Citron Sucré: «Δεν με νοιάζει η μουσική μου να είναι κατανοητή στον κόσμο»

Citron Sucré: «Δεν με νοιάζει η μουσική μου να είναι κατανοητή στον κόσμο»

Έρχεται στην Κύπρο για να μας ταξιδέψει με τη φωνή και τα τραγούδια της στο Φεστιβάλ Φέγγαρος τον Ιούλιο στον Κάτω Δρυ

Τραγουδάει σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, ρωσικά, γαλλικά και yakoute, μια διάλεκτο της Σιβηρίας, γι’ αυτό αναφέρει πως είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον να καταλάβει τα πάντα που τραγουδάει σε μια συναυλία της.

Για την ίδια όμως δεν είναι και πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να καταλαβαίνουν τους στίχους της, αν μπορούν να λάβουν μέρος της ενέργειας που δίνει στις συναυλίες της. «Τότε και μόνο τότε καταλαβαίνουν οι άνθρωποι τη μουσική μου», μας εξηγεί.

Η Citron Sucre θεωρεί πως με το να μοιράζεται ο καλλιτέχνης την ενέργεια του με τον ακροατή δημιουργείται ένας αόρατος δεσμός μεταξύ τους, πράγμα υπέροχο όπως ανέφερε στην κουβέντα μας. «Το ίδιο γίνεται και με τον κόσμο μεταξύ του. Οι άνθρωποι ανοίγονται και έρχονται πιο κοντά. Η μουσική γενικότερα μας φέρνει πιο κοντά».

Ο Φέγγαρος που έρχεται θα μας φέρει σίγουρα πολύ πιο κοντά σε αυτή την υπέροχη ερμηνεύτρια την οποία θα απολαύσουμε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στον Κάτω Δρυ στα τέλη Ιουλίου.   

Τι συναισθήματα θέλεις να προκαλείς μέσα από τη μουσική σου;

Όταν γράφω τη μουσική μου, δεν σκέφτομαι πως θα γίνει κατανοητή από τον κόσμο. Θέλω απλά να επικοινωνήσω τα συναισθήματα μου ή την ψυχική μου κατάσταση στην παρούσα στιγμή, μέσα από ένα είδος μουσικής που με βοηθά να εκφραστώ. Μέσα από τα live shows μου, η μουσική μου περνά από διάφορα στάδια, όπως χαρά, θυμό, αγάπη, λύπη, ελπίδα και απόγνωση. Αυτό βέβαια πρέπει να εξισορροπηθεί. Όση φωτεινότητα υπάρχει στη μουσική μου υπάρχει και σκοτάδι, είναι yin και yang. Κάποτε είναι μαύρο, κάποτε άσπρο, μετά είναι πικρό αλλά μετά γλυκό, αλλάζει συνεχώς. Γι’ αυτό και λέγομαι Citron Sucre. Χωρίς να φιλοσοφώ, η μουσική μου είναι σαν τη ζωή, με τα πάνω της και τα κάτω της. Όμως, μέσα από τις συναυλίες μου, δεν θέλω ο κόσμος να τα νιώθει όλα αυτά, θέλω απλά να περάσει καλά. 

Ποιο ήταν το ωραιότερο κομπλιμέντο που άκουσες για τη μουσική σου; 

Όταν ο κόσμος μου λέει μετά από μια συναυλία, πως έχει καιρό να νιώσει ευτυχισμένος. Αυτό είναι κομπλιμέντο, γιατί η μουσική μου δεν είναι τόσο χαρούμενη (γέλια). Επίσης, όταν μου λένε πως αν και η μουσική μου δεν είναι το αγαπημένο τους είδος, απόλαυσαν το show μου. Όταν κάποιος αναγνωρίζει τις επιρροές που βρίσκονται στη μουσική μου και δημιουργείται ένας ξεχωριστός δεσμός επειδή ξέρουμε πως μας αρέσουν οι ίδιοι καλλιτέχνες. 

Τι είναι στην τελική για σένα η μουσική;

Η μουσική με γειώνει, με κάνει να νιώθω νούμερο ένα, είναι η θεραπεία μου. 

Ποιο μήνυμα θέλεις να μεταδώσεις μέσα από τη μουσική σου;

Υποθέτω ότι το μήνυμα που μεταφέρω μέσα από τη τέχνη μου απευθύνεται κυρίως στον εαυτό μου και είναι 'να είσαι ο εαυτός σου΄. Δεν υπάρχουν όρια ή κανόνες σχετικά με το τί μπορείς να κάνεις όταν δημιουργείς μουσική ή όταν παίζεις στη σκηνή. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι επιρροές και εμπειρίες που έχει κάποιος συγκεντρώσει για να φτιαχτεί κάτι που δεν αντιπροσωπεύει κανένα άλλο παρα μόνο τον εαυτό σου. 

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους το φύλο, η τάξη και ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός καλλιτέχνη διαμορφώνουν τις επαγγελματικές του εμπειρίες και την αισθητική του;

Πιστεύω ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθορίζουν το μουσικό σου υπόβαθρο, το τί ακούς και τα πολιτιστικά μέρη τα οποία επισκέπτεσαι. Αναπόφευκτα δημιουργεί διαχωρισμούς και διάφορα communities. Αλλά όπως είπα, νομίζω ότι η μουσική έχει τη δύναμη να ενώνει και να δημιουργεί δεσμούς μεταξύ ανθρώπων που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η rap μουσική.

Υπήρξε κάποτε κάποια στιγμή που αισθάνθηκες ότι τα κοινωνικά «πρέπει» σε εμποδίζουν από το να είσαι ο εαυτός σου πάνω στη σκηνή;

Πιστεύω πως για όλη μου τη ζωή, και για τη δουλειά μου, προσπαθούσα να ακολουθήσω όλα αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά είμαι πολύ κακή σε αυτό (γέλια). 

Τελικά υπάρχουν έμφυλα στερεότυπα στη μουσική βιομηχανία;

Πιστεύω πως υπάρχουν έντονα στερεότυπα στη μουσική βιομηχανία. Το να είσαι μια γυναίκα στην ηλεκτρονική μουσική μας κάνει να νιώθουμε συνεχώς ότι πρέπει να αποδείξουμε την ικανότητα μας και συχνά μας εξηγούν πως να κάνουμε τη δουλειά μας. Ευχαριστώ, αλλά ξέρω πως να κάνω τη δουλειά μου.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνιση σου στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2022;

Τα πάντα! Δεν είμαι καλή στο να πουλάω τον εαυτό μου, αλλά περιμένετε να εκπλαγείτε και να αγαπηθείτε.

*Η Citron Sucre θα εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2022 το Σάββατο 30 Ιουλίου

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ και εισιτήρια ΕΔΩ 

 

Loader