«Δεν μπορώ να μαγειρέψω τα φαγητά της μητέρας μου!»

«Δεν μπορώ να μαγειρέψω τα φαγητά της μητέρας μου!»

Ευχάριστη κουβέντα με τον αυτοδημιούργητο, σελέμπριτι σεφ Γιώργο Ερωτοκρίτου

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεωργίου

via MyLife


Από την πρώτη στιγμή, αισθάνεσαι οικεία μαζί του. Σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο το πηγαίο χιούμορ του. Σε όλα τα χρόνια που τον ξέρω, αυτό που θαυμάζω σ΄εκείνον είναι ότι δε δείχνει ποτέ να έχει φτάσει σε κορεσμό. Αγαπά και σέβεται πραγματικά τη δουλειά του, κάνοντας μεθοδευμένα σταθερά βήματα. Μπορεί η μαγειρική να μην είναι αυτό που τον καθορίζει ως προσωπικότητα, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, που της προσφέρει χαρά, χρώμα, ένταση, δημιουργικότητα, αλλά κυρίως είναι το μέσο του για να αποτυπώνει όλα όσα αισθάνεται.

Αυτοδημιούργητος, δε σταματά ποτέ να προσπαθεί και να δίνει πάντα τον καλύτερο του εαυτό με ό,τι καταπιάνεται. Και είναι πολλά όσα κάνει. Προσφέρει consulting services, παρέχει υπηρεσίες private chef, διατηρεί τη δική του ιστοσελίδα με συνταγές και συμβουλές, είναι ενεργός χρήστης στα επαγγελματικά Μέσα Κοινωνικής του Δικτύωσης και φυσικά συνεργάζεται με πολλές εταιρείες ως ambassador. Δεν είναι υπερβολή να πεις πως η μαγειρική βρίσκεται στο μυαλό του από την ώρα που ξυπνάει μέχρι να πάει για ύπνο. Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου είναι ένα άτομο με ευαισθησίες, που σέβεται τη φύση, τα υλικά και τους ανθρώπους. Μέσα από τη μαγειρική εκφράζεται και μετατρέπει τα υλικά σε τροφή, με σκοπό να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση σε όσους γεύονται τις δημιουργίες του. 

Καλά, δε βαρέθηκες να μαγειρεύεις από 16 χρονών; Να πιστέψω ότι η σχέση σου με τη μαγειρική διακατέχεται από το ίδιο πάθος ή μοιάζει με τον γάμο, που κατά καιρούς χάνεται η μαγεία λόγω ρουτίνας;

Καταρχάς, δεν μου αρέσει ο γάμος (γέλια). Η μαγειρική δεν χάνει ποτέ τη μαγεία της! Είναι μια μορφή τέχνης, που συνεχώς προχωρά και με κάνει να παθιάζομαι ακόμη περισσότερο μέσα από όλα αυτά τα ταξίδια που μου προσφέρει. Θα τη χαρακτήριζα ως μια σχέση ζωής, έρωτα και πάθους! 

Από μικρός ήξερες ότι αυτό θα έκανες στη ζωή σου; 

Παιδί είχα όνειρο να γίνω ηθοποιός. Στα 16 όμως, συνειδητοποίησα ότι μπορώ να εκφράζομαι και να δημιουργώ μέσα από τη μαγειρική. 

Θεωρείς ότι σου δόθηκαν όσες ευκαιρίες ενδεχομένως άξιζες; 

Πιστεύω πως εμείς είμαστε αυτοί που φτιάχνουμε την καριέρα μας και κατά επέκταση τη ζωή μας. Προσωπικά, έδωσα και πήρα ό,τι μου άξιζε! Είμαι ευγνώμων για όλα.     

Τη δική σου σελίδα, όπου μπορεί να βρεις κανείς τις συνταγές σου, καθώς και συμβουλές μαγειρικής, τη δημιούργησες ώστε να έχεις μια πιο άμεση επαφή με το κοινό;

Αρχικά δημιούργησα μια σελίδα στο Facebook για να ανεβάζω τα πιάτα μου και κάποιες συνταγές. Μέσα από την επικοινωνία που είχα με τον κόσμο, αντιλήφθηκα ότι ζητούσε κάτι παραπάνω. Έτσι δημιούργησα την ιστοσελίδα μου. Προσπάθησα να βγει ένα καλό αποτέλεσμα, ούτως ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να βρουν αγαπημένες τους συνταγές, συμβουλές, καθώς και βίντεο σχετικά με τη μαγειρική. 

kgkgkggk

Δεν σου κρύβω πως αγαπώ την τηλεόραση.

Επίσης, για 6η χρονιά, σε βλέπουμε κάθε Πέμπτη στην εκπομπή της Χριστιάνας Αριστοτέλους. Ανάμενες ότι η τηλεόραση έχει τέτοια απήχηση; 

Γνώριζα εξ' αρχής πως η τηλεόραση θα μου έδινε αυτό το κάτι παραπάνω. Δε σου κρύβω πως αγαπώ την τηλεόραση. Όλα ξεκίνησαν από μια επίσκεψη στη Χριστιάνα Αριστοτέλους και ο κόσμος με κρατάει για 6 χρόνια στην τηλεόραση. 

Όταν σε συναντά από κοντά, σε ρωτάει κλασικά για συνταγές; 

Συνήθως, ναι. Μου λένε για τις συνταγές μου, μου κάνουν απορίες. Ο κόσμος εκφράζεται με γνήσια αγάπη προς το πρόσωπό μου. 

Δεν είναι δύσκολο να δημιουργείς νέα πιάτα σε τακτική βάση. Κάποια στιγμή, η φαντασία δεν στερεύει;

Είναι λογικό κάποια στιγμή να ξεμείνεις από ιδέες. Γι΄αυτό και φροντίζω να ταξιδεύω τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο για να δω νέα πράγματα και τεχνικές, να επισκεφτώ καινούργια εστιατόρια και να δοκιμάσω πιάτα από καταξιωμένους chef. Κάτι που με βοηθά πάρα πολύ για τις δικές μου δημιουργίες.

Λένε πως οι οι γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή μας. Εσένα, ποιές είναι αυτές που σε καθόρισαν; 

Όλα τα φαγητά της μάνας μου. Ακόμη μου έρχεται νοερά στη μύτη η μυρωδιά από τα ζυμωτά ψωμιά της με το ανθόνερο και τα καπνιστά κρέατά της.

Ποιο πιάτο της δεν μπορείς να φτιάξεις με τίποτα; 

Παραδέχομαι πως δεν μπορώ να μαγειρέψω κανένα από τα φαγητά της μητέρας μου, όπως εκείνη. Εγώ αφήνω τη φαντασία μου ελεύθερη και παίρνω τις συνταγές ένα βήμα παραπέρα, σε αντίθεση με εκείνην, που μένει πιστή στην παράδοση, έχοντας στο μυαλό της να ετοιμάσει φαγητό για τα παιδιά και τα εγγόνια της. 

Τι είναι αυτό που έμαθες από τη μητέρα σου στην κουζίνα και κρατάς σαν πολύτιμο φυλακτό; 

Να σέβομαι τα υλικά και να μαγειρεύω με αγάπη και μεράκι.

Ποιο υλικό ή μυρωδικό, δεν λείπει από τα πιάτα σου;

Λατρεύω πολύ τα φρέσκα βότανα και ειδικά το θυμάρι. Άλλο αγαπημένο μου υλικό είναι το ελαιόλαδο, καλής ποιότητας. 

Θεωρείς πως η κυπριακή κουζίνα έχει την εξέλιξη που της αξίζει; 

Πιστεύω ότι αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, τότε ναι. Ωστόσο, δεν  πρέπει να ξεχνάμε πως η Εθνική Ομάδα Mαγείρων Κύπρου μάς έχει ανεβάσει αρκετές φορές στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. 

Για ποιο υλικό πιστεύεις ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως λαός; 

Για πάρα πολλά. Το ελαιόλαδο, τα τυριά μας και φυσικά το χαρούπι. Ένα υλικό πολλών «καρατίων»!

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου Chef de Cuisine μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα λαχταριστό τιραμισού

Loader