"Art in the city": Ο καλλιτέχνης Θεόδουλος Γρηγορίου, μας «ξεναγεί» στην τέχνη του (Βίντεο)

"Art in the city": Ο καλλιτέχνης Θεόδουλος Γρηγορίου, μας «ξεναγεί» στην τέχνη του (Βίντεο)

Το μνημείο του, «Ψήφισμα» το οποίο αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τοποθετήθηκε στο τελευταίο ελεύθερο σημείο του πεζόδρομου Λήδρας πριν το οδόφραγμα

Η Κύπρος, ανάμεσα στα άλλα, μπορεί να είναι υπερήφανη για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιάς της.

Η Digital Tv φιλοξενεί τη σειρά αφιερωμάτων "Art in the city", του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, όπου παρουσιάζει το έργο Κυπρίων καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους της τέχνης, στo πλαίσιo της προβολής της.

Ο πρώτος καλλιτέχνης που μας «ξεναγεί» στη τέχνη και στη ζωή του, ο Θεόδουλος Γρηγορίου ο οποίος γεννήθηκε στη Μαλούντα το 1956. Σπούδασε ζωγραφική, με υποτροφία της UNESCO, στο Institute de Arte Plastice N. Grigorescu, Βουκουρέστι, Ρουμανία. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ècole des Beaux Arts και residence στη Citè International des Arts στο Παρίσι. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών. Το 1990, η συμμετοχή του στην Μπιενάλε Βενετίας σηματοδότησε την έναρξη της παρουσίας του στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Έκτοτε έχει συνεργαστεί και παρουσιάσει εκθέσεις σε σημαντικές γκαλερί σε Λευκωσία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Ζυρίχη, Κολωνία, Σεούλ, Καμερούν, με πιο σημαντικές τις εκθέσεις του στο Μουσείο του Λούβρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Les Abattoirs στην Τουλούζη, στην Tretyakov, στη Μόσχα, στη Βιέννη και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MNAC στο Βουκουρέστι κ.ά. Το 1995, με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Μήνα δημιούργησε το μνημείο «Ψήφισμα» το οποίο αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και περιγράφει στα ελληνικά τα πρώτα άρθρα της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το μνημείο τοποθετήθηκε στο τελευταίο ελεύθερο σημείο του πεζόδρομου Λήδρας πριν το οδόφραγμα. Έργα του βρίσκονται δημόσιους χώρους όπως Parc Royal στην Τουλούζη, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΘΟΚ, ΑΝΑΔ, σε σημαντικά μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO στο Παρίσι. Ο Θεόδουλος Γρηγορίου και εργάζεται στη Λευκωσία και στο Παρίσι.

Loader