David Goodridge: «Η γενναιοδωρία της κυπριακής κουζίνας, πρέπει να κάνει περήφανους τους Κύπριους»

David Goodridge: «Η γενναιοδωρία της κυπριακής κουζίνας, πρέπει να κάνει περήφανους τους Κύπριους»

O Group Executive Chef της Thanos Hotels μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της επιτυχίας των εστιατορίων του ομίλου, εκφράζει την άποψή του για την κυπριακή κουζίνα και μας αποκαλύπτει τα αγαπημένα του κυπριακά προϊόντα

Ο David Goodridge κατάγεται από την Μεγάλη Βρετανία, εργάστηκε για πολλά χρόνια σε μεγάλα και Michelin εστιατόρια της Ευρώπης και της Ασίας ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται στο πηδάλιο των εστιατορίων της Thanos Hotels.

Σε αυτή τη δεκαετία έχει την ευθύνη για την εστίαση των κορυφαίων ξενοδοχείων της Κύπρου του Anassa, του Almyra, του Annabelle αλλά και του εντυπωσιακού Antasia Beach Club που ανήκει στον όμιλο. Πρόσφατα, ανέλαβε και τον σχεδιασμό των μενού του νέου μέλους της Thanos Hotels στην Μύκονο, του σαγηνευτικού boho-chic retreat 17 σουιτών στον Άγιο Στέφανο, Amyth of Mykonos. 

Η κουβέντα με ένα Βρετανό πολύπειρο σεφ που εργάστηκε σε υψηλής γαστρονομίας εστιατόρια διεθνώς αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν μας αποκαλύπτει πως λατρεύει το κλέφτικο, ξεχωρίζει τον μεζέ στα κάρνουνα, αγαπάει το μυρωδάτο μας κιούλι, την κουμανταρία, το φρέσκο, ντόπιο γάλα και το χαρούπι που δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα με ανάμειξη καραμέλας στα πιάτα. Ένας σεφ-γκουρού της καλή κουζίνας που ανέβασε τον πήχη της εστίασης της Thanos Hotels, που γνωρίζει πολύ καλά τα ντόπια προϊόντα, πιστεύει ακράδαντα πως την κορυφή την κατακτούν οι γερές ομάδες και θεωρεί σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας των εστιατορίων της Thanos Hotels την ελευθερία και την εμπιστοσύνη που του παρέχουν οι ιδιοκτήτες. 

Ένας σεφ που βλέπει μπροστά, γνωρίζει τις νέες γαστρονομικές τάσεις διεθνώς και είναι σίγουρος πως η vegan κουζίνα ήρθε για να μείνει, εξιτάρει την φαντασία του και του επιτρέπει να γίνεται δημιουργικός. Ο David Goodridge είναι ο άνθρωπος, ο επικεφαλής που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία των χώρων εστίασης της Thanos Hotels και μας αποκαλύπτει στην Avant Garde πολλά από τα μυστικά του, ίσως και όχι.

7

 

Συνεργάζεστε με την Thanos Hotels τα τελευταία δέκα χρόνια. Ποια θα λέγατε ότι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της γαστρονομικής φιλοσοφίας του ομίλου;

Η μοναδικότητα, η ταυτότητά μας και η αυθεντικότητα. Κάθε ένα εστιατόριό μας έχει το δικό του μοναδικό κόνσεπτ και μέσα από αυτά εστιάζουμε στην εξέλιξη, τη δημιουργικότητα και την ισορροπία, με προσήλωση στην παράδοση και τα τυπικά πιάτα προσθέτοντας τη δική μας πινελιά. Συνεργαζόμαστε στενά με τους ντόπιους προμηθευτές μας και χρησιμοποιούμε τα πιο φρέσκα τοπικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν. Ένα άλλο βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας μας είναι το προσωπικό μας, η εκπαίδευση, η καθοδήγηση και η παροχή ό,τι χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν στις κουζίνες. Αυτοί μαγειρεύουν καθημερινά τα πιάτα μας και είναι επιτακτική ανάγκη να εστιάζουμε σε αυτές τις λεπτομέρειες για να προσφέρουμε ένα πρότυπο αποτέλεσμα σε καθημερινή βάση. Το προσωπικό πρέπει να αισθάνεται ότι είναι μέρος του οράματος, πρέπει να νιώθει υπεύθυνο και να αναλαμβάνει την ευθύνη των ρόλων του στην ομάδα που ανήκει.

Πώς καταφέρατε ως ομάδα να δημιουργήσετε αυτή τη μεγάλη γαστρονομική φήμη με επιτυχημένα εστιατόρια στα ξενοδοχεία σας, ενώ παράλληλα προσφέρετε ευεξία και υγιεινή διατροφή;

Αφιερώνοντας χρόνο, με αφοσίωση και στοχοπροσήλωση. Πάνω από όλα, πρέπει να επαναλάβω αυτό που προανέφερα. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς την συμβολή της μεγάλης ομάδας που με στηρίζει σε αυτό το έργο. Κάθε χρόνο τα μενού μας πρέπει να εξελίσσονται και είναι δική μου ευθύνη να οργανώσω όλο αυτό αλλά και μέρος του χαρακτήρα μου επίσης. Μου αρέσει να πιέζω τον εαυτό μου και να σκέφτομαι out of the box. Παρακολουθώ καθημερινά τι πάει καλά, τι αρέσει και τι μπορούμε να αλλάξουμε. Γνωρίζουμε τις διατροφικές τάσεις καθώς επίσης ξέρουμε πως ο πιο σημαντικός παράγοντας τα τελευταία χρόνια είναι οι ευαισθησίες, οι αλλεργίες αλλά και οι νέες τάσεις στον κόσμο της γαστρονομίας. Εστιάζουμε περισσότερο την προσπάθειά μας στη δημιουργία κατάλληλων πιάτων για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες ώστε να αποτρέψουμε τις λύσεις της τελευταίας στιγμής και το άγχος στις κουζίνες. Πρέπει να είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι.

7

7Helios, Anassa 

Ποιο θεωρείτε το επίπεδο των εστιατορίων του ομίλου σήμερα και ποια από αυτά πιστεύετε ότι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί ένας Κύπριος ή ξένος τουρίστας;

Οφείλω να ομολογήσω, όλα! Το κάθε ένα εστιατόριό μας είναι μοναδικό και προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία για κάθε επισκέπτη όσον αφορά την τοποθεσία, την εξυπηρέτηση και το φαγητό, αλλά για μένα το Helios προσφέρει το καλύτερο πακέτο all-in-one και το έχω μέσα στην καρδιά μου.

Ποια ήταν η εικόνα της γαστρονομίας της Κύπρου που είχατε πριν έρθετε εδώ, τι είδατε σε αυτόν τον τομέα όταν φτάσατε στο νησί και τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά;

Πάντα άκουγα για το Anassa και ήξερα ότι ήταν ένα ξενοδοχείο που έδινε ιδιαίτερη έμφαση στο φαγητό. Αυτό με έφερε στην Κύπρο ενώ ήμουν 12 χρόνια στην Ασία και ήρθα για τη συνέντευξή μου για την δουλειά και έμεινα. Η αίσθηση που αποκόμισα από τους ιδιοκτήτες και το ίδιο το ξενοδοχείο με έκαναν να μείνω εδώ. Επιπλέον, η κυπριακή κουζίνα, στο πέρασμα των αιώνων έχει πολλές ενδιαφέρουσες επιρροές κι αυτό με εξίταρε ιδιαίτερα. Μου αρέσουν τα παραδοσιακά φαγητά, οι παλιές ιστορίες, με αγαπημένο μου φαγητό να είναι το κλέφτικο. «Κλεμμένο» κρέας και μαγειρεμένο σε σφραγισμένο φούρνο. Εδώ στην Κύπρο υπάρχουν πολλές επιλογές εστιατορίων, αλλά δυστυχώς πολλά προσφέρουν μέτριο φαγητο και γενικά μενού. Τα περισσότερα τοπικά εστιατόρια λειτουργούν επίσης με μια νοοτροπία ότι σε γνωρίζουν και όταν το κάνουν, το φαγητό είναι πολύ καλό. Το κυπριακό φαγητό φαίνεται πολύ απλό στο μάτι, αλλά η διαδικασία στην κουζίνα είναι πολύ λεπτομερής και ενδιαφέρουσα. Λατρεύω, επίσης, την φιλοσοφία του μεζέ, όμως με όλα τα υλικά ψημένα στα κάρβουνα που είναι καταπληκτικά.

7Vasiliko, Anassa 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό από την κυπριακή κουζίνα και ποιο το αγαπημένο σας προϊόν;

To κιούλι, το κυπριακό γεράνι. Λατρεύω τα λουλουδάτα αρώματα, τη γεύση αλλά και τα ντελικάτα μωβ λουλούδια που τα χρησιμοποιώ σε πολλά πιάτα. Δυστυχώς αν και εκτιμώ το χαρούπι, δεν είμαι μεγάλος λάτρης της γεύσης του από μόνο του, αλλά με νότες καραμέλας που δίνει στο φαγητό μια εντυπωσιακή γεύση. Επίσης, η κουμανταρία είναι ένα όμορφο κρασί για ζωμό κρέατος και σάλτσες. Επιπλέον, βρίσκω καταπληκτικό το ντόπιο γάλα από το γαλακτοκομείο μας που αγοράζουμε για να φτιάξουμε χαλούμι, αναρή και τυρί χαλίτζι.

Για ποιο στοιχείο της κυπριακής γαστρονομίας θεωρείτε ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι σήμερα οι Κύπριοι;

Για την γενναιοδωρία αλλά και την προσήλωση στην παράδοση σας, παρόλο που είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο, το εκτιμώ πραγματικά και το σέβομαι.

7

Pelagos, Anassa

Πώς έχετε προσαρμοστεί ως ομάδα στην τάση της vegan και της χορτοφαγικής διατροφής σήμερα; Πιστεύετε ότι είναι κάτι που θα έχει διάρκεια;

Νομίζω ότι αυτό θα κρατήσει, θα γίνει πιο δυνατό και αφιερώνω μεγάλο χρόνο της προσπάθειάς μου σε αυτά τα πιάτα. Επίσης ως σεφ, για μένα το πεδίο αυτό αποτελεί ένα λευκό καμβάς και αποτελεί ένα ισχυρό σημείο για να εφαρμόσω τη δημιουργικότητά μου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά ώστε να φτιάξωμκάτι διαφορετικό. Όλοι έχουμε δοκιμάσει πατάτες, παντζάρια και ντομάτες, αλλά μέσα από αυτά τα υλικά πρέπει να δείξουμε την τέχνη και την ικανότητά μας στην κουζίνα.

Περιγράψτε μας εν συντομία ένα μενού με βάση την Κύπρο που θα σερβίρατε σε κάποιον που δεν γνωρίζει καθόλου το νησί.

Θα του παρουσίαζα όλα τα τοπικά υλικά, τα παραδοσιακά φαγητά και την δική μου ερμηνεία τους.  

7Platea, Anassa

Πώς θα λέγατε ότι έχει συμβάλει η ομάδα της Thanos Hotels στην κουζίνα και την γαστρονομική κουλτούρα της Κύπρου;

Τα ξενοδοχεία της Thanos Hotels ήταν πάντα γνωστά για την ποιότητα και την αριστεία τους σερβίροντας την υψηλότερη ποιότητα φαγητού. Πιστεύω ακράδαντα ότι o χρόνος που πέρασα εδώ επέτρεψε σε όλους μας να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε και να φτάσουμε σε υψηλότερα επίπεδα. Δημιουργήσαμε μια γερή, στέρεη βάση και χτίζουμε πάνω σε αυτή κάθε χρόνο. Επίσης η εμπιστοσύνη, η υποστήριξη και η ανεξαρτησία που μου έχουν οι ιδιοκτήτες, οι επενδύσεις στις κουζίνες μας κάθε χρόνο, μας προσφέρουν όλα τα εχέγγυα για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

9Amphora, Anassa

Εσείς ως Βρετανός που ζείτε στην Κύπρο και έχετε εργαστεί σε Michelin εστιατόρια γιατί νομίζετε ότι κανένα εστιατόριο στο νησί δεν έχει αποκτήσει αστέρι Michelin;

Η Michelin πρέπει να αποφασίσει να έρθει εδώ για να βραβεύσει κάποιο εστιατόριο. Τώρα, με τη γεωγραφική θέση και με ποιον οδηγό θα έρεθι είναι άλλο θέμα. Αυτό που είναι ωραίο να βλέπεις τα τελευταία χρόνια είναι η άφιξη καθιερωμένων ονομάτων που ανοίγουν εστιατόρια εδώ, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτό θα φέρει το βιβλίο και τους επιθεωρητές της Michelin και στην Κύπρο. 

 

Loader