Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς: Τι πιο ευχάριστο από το να συνομιλείς με νέους ανθρώπους γεμάτους όνειρα

Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς: Τι πιο ευχάριστο από το να συνομιλείς με νέους ανθρώπους γεμάτους όνειρα

Ο Δρ. Αντωναράς είναι VP of Student Services στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Συνέντευξη στην Μαρία Αριστοδήμου 

Φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο 


 

Δρ. Αντωναρά, πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του διαδικτυακού σόου “Φοιτητοκαταστάσεις”;

Η ιδέα ήταν σχετικά απλή. Θέλαμε να δείξουμε τη φοιτητική ζωή που μπορεί να έχει ένας νέος, μια νέα που θα επιλέξει να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ποιοι καλύτεροι να μιλήσουν για τη φοιτητική ζωή από τους ίδιους τους φοιτητές; Έτσι δώσαμε το λόγο στη Δάφνη και τον Αλέξανδρο, σε δύο νέα παιδιά από την Ελλάδα, για να περιγράψουν το πως βιώνουν τη φοιτητική ζωή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.  


ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΟΥ "ΦΟΙΤΗΤΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ" ΕΔΩ 


Πώς προχωρήσατε στην υλοποίηση του εν λόγω σόου; 

Μετά από πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις με υφιστάμενους φοιτητές μας, συνάδελφους και απόφοιτούς μας, όπου όλοι καταλήγαμε ότι πρέπει να βγάλουμε προς τα έξω την τόσο θετική εμπειρία των φοιτητών μας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, καθώς είναι κάτι που όλοι εμείς το ζούμε καθημερινά και θέλαμε να το μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί όταν λέμε εδώ στο UNIC ότι νοιαζόμαστε για τους φοιτητές μας και ότι αποτελούν κομμάτι της μεγάλης μας οικογένειας, το εννοούμε πραγματικά. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που υποδεχόμαστε ένα φοιτητή/μία φοιτήτρια, φροντίζουμε να νιώσει άνετα και να αξιοποιήσει την κάθε ευκαιρία γνώσης, μάθησης και εμπειρίας, έτσι ώστε τα φοιτητικά χρόνια να είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους!  Συζητώντας λοιπόν ένα πρωινό με μία ομάδα φοιτητών μας, προέκυψε η ιδέα να καταγράψουμε την φοιτητική ζωή on camera. Μία κάμερα θα ακολουθούσε δύο φοιτητές μας και θα κατέγραφε την καθημερινότητά τους και τις εμπειρίες τους στο UNIC. Έτσι κι έγινε! 

Συζητώντας ένα πρωινό με μία ομάδα φοιτητών μας, προέκυψε η ιδέα να καταγράψουμε την φοιτητική ζωή on camera

Ποιος ήταν ο στόχος σας; 

Ο στόχος μας όπως ανέφερα και προηγουμένως, ήταν να επικοινωνήσουμε την πολυδιάστατη εμπειρία των φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τις ποικίλες Υπηρεσίες που έχουν στη διάθεσή τους, τις ευκαιρίες τους δίνονται για ακαδημαϊκή μάθηση και αλλά και για ενασχόληση με τον αθλητισμό, την κοινωνική προσφορά και τη ποιοτική διασκέδαση. Δηλαδή όλα αυτά που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία.

 

 

Πόσο εύκολο ήταν να φέρετε εις πέρας το όλο πρότζεκτ; 

Μπορώ να πω ότι ήταν σχετικά εύκολο να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία το πρότζεκτ, καθώς όλα και όλοι λειτούργησαν με αυθορμητισμό, πολύ καλή διάθεση και άπλετη θετική ενέργεια. Τι πιο ευχάριστο από το να συνομιλείς με νέους ανθρώπους γεμάτους όνειρα, στόχους και αγάπη για τη ζωή και τις σπουδές τους! Το μόνο που μας «δυσκόλεψε» ήταν η επιλογή των πρωταγωνιστών μας, των φοιτητών δηλαδή που θα «πρωταγωνιστούσαν». Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον για συμμετοχή που δεν ξέραμε ποιους να πρωτοδιαλέξουμε. Καταλήξαμε στη Δάφνη και στον Αλέξανδρο, οι οποίοι χωρίς σενάριο και χωρίς πρόβες, κατάφεραν να μεταφέρουν με αυθεντικότητα την πλούσια σε εμπειρίες φοιτητική ζωή τους! Το αποτέλεσμα είναι άκρως απολαυστικό και πάνω από όλα αληθινό! 

Τι πιο ευχάριστο από το να συνομιλείς με νέους ανθρώπους γεμάτους όνειρα, στόχους και αγάπη για τη ζωή και τις σπουδές τους!

1
22

Αντικατοπτρίζει το εν λόγω σόου την καθημερινή ζωή ενός φοιτητή στο UNIC; 

Απόλυτα θα έλεγα. Όλα τα πλάνα είναι γυρισμένα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ενώ οι πρωταγωνιστές είναι φοιτητές που μοιράζονται τις προσωπικές τους απόψεις και βιώματα σχετικά με τη φοιτητική ζωή. Όπως ήδη ανέφερα προηγουμένως, τόσο η Δάφνη όσο και ο Αλέξανδρος, απαντούσαν στις ερωτήσεις αυθόρμητα και χωρίς να υπάρχει script. Νομίζω ότι αυτή η «αυθεντικότητα» είναι εμφανής σε όλα τα επεισόδια της σειράς.      

Στο σόου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου… 

Θέλαμε να δείξουμε ότι η φοιτητική ζωή δεν είναι μόνο το μάθημα στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά πολύ περισσότερα πράγματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα ενός νέου ανθρώπου και προσδιορίζουν τα πιο αξέχαστα χρόνια της ζωής του. Η άνετη διαμονή, η πρόσβαση στην άθληση, η διασκέδαση είναι και αυτά πολύ σημαντικά ζητήματα της φοιτητικής ζωής, και μαζί με την μελέτη και το διάβασμα συμβάλλουν στο να υπάρχει ισορροπία στη ζωή του φοιτητή. 654

Το UNIC CITY, η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη πανεπιστημιούπολη της Κύπρου, αποτελείται από 20 ειδικά οικοδομημένα ή ανακαινισμένα κτήρια διάσπαρτα στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης, η οποία φιλοξενεί παράλληλα περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, υπεραγορές, πολυκαταστήματα και το εμπορικό κέντρο Mall of Engomi, όλα σε κοντινή απόσταση. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πανεπιστημιούπολη αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψη τον φοιτητή, προσφέροντας τη δυνατότητα για μια μοναδική κοινωνική και μαθησιακή εμπειρία.

Νομίζω ότι αυτή η «αυθεντικότητα» είναι εμφανής σε όλα τα επεισόδια της σειράς.      

 

Ισχύει ότι πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο που το χαρακτηρίζει η πολυπολιτισμικότητα ως προς την σύσταση των φοιτητών του; 

Πράγματι, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την φοιτητική κοινότητα του πανεπιστημίου μας ως ένα μωσαϊκό πολιτισμών και γλωσσών, ταιριαστό με την ιστορία της Κύπρου, και με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο. Οι φοιτητές μας προέρχονται από πάνω από 70 χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκτός από την Ευρώπη, έχουμε φοιτητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, και τη Λατινική Αμερική, από την Αφρική, από την Ασία, μέχρι και από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.   586


4578

Στο σόου βλέπουμε ότι ο ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο Αλέξανδρος, σπουδάζει με αθλητική υποτροφία. Σε αυτή την περίπτωση ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για να αιτηθεί κάποιος την εν λόγω υποτροφία ή και γενικότερα άλλες υποτροφίες και διευκολύνσεις;

 

Για να λάβει κάποιος φοιτητής αθλητική υποτροφία θα πρέπει είτε να είναι αθλητής με υψηλές επιδόσεις ή να επιλεγεί από τους προπονητές των ομάδων μας, μέσω των δοκιμαστικών που γίνονται στην αρχή κάθε εξαμήνου, για να   αγωνιστεί στις ομάδες μας που διαγωνίζονται στα πανεπιστημιακά πρωταθλήματα. Εκτός από τις αθλητικές υποτροφίες, υπάρχουν και άλλου είδους υποτροφίες που μπορεί να λάβει ένας φοιτητής και οι οποίες σχετίζονται με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και άλλα κριτήρια. Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας υπάρχουν σχετικές πληροφορίες τόσο για τα είδη των υποτροφιών όσο και για τη διαδικασία της αίτησης.

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την φοιτητική κοινότητα του πανεπιστημίου μας ως ένα μωσαϊκό πολιτισμών και γλωσσών

Γιατί να επιλέξει ένας φοιτητής το UNIC; 

Είναι πολλοί οι λόγοι που καθιστούν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως μια μοναδική επιλογή. Κατ’ αρχάς το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επενδύει στη συνεχή ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών, κάποια εκ των οποίων σε συνεργασία με σημαντικά πανεπιστήμια, εστιάζοντας στην επαγγελματική σταδιοδρομία των φοιτητών και παρέχοντας μια ολοκληρωμένη και υψηλού επιπέδου φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα των καλύτερων πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Ισχυρή απόδειξη για την ποιότητα του Πανεπιστημίου και τη συνεχώς αυξανόμενη διεθνή του φήμη αποτελούν οι πρόσφατες διακρίσεις στις κορυφαίες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων, όπου το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει τοποθετηθεί ψηλά, τόσο από το QS World University Rankings όσο και από το Times Higher Education Impact Rankings. 234

 

Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανταποκρίθηκε στην πρόκληση που παρουσιάζει η εξάπλωση του κορονοϊού, αξιοποιώντας αποτελεσματικά την τεχνολογία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη για τη διασφάλιση τόσο της απρόσκοπτης διεκπεραίωσης των ακαδημαϊκών σπουδών των φοιτητών όσο και της υγείας τους.

Ενώ το επίπεδο σπουδών είναι εφάμιλλο κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού, το κόστος των σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, λαμβάνοντας υπόψη τα δίδακτρα, το κόστος διαμονής και διατροφής, καθώς και άλλα βασικά έξοδα ζωής, είναι συγκριτικά χαμηλότερο και καθιστά την επιλογή του μια πολύ συμφέρουσα επένδυση. 3456

Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών στην Κύπρο και αποτελεί την πρώτη επιλογή των εξ Ελλάδος φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό.

Τι απαιτείται για την εισδοχή ενός φοιτητή στο UNIC; 

Η εισδοχή στα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών προϋποθέτει απολυτήριο λυκείου ή άλλο ισοδύναμο προσόν, ενώ για ορισμένα προγράμματα σπουδών απαιτούνται  πρόσθετα προσόντα όπως για παράδειγμα η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Πέρα από τις δυνατές ακαδημαϊκές επιδόσεις, λαμβάνουμε επίσης υπόψη τις εξωσχολικές δραστηριότητες, ηγετικές ικανότητες, καθώς και άλλα στοιχεία από το υπόβαθρο του υποψήφιου φοιτητή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΦΟΙΤΗΤΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ" ΕΔΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΔΩ

 

Loader