Γιώργος Κυριάκου: «Ο κυπριακός λαός γελά όπως τρώει, ενοχικά αλλά απολαμβάνει το»

Γιώργος Κυριάκου: «Ο κυπριακός λαός γελά όπως τρώει, ενοχικά αλλά απολαμβάνει το»

Μεταξύ τρολαρίσματος, κρύου και πιο πετυχημένου χιούμορ, με κάποιες ατάκες που γελάσαμε αβίαστα, σε άπταιστα κυπριακά καταφέραμε να μιλήσουμε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του 1ου Stantar Kkomedy Festival για την διοργάνωση

Ο Γιώργος Κυριάκου δεν είναι ένας συνηθισμένος τύπος. Μπορεί ταυτόχρονα να σε τρολάρει, να γελάει με τα αστεία του, ίσως κι εσύ με τα δικά του αλλά όταν η κουβέντα σοβαρεύει μαζί σου αντιλαμβάνεσαι πως απένταντί σου έχεις ένα πολύ ψαγμένο και φιλοσοφημένο άνθρωπο.

Τον γνωρίσαμε μέσα από την τηλεόραση, έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από την σειρά του Alpha "H Φαμίλια", τον είδαμε σε παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος, σε έργα ρεπερτορίου, στην σκηνή του ΘΟΚ, σε ανοικτά καλοκαιρινά θέατρα με φαρσοκωμωδίες ενώ παράλληλα σκάει μύτη σε κάποια βιντεάκια στο wall μας στο Facebook και στο Instagram από τις παραστάσεις ως stand up comedian. 

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του stand up comedy στην Κύπρο κι αυτό το διάστημα είναι ο επικεφαλής ενός πρωτόγνωρου φεστιβάλ για την Κύπρο, μίας διοργάνωσης με κύριο στοιχείο της το stand up comedy. Μαζί με την παρέα των υπολοίπων stand up comedians του νησιού ο Γιώργος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του τριήμερου Stantar Kkomedy Festival φιλοδοξεί να φέρει ένα νέο καλλιτεχνικό θεσμό όπου οι άνθρωποι της τέχνης του stand up να βρουν στέγη έκφρασης και να έρθουν σε επαφή με μεγαλύτερο κοινό. 

Μιλήσαμε μαζί του σε άπταιστα κυπριακά, δεν θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε την συνέντευξη στη δημοτική διότι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μέρος μίας stand up παράστασης του Γιώργου. Εξάλλου, όλα όσα λέει δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν αλλιώς. 

7

Παρακολουθώντας το πόσο αγαπάς το stand-up  comedy να υποθέσω πως αυτό το φεστιβάλ ήταν ένα όνειρο ζωής για σένα; Πώς κατάφερες να γίνει πραγματικότητα; 

Ήταν ενα συλλογικό όνειρο που, κάθε που εβρεθούμασταν, εγυρόφερνε τα μυαλά μας τζαι τες συζητήσεις μας . “Να κάμουμε το φεστιβάλ μας”. Να συναχτούμεν ούλλοι τζαι να πάρουμε το Stand Up Comedy scene στο επόμενο στάδιο πέρκιμον νικήσουμε τον αρχηγό. Εγίναν τζαι άλλες προσπάθειες στο παρελθόν τζαι που την κάθε μια εμαθαίναμε τζαι κάτι. Έτσι, σιγά σιγά εκερδιζαμεν έδαφος. Το Σκαλιφόρνια στην Λάρνακα που οργάνωσε ο Μάϊκ. Το show case στο Σκαλί που την STS Events. Το τρίμηνο παραστάσεων με το Cyprus Comedy Central,  εξαιτίας του οποίου άλλαξα παταρία του κινητού. Τζαι το φεστιβάλ γέλιου, πάλε στο Σκαλί, που οργάνωσε ο Κωνσταντίνος. Ε σκαλί σκαλί, λοιπόν, ήβραμεν το μονοπάτι. Είπα της Ντέτσερ, μια μέρα στο τηλέφωνο,     θέλεις να κάμουμε φεστιβάλ; Εν με ρώτησε καν γιατί ή γιατι; Ήξερε. Τζαι είπε μου αμέσως ναι. 

7

Γιατί Στάνταρ Κκόμετυ ως τίτλο του φεστιβάλ; 

Εν καταλαβαίνω την ερώτηση σου! Που εν το παράξενο; Στάνταρ- Κκόμετυ κάμνουμε. Στάνταρ Κκόμετυ ονομάσαμε τζαι το φεστιβάλ μας. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πότε, πώς και γιατί γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το φεστιβάλ; 

Να πάρει, απάντησα την πριν τούντην ερώτηση. Εννα μείνω απροβίβαστος. Θα απαντήσω καλό τζείνο που αφηκα αναπάντητο πριν. Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός παραπάνω. Εν θυμούμαι πότε, εν εκατάλαβα πως. Ήρτεν μου μια παρόρμηση ότι εν τζαιρος του να γίνει. Τζαι γίνεται 2 χρόνια μετά που το εσκέφτηκα. Αν σκεφτούμε βέβαια ότι είμαι διορατικός, αλλά κυρίως σιασιουρης τζαι φιλόδοξος, ίσως το φεστιβάλ να γίνεται 2 χρόνια πριν την ώρα του.Αλλά αν δεν βρεθεί ένας πελλος να πει «μπορούμε!» Τζαι άλλο 30 αρκοπελλοι να πουν «λαλεις;» Εν να μείνουμε δάμε ως τα αύριο. Που δαμέ εν να μείνουμε. Εν τζαι έσιει να πάμε κάπου. Επάρθην η απόφαση. Οπότε αφού επάρθην, κούντα να κουντήσουμε. 

9

Τι είναι εκείνο που σε ανησυχεί περισσότερο όσον αφορά στη διοργάνωση; 

Τζείνο που μου αρέσκει τζαι παραπάνω. Τζαι τζείνο στο οποίο φροντίζω πάντα να δείχνω τον νου μου. Το μάρκετινγκ. Το μπράντινγκ. Εξου τζαι ο τίτλος, οι μούγιες, οι μυγοσκοτωστρες τζαι τα συναφή. 

Τι σε κάνει να φουσκώνεις από την άλλη με υπερηφάνια; 

Η μπύρα τζαι η τασιή του Διομήδη. Παρόλο που με φουσκώνουν εν κόφκουνται τα γεριμα. Που υπερηφάνεια εν φουσκώνω, συγκινούμαι. Συγκινουμαι τζαι θωρώ χαμε. Τζαι εννεν καλό να θωρώ χαμέ γιατί αραιώσαν τα μαλλιά μου. Εν μου πάει πλέον η ταπεινοφροσυνη. Πόδα τζαι δα εννα θωρώ ψηλά. Θα γίνω ψηλομούττης.

Τι έχετε ετοιμάσει για αυτό το τριήμερο, τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης; 

Για το λεπτομερές πρόγραμμα του φεστιβάλ συμβουλευτείτε τα δελτία τύπου, και τα social του Ριάλτο και της Stantar Kkomedy. 

7

Γιατί θα έλεγες σε κάποιον να έρθει στο Στάνταρ Κκόμετυ Φεστιβάλ; 

Έπαθες ότι τζαι εγώ τον πρώτο τζαιρο που εφκαλλα τα δελτία τύπου. Για που εννα το πεις ελληνικά τζαι θα βάλεις το φεστιβάλ στην αρχή. Να πεις δηλαδή “Φεστιβάλ Στάνταρ Κκόμετυ”. Για που εννα το πάρεις αγγλιστί με το φεστιβάλ στο τέλος i.g. “Stantar Kkomety festival” με τον τόνο στο Φέστιβαλ. Aλλιώς καταδικάζεις τον αναγνώστη να το θκιαβαζει αγγλικά στην αρχή τζαι λίο πριν το τέλος να μπαίνει ο τόνος στο βάλ τζαι να νιώθει περίεργα. «Στάνταρ Κκόμετυ Φεστιβάλ;». Ίου… Σάννα λαλείς Φόρμουλα Άσσος. Τσαμπιονς πρωτάθλημα. Water agrou. 

Οι Κύπριοι πόσο εξοικειωμένοι ή αν θέλεις πόσο κοντά τους είναι αυτό το είδος, το stand up comedy; 

Εν ταυτόχρονα πολλά κοντά τζαι πολλά μακριά. Κόσμος που βλέπει πρώτη φορά φευκει κατενθουσιασμενος αλλά εν τζαι ξέρει να σου πει την διαφορά. Αν δει δηλαδή κάτι άλλο παρόμοιο τζαι γελάσει, εννα το ονομάσει Στάνταπ. Βιώνει το Στανταπ όπως βιώνει τους θαλάσσιους ελέφαντες τζαι τους θαλάσσιους ίππους. Ενιξερει την διαφορά αλλά η αντίδραση του εν πάντα αυθεντική τζαι πάντα η ίδια. Απλά στην μια κατουρα που τα γέλια. Τζαι στην άλλη…      

Θεωρείς ότι τα social media βοήθησαν στην ανάπτυξη του είδους στην Κύπρο; 

Θεωρώ; Ολαν χωρίς τα σοσιαλ εννα μας έβλεπαν μόνον οι δικοί μας. Που πλέον εν μας θωρούν γιατί εβαρεθηκαν μας. Μια πολλά ωραία στιγμή στην πορεία του καθε κωμικού, εν το σαν κάμνει show, να δει το κοινό τζαι να πει: «Mα εν ξέρω κανένα. Ποιοι εν τούτοι; Γιατί με ακούν; Εγώ σίουρα εν τους ήξερα τζαι έχτες.»  Χωρίς τα σοσιαλ τούτο εν πρακτικά αδύνατο. 

Είσαι αισιόδοξος για την εξέλιξη του είδους στην Κύπρο; 

Το Στάντ απ’ οπουδήποτε προκύπτει εν μονόδρομος. Ιστορικά μιλώντας, εν εξεκίνησε ποτέ κάπου τζαι στην μέση να πουν «ρε άϊστο τζαι εν το έχουμε.» Πράμα που ώρες ώρες εν άβολο αλλά εν γενικά εν πελλαμος. Τούτα για το είδος του Στάνταπ. Τώρα για το Στάνταρ τι να σου πω. Εννα δείξει. 

Φαντάζομαι σκοπός είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να γίνεται κάθε χρόνο; 

Στάνταρ. Η κουβέντα της Γεωργίας αντηχεί στο κεφάλι μου. Γιώργο πάμε να κάμουμε θεσμό. 

Ιντα ωραία η Γεωργία η Ντέτσερ. Όπου να’ σαι φέφκει που το Ριάλτο τζαι θέλει να μας φορτώσει στους επόμενους. As If she is onto something. 

7

Πόσο εύκολα γελούν οι Κύπριοι και τι τους κάνει να γελάνε πιστεύεις μέσα από την εμπειρία σου;  

Ούλλα. Ο κυπριακός λαός γελά όπως τρώει, ενοχικά μεν, αλλά υπεραπολαμβανει το. Τζαι όσον πιο μιλλομενο τόσο το καλύτερο. Αλλά με τρόπο. Πε ότι θέλεις. Αλλά με τρόπο. Εν σου βάλλουν όρια. Αλλά κάμνουν σου τους δύσκολους. Τζαι καλά κάμνουν. Εμένα προσωπικά εδώ και 2 χρόνια αρκεψε να μου αρέσκει. 

Τζαι ξέρω αφηκα μιαν ερώτηση πίσω. Ρωτάς με γιατί να έρτετε; Σε τόσα τζαι τόσα πάτε ρε δαμέ εννα σταματήσετε τζαι να πείτε όπα!!! Που πάω; Γιατί πάω; Αλλά για να μεν διαιωνίζουμε το ούσσου να περάσουμε να σας πω γιατί. Γιατί εν στιγμή. It’s a moment baby. Εν ιστορία. Έρκεται με φόρα τζαι συνεχίζει ακάθεκτο. Καβάλησε τον άππαρο νωρίς να ρίζεις που εννα πάει. Γιατί Στάνταπ χωρίς κοινό εν πιο sad τζαι που το επιτελείο του Μαυρογιάννη την 2η Κυριακή. Γιατί εν το τελευταίο οχυρό του προσωπικού τζαι ελεύθερου λόγου που δια την ευκαιρία στην κοινωνία να καθρεφτιστει τζαι να δει αν θέλει να αλλάξει άποψη. Όπως επίσης γιατί στο φεστιβάλ θα είναι ο Λούης Πατσαλιδης που την τηλεόραση, ο Πολύβιος που την "Φαμίλια", ο Ζαχαρίας τζαι ο Χαμπής που το ΤικΤοκ και θα υπάρχει μουσική, άφθονο φαγητό και ποτό. Και γέγιο γέγιο γέγιο. (κρατήσαμε την ορθογραφία του Γιώργου). 

7

 

*Να αναφέρουμε ότι κρατήσαμε την συνέντευξη στην γλώσσα που μας μίλησε/έγραψε ο Γιώργος Κυριάκου που είναι μία ανάμειξη ελληνικής δημοτικής γλώσσας, σύγχρονης κυπριακής διαλέκτου και κάποιες αγγλικές εκφράσεις.

 

9

7 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου:

20:30 –22:00 Έναρξη Φεστιβάλ με διαγωνιστικό Open mic

22:00-00:00 Party

00:00 – Τέλος πρώτης μέρας

*μετά τις 00:00 το φεστιβάλ θα μεταφέρεται στο Σουσού

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου:

18:00 – Έναρξη δεύτερης μέρας

18:30 – Stand-up στη πλατεία

19:45 – Beats & Memes by Alejjos

21:00 – Παράσταση εντός θεάτρου

23:00 – Τέλος παράστασης, εξωτερικό πάρτι και συζήτηση

00:00 – Τέλος δεύτερης μέρας

*μετά τις 00:00 το φεστιβάλ θα μεταφέρεται στο Σουσού

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου:

16:00-18:00 Εντατικό Σεμινάριο εντός θεάτρου. 18:00 Mr Kyprits live

19:00 Παράσταση εντός θεάτρου

21:00 Διάλλειμα 15 ́

21:30 – 23:00 “Μετά το Show” podcast επί σκηνής. 00:00 – Λήξη φεστιβάλ

*μετά τις 00:00 το φεστιβάλ θα μεταφέρεται στο Σουσού

Θέατρο Ριάλτο, Ανδρέα Δρουσιώτη στη πλατεία Ηρώων 3040 Λ/σος, 22-24 Σεπτεμβρίου 2023

E-ticket: www.rialto.com

Ταμείο Θεάτρου: 77777745 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-15:00) 

Loader