«Η γυναίκα καταπιέζεται από την εκκλησία μας»

«Η γυναίκα καταπιέζεται από την εκκλησία μας»

FLESH VS SPIRIT: Νέα έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Π. στη Λεμεσό

Οι νέοι στη Λευκωσία είναι αρκετά προχωρημένοι πια, μας έλεγε στην περσινή του συνέντευξη στην AVANT GARDE, ο New York based Κύπριος καλλιτέχνης, Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης, που είχε έρθει στο νησί για να παρουσιάσει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο Beyond Gender & Sexual Orientation.

Φέτος, επιστρέφει με νέα έκθεση στην Κύπρο, αυτή τη φορά στη Λεμεσό.

Γιώργο γεια σου! Πώς και αποφάσισες να επιστρέψεις Κύπρο;

Μετά την απίστευτα θετική ανταπόκριση του κοινού στην περσινή μου έκθεση, στα κεντρικά γραφεία της Baker Tilly στη Λευκωσία, όπου είχα μετατρέψει τον εκθεσιακό χώρο σε περιβάλλον μιας ατσάλινης urban μεγαλούπολης, αρκετοί ιδιοκτήτες γκαλερί στην Κύπρο με προσέγγισαν, διατυπώνοντας την επιθυμία να παρουσιαστούν τα έργα μου και στον δικό τους χώρο.

Αν και λοιπόν το πλάνο μου για το 2020 ήταν να κάνω μια παρουσίαση στη Νέα Υόρκη, η απόφαση να επιστρέψω στην Κύπρο είναι για μένα μια καλή ευκαιρία να βρεθώ ξανά στην πατρίδα μου και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον χρόνο που περνώ συνήθως, όταν έρχομαι για διακοπές. Για την επερχόμενη έκθεση είμαι επιπλέον ενθουσιασμένος, καθώς θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λεμεσού, για την οποία τα τελευταία χρόνια ακούω καταπληκτικά πράγματα.

Για 24 συνεχή χρόνια παρουσιάζω συνεχώς τη δουλειά μου στο εξωτερικό. Aισθάνομαι ότι έχει έρθει ο καιρός να δώσω έμφαση και σημασία στο μέρος όπου γεννήθηκα και με το οποίο εξακολουθώ να διατηρώ ισχυρούς δεσμούς!

ληλ

H έκθεση στη Λεμεσό θα είναι ίδια με αυτή στη Λευκωσία; 

Η νέα μου έκθεση που θα παρουσιαστεί στη Λεμεσό , ονομάζεται FLESH vs SPIRIT. Aν και θεματολογικά βασίζεται στην ίδια κοινωνική συνθήκη με την περσινή έκθεση στη Λευκωσία, διαφέρει με την έννοια της έμφασης σε πιο πνευματώδη και εσωτερικά θέματα και στο πως οι κοινωνίες και τα άτομα επηρεάζονται από εξωγενείς και θρησκευτικού περιεχομένου παράγοντες.Ο τρόπος, για παράδειγμα, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική μας εμφάνιση μπορεί να επηρεαστεί πολύ από τους κυρίαρχους θρησκευτικούς και άλλους θεσμούς.

Ένα κοινό ωστόσο στοιχείο με την προηγούμενη έκθεση είναι ότι έχω και πάλι συνθέσει ένα epic soundtrack, το οποίο πιστεύω πως ταιριάζει εξαιρετικά με τη νέα ιδέα! Θα υπάρξουν επιπλέον και μερικές visual εκπλήξεις, αφού πάντοτε μου αρέσει να στοχεύω στη διέγερση όλων των ανθρώπινων αισθήσεων.

δεν παύω να ελπίζω ότι οι άνθρωποι συνεχώς εξελίσσονται και γίνονται πιο ευαίσθητοι

κκ

Aπό πέρσι που είχε γίνει η έκθεση μέχρι φέτος είσαι λιγότερο ή περισσότερο αισιόδοξος για τα θέματα φύλου και σεξουαλικότητας;

Πάντοτε προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος στη ζωή και δεν παύω να ελπίζω ότι οι άνθρωποι συνεχώς εξελίσσονται και γίνονται πιο ευαίσθητοι και πιο συνειδητοποιημένοι με τη δική τους, προσωπική αλήθεια, αμφισβητώντας τις οποιεσδήποτε «επιβολές» του συστήματος.

Έρευνες και στατιστικές λένε ότι η πλήρης εξάλειψη της ανισότητας των φύλων θα συμβεί κάπου κοντά στο έτος 2095, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ακόμη τεράστιο δρόμο να διανύσουμε. Αδιαμφισβήτητα, στις μέρες μας η δημοσιογραφία ασχολείται αρκετά με το θέμα, πυροδοτόντας συζητήσεις και debates, ενώ ακόμη και το Χόλιγουντ προωθεί τη δημιουργία σχετικών κινηματογραφικών παραγωγών, για αποτελεσματική ευαισθητοποίηση.

Τα εμπόδια, εντούτοις, παραμένουν. Για παράδειγμα, πριν μερικούς μήνες είχα δει ένα βίντεο που δείχνει έναν από τους ηγέτες των θρησκευτικών θεσμών, εδώ στην Κύπρο, να προσπαθεί να εντοπίσει τι προκαλεί την ομοφυλοφιλία. Ας αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός ότι παρουσιάστηκε από μία τόσο αδαή οπτική γωνία. Το γεγονός ότι αυτός ο κύριος φωτογράφισε και επέκρινε, για άλλη μια φορά, τη γυναικεία ευχαρίστηση ως πηγή του κακού, φανερώνει πόσο πολύ καταπιέζεται και δεν γίνεται σεβαστή η γυναικεία φιγούρα και σεξουαλικότητα από την εκκλησία στην Κύπρο.

Η παγκόσμια Ιστορία όμως μας διδάσκει ότι πριν από την εξάπλωση και την κυριαρχία της θεσμοθετημένης θρησκείας, οι άνθρωποι εξυμνούσαν και λάτρευαν τη θεά της γονιμότητας, αφού η φυσική ιδιότητα της γυναίκας να αναπαράγει και να δημιουργεί έναν νέο άνθρωπο (με την εμπλοκή του άνδρα φυσικά) ήταν γεγονός που έχρηζε τεραστίων τιμών και σεβασμού.

Χωρίς αμφιβολία,  δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη νομιμοποίηση των γκέι γάμων σε πολλές χώρες. Ακόμη κι αυτό το κομμάτι όμως, δεν προχωρά ούτε όσο εύκολα ούτε όσο γρήγορα θα έπρεπε.

Ένα σοκαριστικό, για παράδειγμα, περιστατικό που έγινε πρόσφατα με έναν εκπρόσωπο της δικής μας χώρας, της Κύπρου, σε χώρα της Ευρώπης, δείχνει πως ακόμη είμαστε πολύ πίσω. Μια μέρα ο συγκεκριμένος αξιωματούχος είχε λάβει πρόσκληση να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε μία ΛΟΑΤΚΙ εκδήλωση. «Ήντα είμαι πούστης τζαι εκαλέσαν με να πάω»; ήταν η αντίδρασή του πετώντας την πρόσκληση στα σκουπίδια! Ας μην αναφερθούμε καν στο γεγονός πως μέσα στο ίδιο δωμάτιο βρίσκονταν άνθρωποι διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Ήντα είμαι πούστης τζαι εκαλέσαν με να πάω»; ήταν η αντίδρασή του πετώντας την πρόσκληση στα σκουπίδια!

γκκγγκ

Κάτι αξιοσημείωτο που ίσως έχει συμβεί στη ζωή σου από πέρσι και θα ήθελες να το μοιραστείς μαζί μας;

Μου ζητήθηκε να δημιουργήσω ένα έργο τέχνης για ένα πολύ σημαντικό άτομο, είναι ένας από τους εθνικούς θησαυρούς της Αγγλίας, ήταν ένα από τα είδωλά μου όταν ήμουν παιδί από την τηλεόραση και μπορεί να πιει τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ αν το επιθυμεί…(γέλια). Συγγνώμη που για την ώρα δεν μπορώ να αποκαλύψω το όνομά του, είναι θέμα εμπιστευτικού σεβασμού.

Σε άλλα νέα, ένα μουσικό κομμάτι που έγραψα με τον μουσικό μου συνεργάτη και σύντροφο στη ζωή, Anthony James, χρησιμοποιείται από το Saudi Arabia National broadcasting network ως intro μίας πολύ πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς, με την ονομασία Shabab Al Bombard, η οποία είχε εκπληκτική επιτυχία σε πολλές περιοχές και τα κλιπ από την εκπομπή στο YouTube έχουν περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο views, Το show έχει αγοραστεί κιόλας από τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα Αλ-Γουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ!

Μου ζητήθηκε, τέλος, από το CFDA (Council of Fashion Designers in America) να παρουσιάσω μέρος των νέων μου έργων (μερικά από τα έργα που θα είναι στην έκθεση στη Λεμεσό) στην έναρξη της εβδομάδας μόδας σε ένα φιλανθρωπικό γεγονός για την εμπορία παιδιών. Αισθάνομαι πολύ περήφανος που μπόρεσα να συμμετάσχω σε αυτό βοηθώντας με τον δικό μου τρόπο να σταματήσει αυτή η φρικτή πράξη!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

 Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη την Τρίτη 17 Μαρτίου στις 19:00 στην Γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Σάββατο 28 Μαρτίου.

Loader