Ανεμούριο: «Χρησιμοποιούμε την κυπριακή διάλεκτο στη μουσική μας περισσότερο ως ανάγκη»

Ανεμούριο: «Χρησιμοποιούμε την κυπριακή διάλεκτο στη μουσική μας περισσότερο ως ανάγκη»

Η μπάντα Ανεμούριο θα ανέβει στη σκηνή του μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος 2022

Η λέξη ανεμούριο, εκτός από την πιο κοινή της έννοια που είναι ο ιστός με τον υφασμάτινο κώνο, ο οποίος καταδεικνύει την πορεία του ανέμου, είναι επίσης, το πανί το οποίο μεταφέρεται από το αεροπλάνο και λειτουργεί σαν κινούμενος στόχος στις αντιαεροπορικές ασκήσεις του στρατού.

Το Ανεμούριο σαν ιδέα γεννήθηκε πριν αρκετά χρόνια, όταν ο Julio, μέλος του συγκροτήματος, άρχισε να χρησιμοποιεί στις παραγωγές του τις κιθάρες του Zέζου, ο οποίος προερχόταν από ένα άλλο μουσικό background, πιο rock και blues. Το ηχόχρωμα που έβγαινε λόγω αυτού του παντρέματος φάνταζε κάτι αρκετά διαφορετικό από την κλασική έννοια του χιπ χοπ ήχου, ειδικά στην Κύπρο. Έτσι γεννήθηκε, η ιδέα του Ανεμούριου. Ένα συγκρότημα που θα συνδύαζε διάφορες επιρροές, από διαφορετικά είδη κάτω από την κυπριακή ρίμα του Julio. 

To 2019 η μπάντα είχε την ευκαιρία να υλοποιήσει αυτή την ιδέα όταν εντελώς τυχαία γνώρισαν και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Πρώτα τον Στέφανο στα drums, o οποίος υπήρξε και η κινητήριος δύναμη στο να το δουν, όπως μας είπαν, πιο ζεστά το θέμα. Στη συνέχεια προστέθηκαν ο Πέτρος (μπάσσο) και η Φρειδερίκη (φωνή), οι οποίοι είναι γι’ αυτούς τα καταλληλότερα άτομα, εξαιρετικοί μουσικοί, που ήδη γνώριζαν και αγαπούσαν την μουσική και τους στίχους του Julio. Μετά από αυτό, όλα ήρθαν μόνα τους και το Ανεμούριο ταίριαξε σαν ένα πάζλ ή όπως τους αρέσει να λένε, σαν πέντε δάχτυλα που έσμιξαν, έσφιξαν και έγιναν μια γροθιά.

1

Από πού εμπνευστήκατε το όνομα σας;

Η λέξη ανεμούριο, εκτός από την πιο κοινή της έννοια που είναι ο ιστός με τον υφασμάτινο κώνο, ο οποίος καταδεικνύει την πορεία του ανέμου, είναι επίσης, το πανί το οποίο μεταφέρεται από το αεροπλάνο και λειτουργεί σαν κινούμενος στόχος στις αντιαεροπορικές ασκήσεις του στρατού.

Από πού εμπνέεται η μπάντα σας για τους στίχους και σε ποιο κοινό απευθύνεται; 

Σαν συγκρότημα, και μέσα από τους στίχους μας, προσπαθούμε πάντα να δίνουμε το στίγμα της εποχής μας, τα σημεία των καιρών μας, την κατεύθυνση και τη δύναμη του ανέμου της γενιάς μας. Ήμασταν σίγουροι από την αρχή ότι θα δεχόμασταν και τα πυρά των "στρατιωτών" αυτής της κοινωνίας και του συστήματος, πράγμα που έγινε πριν ακόμα κυκλοφορήσουμε το πρώτο μας τραγούδι, με αφορμή την live επανεκτέλεση της "Προσφυγιάς", ένα τραγούδι το οποίο κατακρίνει το πως ο μέσος Κύπριος αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό. Ανεμούριο είναι να ξέρεις που ζεις, αλλά να ζει  και να ξέρεις πως θα ζεις σαν στόχος, όσο ο λόγος σου είναι ανεξάρτητος, άφοβος και ενοχλεί... Αν και τα βιογραφικά κομμάτια μας είναι αρκετά, ακόμα και αυτά περιέχουν ένα κοινωνικό σχόλιο, ή αναδύονται μέσα από εμπειρίες που είναι κοινές για πολλούς Κύπριους. Απευθυνόμαστε πρώτα σε όσους μας μοιάζουν, για να τους θυμίζουμε πως δεν είναι μόνοι τους σε αυτό τον άνισο αγώνα, και πως ο αγώνας για κοινωνική αλλαγή δεν είναι μάταιος. Στοχεύουμε, όμως, στο να μας ακούσουν και αυτοί που είναι στην αντίπερα όχθη. Ειδικότερα και πιο κρίσιμα αυτοί που βρίσκονται πελαγωμένοι κάπου στη μέση. Κάποιος πρέπει να πει τα πράματα ως έχουν, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, με απλή κυπριακή γλώσσα, με ειλικρίνεια και με θράσος πολλές φορές, γιατί μόνο έτσι μιλάς στον συνάνθρωπο σου. Μιλούμε για όλους και απευθυνόμαστε σε όλους. Μπορούν ή να μας νιώσουν, ή να εξαπολύσουν πυρά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν δεχόμαστε να αφήσουμε κανένα αδιάφορο.

Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταδώσετε μέσα από τη μουσική σας; 

Η μουσική μας θέλει να μεταδώσει μηνύματα συλλογικότητας, αλληλεγγύης, ενσυναίσθησης, αγάπης, επανάστασης και κριτικής σκέψης. Όσο αποτελούμε το έναυσμα για να αναλογιστεί κάποιος που ζει, πως ζει, και ποιες είναι οι ευθύνες του για όσα ζει, θεωρούμε ότι περνούμε το μήνυμα μας. Η ευχή μας είναι ότι μετά την σκέψη και την συνειδητοποίηση έρχονται οι πράξεις.

Πώς ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιείτε την κυπριακή διάλεκτο ως μέσω έκφρασης μέσα από τη μουσική σας;

Το να χρησιμοποιούμε την κυπριακή διάλεκτο ως τη γλώσσα της μουσικής μας έκφρασης δεν ήρθε σαν ιδέα αλλά περισσότερο σαν ανάγκη. Και για εμάς και για όσους μας ακούν.

Πώς θα περιγράφατε τον ήχο της μπάντας σας;

Ο ήχος μας είναι ένα συνονθύλευμα πολλών μουσικών επιρροών και ρευμάτων. Προσπαθούμε να μην έχουμε περιορισμούς στην έκφραση μας ούτε στιχουργικά ούτε μουσικά. Στα τραγούδια μας μπορεί κάποιος να ακούσει από hard rock και stoner ήχους μέχρι αμανέδες και ηλεκτρικές μπαλάντες. Αυτοπροσδιοριζόμαστε σαν rockrap μπάντα, αλλά ούτε αυτό το είδος μας περιγράφει πλήρως. Ο μόνος τρόπος να καταλάβει κάποιος τι μουσική ακριβώς κάνουμε είναι να μας ακούσει.

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους το φύλο, η τάξη και ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός καλλιτέχνη διαμορφώνουν τις επαγγελματικές του εμπειρίες και την αισθητική του; 

Το φύλο, η τάξη και ο σεξουαλικός προσανατολισμός κάθε ατόμου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που τον διαμορφώνουν σαν άνθρωπο και σαν κομμάτι της κοινωνίας μέσα στην οποία υπάρχει. Κατ' επέκταση, τον διαμορφώνει και σαν καλλιτέχνη, ειδικά όταν η καλλιτεχνική του έκφραση αντικατοπτρίζει την πραγματική του ζωή και την ωμή του πραγματικότητα. Διαλέξαμε τη μουσική μας να την ντύσουμε με αληθινά χρώματα και ειλικρινείς απόψεις και περιγραφές. Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της επιλογής, οι θέσεις μας, οι απόψεις μας, οι δράσεις μας και ο τρόπος συμπεριφοράς μας σαν συγκρότημα αλλά και σαν μονάδες, δεν μπορούν παρά να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, τον ελεύθερο, τον αφυπνισμένο, τον δυναμικό και συνάμα ευαίσθητο. Είμαστε πρώτα δάσκαλοι του εαυτού μας. Γράφουμε το μανιφέστο της ζωής μας. Δεν έχουμε παρά να το ακολουθήσουμε.

Υπήρξε ποτέ κάποια η στιγμή που αισθανθήκατε ότι τα "κοινωνικά πρέπει" σας εμποδίζουν από το να είστε ο εαυτός σας πάνω στη σκηνή; 

Η μουσική μέσα από μια πιο ευρεία  έννοια, είναι σημείο συνάντησης αίσθησης, συναισθήματος και σκέψης κυρίως. Και για μας η σκηνή αποτελεί το θέατρο του όλου. Ο καθένας μας πάνω στην σκηνή είναι όπως ακριβώς θέλει και εκφράζεται όπως ο ίδιος νιώθει. Δεν έχουμε την υποχρέωση και δεν θέλουμε η συμπεριφορά και η στάση μας να εμπίπτει σε οποιανδήποτε μορφή καθωσπρεπισμού ή κοινωνικής νόρμας και αυτό είναι κάτι που δεν χρειάστηκε να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας. Το θεωρούσαμε εξ αρχής αυτονόητο. 

Τελικά, υπάρχουν έμφυλα στερεότυπα στη μουσική βιομηχανία; 

Δεν θεωρούμε πως τα έμφυλα στερεότυπα καθορίζουν το μουσικό τοπίο στο νησί μας, με την υποκειμενική εικόνα που έχουμε.  Δεν παύουν όμως να συμβαίνουν περιστατικά που έχουν αυτό το πρόσημο. Κάποια πιο εμφανές ίσως παραδείγματα είναι πως ακόμα η μουσική βιοχημανία είναι ανδροκρατούμενη και στην δισκογραφία και στα περισσότερα μουσικά σχήματα καθώς και ότι οι γυναίκες συνηθίζεται να έχουν πιο μικρό ρεπερτόριο από τους άνδρες. Επίσης οι γυναίκες είναι πιο σύνηθες να σχολιαστούν όταν είναι πάνω στην σκηνή για την εξωτερική τους εμφάνιση σε σχέση με τους άνδρες. Το θετικό όμως είναι πως αυτά τα περιστατικά βλέπουμε να εξαλείφονται τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Παρόλα αυτά τα έμφυλα στερεότυπα φαίνεται πως επηρεάζουν την μουσική βιομηχανία, γιατί ενδέχεται να περιορίσουν την ανάπτυξη κάποιου ταλέντου ή δεξιότητας ενός κοριτσιού ή αγοριού. Για παράδειγμα πιο σπάνια θα δεις γυναίκες να παίζουν μπουζούκι ή ντραμς. Όχι επειδή είναι πιο δύσκολο να εξελίξουν την ερμηνεία και τις τεχνικές δεξιότητες αυτών των οργάνων λόγω του φύλου τους, αλλά επειδή πιο δύσκολα θα το επιλέξουν. Ακριβώς λόγω των έμφυλων στερεοτύπων που ακόμα υπάρχουν.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνιση σας στο Φεστιβάλ Φέγγαρος;

Όσοι μας έχουν ξαναδεί, να περιμένουν την ίδια ενέργεια που έχουμε σε κάθε μας συναυλία, με την διαφορά πως σε αυτή την εμφάνιση θα παρουσιάσουμε και κάποια καινούρια τραγούδια για πρώτη φορά οπότε θα είμαστε ακόμα πιο φορτσάτοι! Για αυτούς που θα μας δουν πρώτη φορά να πούμε ότι στο μουσικό φεστιβάλ Φέγγαρος θα παίξουμε δικά μας τραγούδια και διασκευές, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη κυκλοφορήσει οπότε μπορούν να πάρουν μια μικρή γεύση. 

*Οι Ανεμούριο θα εμφανιστούν στη σκηνή του Φεστιβάλ Φέγγαρος 2022 την Παρασκευή 29 Ιουλίου. 

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ και εισιτήρια ΕΔΩ

 

Loader