«To έργο βασίστηκε στην καραντίνα που επιβλήθηκε Κύπρο»

«To έργο βασίστηκε στην καραντίνα που επιβλήθηκε Κύπρο»

Η Δήμητρα Καλλίτση παρουσιάζει το έργο «Reporting Live From The Fortress Of Solitude»

Με τίτλο Together/Apart: Going New Places η τρέχουσα έκθεση είναι μία πρωτοβουλία της σκηνογράφου Μαρίνας Χατζηλούκα και του Πολιτιστικού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συνεχίζεται μέχρι το τέλος Ιουνίου η διαδικτυακή έκθεση Together/Apart: Going New Places, μία πρωτοβουλία της σκηνογράφου Μαρίνας Χατζηλούκα και του Πολιτιστικού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφορμή της ωραίας ιντερνετικής αυτής δράσης υπήρξε η αναπάντεχη συγκυρία του lockdown και της πανδημίας, μέσα από την οποία έχει αναδυθεί «μια νέα πραγματικότητα στην οποία κληθήκαμε να ανταποκριθούμε, περιορισμένοι στα φυσικά όρια του προσωπικού μας χώρου».

Ζητήσαμε από τους 7 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση να μας μιλήσουν για το έργο τους και να μας πουν πώς βιώνουν την ιδιαίτερη αυτή συνθήκη παρουσίασης της δουλειάς τους στο ίντερνετ.

Μετά τον Αλέξανδρο Πισσούριο, συνεχίζουμε με Δήμητρα Καλλίτση.

σφσγσγσ
Screenshot από τη δουλειά της Καλλίτση

«Το έργο βασίζεται στην καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επικεντρώθηκα στην παρατήρηση και φωτογράφιση της φύσης αλλά και στην ανάγνωση και συγγραφή ποίησης, εμπνευσμένης από Δυτικά Χαϊκού. 

Το έργο εξερευνά την έννοια του σύγχρονου τρόπου ζωής στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της τεχνολογίας και προκαλεί τη ψευδαίσθηση ενός παντοδύναμου και άτρωτου σώματος. Η παρούσα κατάσταση μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύθραυστη και ατελής είναι η ύπαρξή μας και ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι πέρα από τον έλεγχο και την κατανόησή μας. Παρ' όλ' αυτά η άνοιξη δεν μπορεί να ανασταλεί. Η φύση ξαναζωντανεύει, όπως κάθε χρονιά.

Η συμμετοχή μου σε αυτή την διαδικτυακή έκθεση είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Παρά το γεγονός ότι έχω παρουσιάσει δουλειά μου σε διαδικτυακές εκθέσεις και εκδόσεις στο παρελθόν, αυτή η φορά μοιάζει κάπως διαφορετική, μάλλον επειδή οι λόγοι από πίσω είναι επίσης διαφορετικοί. Πέρα από αυτό, μπορώ να πω ότι ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εμπειρία και το γεγονός ότι η κοινότητα των τεχνών και του πολιτισμού βρήκε γρήγορα δημιουργικούς τρόπους για να ανταποκριθεί, να προσαρμοστεί και να παραμείνει ενεργή εν μέσω αυτής της κατάστασης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό».

Το λινκ της δουλειάς της Καλλίτση

Loader