Τρεις σχεδιαστές μόδας από την Κύπρο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Τρεις σχεδιαστές μόδας από την Κύπρο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

«Η μόδα πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της»

Γνωρίζονται από τα χρόνια των σπουδών. Παλαιότερα μάλιστα συνεργάστηκαν. Τώρα όμως, γίνονται και πάλι ομάδα για να στηρίξουν τους νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και του Μακάρειου Νοσοκομείου, ράβοντας τους στολές που έχουν άμεση ανάγκη αυτό το διάστημα. 

Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά

Ο Jacob Yiakoumi, σχεδιαστής μόδας, μιλάει για το εγχείρημα αυτό, το αίσθημα ανακούφισης και ικανοποίησης που προκύπτει μόλις κλείνει η ραπτομηχανή, την έμπνευση που δεν χάθηκε στα χρονικά μίας πανδημίας και υποψιάζεται το μέλλον της μόδας μετά από τον Covid-19. Αναφέρεται στην έμπνευση που μπορεί να προκύψει ακόμη και από μία προστατευτική μάσκα προσώπου η οποία δεν εφαρμόζει καλά, καθώς και στο υπέροχο ταίριασμα των «τριών» - εκείνου, της Σία Αμβροσίου και της Suzan Elfving- , που σφραγίζεται κάθε μέρα από… 20 πράσινες στολές.

Τρεις νεαροί σχεδιαστές, μπήκατε στον αγώνα παραγωγής στολών για ιατρούς και νοσηλευτές. Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Κατόπιν επικοινωνίας με τον υπεύθυνο γραφείου ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, όπου μας ενημέρωσε ότι χρειάζονται επειγόντως στολές λόγω της πανδημίας, ξεκινήσαμε άμεσα την παραγωγή. Η Suzan, η Αθανασία και εγώ, γνωριζόμαστε από τον καιρό των σπουδών μας. Είχαμε δουλέψει και στο παρελθόν ως ομάδα αλλά πάνε χρόνια από τότε. Το συγκεκριμένο λοιπόν «κάλεσμα» που μας έγινε, στάθηκε αφορμή για να συνεργαστούμε ξανά. 

tryrt

Το κάνετε στο πλαίσιο μίας δωρεάς, δηλαδή αφιλοκερδώς, σωστά; Τα υλικά σας παρέχονται; 

Ναι, οι στολές ράβονται δωρεάν, απλώς παραλαμβάνουμε το ύφασμα από το νοσοκομείο. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και όταν παρουσιάστηκε ανάγκη ετοιμασίας στολών και για το γυναικολογικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται γυναίκες που νοσούν από τον κορωνοϊό και βρίσκονται εκεί για να γεννήσουν ή έχουν ήδη φέρει το παιδί τους στον κόσμο.

gfhfdg

Πόσες ώρες επενδύεται στην παραγωγή και πόσα κομμάτια ετοιμάζονται περίπου, κάθε μέρα; 

Τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα αλλά και προνοώντας για τη διασφάλιση της υγείας μας, αναγκαστικά βρισκόμαστε μόνο τρία άτομα μαζί στον ίδιο χώρο όπου δουλεύουμε. Το γεγονός, επιβραδύνει την παραγωγή και ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Οι τρείς μας λοιπόν, ολοκληρώνουμε καθημερινά 20 στολές, μέσα σε οκτώ ώρες.

bv

Ποια τα συναισθήματα την ώρα που κλείνει η ραπτομηχανή και βλέπεις το αποτέλεσμα; 

Νομίζω ότι αυτή την περίοδο, όλοι ψάχνουμε κάτι για να παλέψουμε την αναπόφευκτη αδράνεια που συνοδεύει την καραντίνα. Έτσι, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν μια καλή ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο μας χρόνο και παράλληλα να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, με το δικό μας τρόπο και δυνατότητες, τα άτομα που εργάζονται στα νοσηλευτήρια. Ομολογουμένως, όταν τελειώνει ο ημερήσιος κύκλος παραγωγής, προκύπτει ένα αίσθημα ανακούφισης αλλά και ικανοποίησης, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος μας αξιοποιήθηκε για καλό σκοπό. Αυτή την περίοδο, όλοι όσοι μπορούμε -με όποιο τρόπο μπορούμε-, θα πρέπει να συνεισφέρουμε εθελοντικά στο κρατικό σύστημα της υγείας, το οποίο έχει επιβαρυνθεί με τεράστιες ευθύνες και φόρτο εργασίας λόγω του Covid – 19. 

ghf

Έτυχε να σας στείλουν φωτογραφίες, νοσηλευτές που φορούσαν τη στολή σας; 

Παραλάβαμε πριν από δύο μέρες, φωτογραφίες από τις πρώτες στολές που παραδόθηκαν την περασμένη βδομάδα. Είναι ωραίο να βλέπεις χαμόγελα στα πρόσωπα των λειτουργών υγείας, ξέροντας ότι αυτό οφείλεται εν μέρει και στη δική μας προσφορά.

Ποιά η αντιμετώπιση που έχετε δεχθεί για την προσφορά σας αυτή;

Μέχρι στιγμής παραδόθηκαν 150  στολές  και έχουμε λάβει ευχαριστίες τόσο από νοσηλευτές, όσο και από τον κόσμο που μας ακολουθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

rfgsf
H Aurora, η σκυλίτσα του Jacob, "επιβλέπει" και συντροφεύει

Ως σχεδιαστές μόδας, λόγω των συνθηκών λόγω της πανδημίας και της οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλεί, ανησυχείτε για το μέλλον του επαγγέλματός σας; 

 Είναι αναμενόμενο, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για πολλές επιχειρήσεις, κάτι που όλοι γνωρίζουμε. Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας της μόδας είναι ένας από τους πρώτους κλάδους που εξέρχεται της οικονομικής κρίσης όπως είδαμε και στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη όλων να περιποιηθούμε τον εαυτό μας, καθώς επίσης και να αγοράσουμε προϊόντα τα οποία θα μας κάνουν να αισθανθούμε όμορφα, κυρίως μετά από μια δύσκολη περίοδο που περάσαμε. Ας ελπίσουμε γενικότερα, ότι τα πράγματα θα φτιάξουν γρήγορα για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Βασιλείου - Ο κορωνοϊός στον σκύλο ονομάζεται CCoV

gfhdfgi

Το «αύριο» της παγκόσμιας μόδας, θα είναι το ίδιο με πριν, μόλις τελειώσει η κρίση αυτή ή τίποτε δεν θα είναι το ίδιο πλέον;

Η κρίση αυτή έχει καταφέρει να επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είναι απλώς μια οικονομική κρίση. Η ανησυχία για τη δική μας ζωή αλλά και των γύρω μας, μας αναγκάζει να αντιληφθούμε ότι η υγεία μας, αυτή του πλανήτη και των υπόλοιπων όντων που τον μοιράζονται μαζί μας, είναι αλληλένδετη. Η βιομηχανία της μόδας που για χρόνια εκμεταλλευόταν το φτηνό εργατικό δυναμικό και προκαλούσε ανεξέλεγκτη ρύπανση με την παραγωγή της, πιστεύω πως πλέον θα βρει απέναντι της τον καταναλωτή και τον εργάτη. Ωστόσο, παραμένω αισιόδοξος, γνωρίζοντας ότι παρά τις κατηγορίες που υπάρχουν εις βάρος την βιομηχανίας ένδυσης, δεν παύει να είναι η ίδια βιομηχανία που τώρα, εν ώρα ανάγκης, μεταβλήθηκε σε «πόρο» προσφοράς. Από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, μέχρι και τον πιο «μικρό» σχεδιαστή, όλοι ξεκίνησαν να παράγουν μάσκες και ιατρικό εξοπλισμό. Νιώθω μάλιστα περήφανος που βλέπω επίσης και άλλους συναδέλφους στη Κύπρο να κάνουν το ίδιο. Η αλλαγή νομίζω πως έχει ήδη ξεκινήσει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Η γειτόνισσα που κλαίει, μας αφορά

fgbf

Η κατάσταση που βιώνουμε θυμίζει λίγο ταινία σουρεαλιστικού περιεχομένου. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει πηγή έμπνευσης μελλοντικά, με διάσημους σχεδιαστές του εξωτερικού να δημιουργούν πιο φουτουριστικές συλλογές; 

Το ελπίζω. Αρκετά με το παρελθόν και τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι καιρός να δούμε μπροστά, στο μέλλον. Πιστεύω η μόδα θα επιστρέψει στις καλλιτεχνικές ρίζες της, θα προβάλει τις τωρινές μας ανάγκες και συνθήκες ζωής, θα αντιπροσωπεύσει τον άνθρωπο του σήμερα και την ανάγκη του να προστατευτεί είτε από έναν ιό, είτε από την κλιματική αλλαγή. 

Εσύ, αυτό το διάστημα, στον ελεύθερο σου χρόνο σχεδιάζεις καινούρια κομμάτια ή ακόμη και η έμπνευση έχει «ανασταλεί»;

Ναι, σχεδιάζω. Η έμπνευση δεν σταματά ποτέ γιατί βρίσκεται παντού. Σε ένα λουλούδι στον κήπο που τώρα έχω στη διάθεσή μου τον χρόνο να το παρατηρήσω, αλλά και σε μία προστατευτική μάσκα που δεν εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο και χρήζει βελτίωσης. Η αλήθεια είναι ότι προτού ξεκινήσει όλο αυτό, βρισκόμουν περίπου στα μισά της ολοκλήρωσης μίας καινούριας συλλογής μου. Μόλις βελτιωθεί η κατάσταση, θα επανέλθω για να την τελειώσω. 

fg

Loader