Eγκληματολόγος αναλύει την επίθεση στον «ΔΙΑ»

Eγκληματολόγος αναλύει την επίθεση στον «ΔΙΑ»

Ζητήσαμε από την εγκληματολόγο / κοινωνιολόγο, Δήμητρα Τσίτση, να μας σχολιάσει μέσα από ένα βίντεο, τα λυπηρά και τραγικά που εκτυλίχθηκαν από ομάδες τραμπούκων στη Λευκωσία το βράδυ της Κυριακής, 18 Ιουλίου.

Η κ. Δήμητρα Τσίτση, εγκληματολόγος και κοινωνιολόγος, αναφέρεται με χειμαρρώδη λόγο σε εγκληματικά περιστατικά μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεκδίκησή αλλά και την καταπάτησή τους, το τι πρέπει να θεωρείται αποδεκτό, καθώς και το σημείο όπου τα όρια ξεπερνιούνται. 

Η ανοχή, η νομοθεσία, η ευθύνη της αστυνομίας, του κράτους αλλά και η προσωπική ευθύνη του καθενός και της καθεμίας από εμάς.

Η κ. Τσίτση μιλάει για τις αιτίες και αφορμές τέτοιων συμπεριφορών, όπως οι πρόσφατοι βανδαλισμοί στο συγκρότημα Δίας και υπογραμμίζει πως τώρα δεν πρέπει μόνο να προβληματιστούμε, όπως πολλοί δηλώνουν, αφού αυτό είναι κάτι που έχουμε ήδη κάνει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Τώρα είναι η ώρα εξεύρεσης λύσεων, πιστεύει.

Πώς μεγάλωσαν οι «δράστες»; Η συνενοχή στο «έγκλημα» των ατόμων που ίσως γνωρίζουν και δεν μιλάνε. Η άποψη του «καφενέ» και η δράση με την κουκούλα. Ο διαχωρισμός που πρέπει να γίνεται ανάμεσα στους ανθρώπους που πήγαν απλώς σε μια ειρηνική διαμαρτυρία, από τα άτομα που προέβησαν στις συγκεκριμένες επιθέσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας στην Κύπρο;

Μερίδα της κυπριακής κοινωνίας, ενώ εδώ και χρόνια έδειχνε τα «δόντια» της και «γρύλλιζε», δεν εισακούστηκε από τις Αρχές και η οργή και η δυσαρέσκεια δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Ειδεχθή εγκλήματα που προηγήθηκαν και καταστάσεις που κλιμακώνονταν σταδιακά όφειλαν να μας έχουν αφυπνίσει. 

Η εγκληματολόγος μιλάει συγκεκριμένα για το διπλό φονικό στον Στρόβολο, την απαγωγή ανηλίκων, τον κατά συρροή δολοφόνο, τις μεγάλες ληστείες και τα εγκλήματα λευκού κολλάρου. 

Φτάνοντας στο σήμερα, βλέπεις και εξετάζεις το χθες, καταλήγοντας στο ότι η φιλήσυχη κοινωνία που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα μετεξελίσσεται σε μια πολύ άγρια εκδοχή της.

Ακολουθεί το βίντεο: 

Loader