της βιβλίο με τίτλο «Πνάσε, Ούλλα εννα παν καλά» που μπορείς να το βρεις στα: Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου, Moufflon Bookshop, Βιβλιοπωλείο Ελλάς, Artnaldas Concept Experience, Βιβλιοπωλεία Πάργα (Λευκωσία) / Biblio Cosmos, Περιδιάβαση (Λάρνακα). 


Δες τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Avant Garde εδώ.

Loader