«Πως έμαθες πρώτη φορά για το σεξ;» 8 Κύπριοι απαντούν

«Πως έμαθες πρώτη φορά για το σεξ;» 8 Κύπριοι απαντούν

Όλοι, κάποια στιγμή κληθήκαμε να μάθουμε, πριν δώσουμε "εξετάσεις"...στην ερωτική πράξη.

Κάποιοι ξεκινήσαμε με γνώσεις ανεπαρκείς -λόγω περιορισμένων ή και καθόλου πηγών πληροφόρησης-, κάποιοι άλλοι είδαμε πριν ακούσουμε, ορισμένοι παραπληροφορηθήκαμε από επίσης παραπληροφορημένους φίλους, σε ηλικία που ακόμη παίζαμε σχοινάκι, hula hoop, μπορεί να πιστεύαμε και στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. 

Το αποτέλεσμα ανεξαρτήτως της πορείας που ακολουθήθηκε μέχρι την ολοκληρωτική κατοχή και εμπαίδωση του θέματος, ήταν πως μάθαμε για το σεξ με κάποιο τρόπο -διαφορετικό ή παρόμοιο, κατάλληλο ή ακατάλληλο. 

Επειδή όμως αναρωτηθήκαμε, ρωτήσαμε 8 άτομα και μάθαμε: "Πώς και από ποιον ή από που έμαθαν πρώτη φορά για το σεξ και σήμερα που το ξανασκέφτονται, πως θα ήθελαν να είχαν ενημερωθεί για αυτό";

Spoiler; Οι ταινίες που δεν αφήνουν τίποτε στην φαντασία, άνοιξαν και τα "μάτια" -διπλής ανάγνωσης- σε πολλούς από εμάς.

454545454
Andrea Piacquadio / pexels

Χριστίνα Κωνσταντίνου - Ηθοποιός

«Ήταν ένα πρωινό Σαββάτου, όταν με έκπληξη κατάλαβα ότι το φιλί δεν είναι σεξ. Ούτε καν το γαλλικό που είχα εντρυφήσει καθώς έβλεπα μανιωδώς τον Ριτζ με την Μπρουκ να ανταλλάζουν σάλια στη σαπουνόπερα "Τόλμη και Γοητεία"… Κι εννοείται, όπως κάθε παιδί που σέβεται τον εαυτό του, σε κάθε φιλί που έβλεπα έλεγα "γιαξ" και έκλεινα τα μάτια μέχρι να αλλάξει η σκηνή. Πως λοιπόν έμαθα για το σεξ; Ήμουνα περίπου 12 χρονών και εκείνη την αποφράδα μέρα είχα αποστολή να μαγνητοσκοπήσω πάνω σε βιντεοκασέτα μια εκπομπή στην τηλεόραση, για να την παρακολουθήσει αργότερα η μεγαλύτερη μου αδερφή...(ναι έχω προλάβει βιντεοκασέτες που για σκοπούς συντομίας θα χρησιμοποιήσω το ξενικό αρκτικόλεξο VHS). Εκεί, υπήρχαν κάποιες VHS που δεν είχα ξαναδεί και που μας τις είχε δώσει μια φίλη της αδερφής μου. Προφανώς ούτε και η φίλη της αδερφής μου γνώριζε το περιεχόμενο τους, μιας και κάποιες από αυτές της τις είχε δώσει ο αδερφός της. Τρέχα γύρευε δηλαδή…Κι εγώ με τη σειρά μου "έτρεχα" να ελέγξω τις VHS για να μην διαγράψω κάποια που δεν έπρεπε. Και στον ενδελεχή έλεγχό μου προέκυψε μια εικόνα ασυνήθιστη για μένα. Στην αρχή ήταν μια γυναίκα ημίγυμνη με δερμάτινα εσώρουχα. Μετά ένας άντρας ολόγυμνος. Μετά κι άλλος άντρας ολόγυμνος... Τέλος πάντων, μην τα πολυλογώ, κατέληξα να βλέπω μια hardcore τσόντα παρτούζας! Από τον ενθουσιασμό μου φώναξα και τη μάνα μου να την δούμε παρέα. Η μάνα μου κοκκίνισε αρχικά, μετά γέλασε νευρικά και στη συνέχεια με κόκκινα μάγουλα χωρίς να σχολιάσει τίποτα πήγε στην κουζίνα για να τελειώσει το ψητό της. Είχε σοκαριστεί τόσο πολύ που δεν μπορούσε να το διαχειριστεί μιας και για εκείνη το θέαμα ήταν εξίσου πρωτόγνωρο. Εγώ έμεινα να παρακολουθώ αποσβολωμένη μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους. Και για λίγο διάστημα είχα την απορία, αν για το σεξ απαιτούνται τρεις ή αν αρκούν απλώς δύο...»

Χριστόφορος Τζιηρτζιηπής - Head of Performance and

eCommerce στον όμιλο της Digital Tree 

«Disclaimer: Ελπίζω να ερώτησε και άλλος αν εννοούμε τη θεωρία ή την πράξη (aka έμαθε μου τον έρωτα) αλλά, θα απαντήσω και για τα δύο. Θεωρητικά, κάπου στο δημοτικό από φίλους. Μετά με την ανακάλυψη του Ίντερνετ στράφηκα και εκεί για λεπτομέρειες (ίσως και σε κανένα περιοδικό). Για την πράξη, δυστυχώς ή ευτυχώς, ήταν κάτι που μάθαμε μαζί με την τότε σχέση μου. Δν θα ήθελα να άλλαζε κατι στον τρόπο που το έμαθα για το σεξ γιατί ήταν περίοδος εξερεύνησης. Με λίγα λόγια είχε action!».

5445545445
Kampus Production / pexels

Ελένη Σιδερά – Ηθοποιός, Ραδιοφωνική Παραγωγός

«Η πρώτη φορά που ενημερώθηκα λοιπόν για το σεξ, ήταν από τη μητέρα μου και τον πατέρα μου. Ωραία, επιστημονικά και χωρίς ντροπές και ταμπού. Είμαι πολύ περήφανη για τους γονείς μου και για την προσέγγισή τους και θεωρώ ότι έγινε ακριβώς όπως έπρεπε να είχε γίνει».

Ζώη Αυγουστή – Δημοσιογράφος, Τηλεπαρουσιάστρια

«Δεν θυμάμαι συγκεκριμένα ποια ήταν η πρώτη φορά που έμαθα για το σεξ. Νομίζω ότι ήταν λίγο από όλα…Λίγο η τηλεόραση, λίγο το σχολείο, λίγο τα περιοδικά, λίγο οι φίλες και σίγουρα η μητέρα μου, η οποία με συμβούλεψε για κάποια πράγματα, χωρίς ποτέ όμως να έχουμε κάτσει για να κάνουμε μια συζήτηση καθαρά «επί τούτου», ώστε να νιώσω άβολα. Πάνω σε διάφορες συζητήσεις μου έλεγε τι έπρεπε να προσέχω. Δεν θα άλλαζα κάτι σήμερα, γιατί ένιωθα πάντα πως αν είχα κάποια απορία μπορούσα ελεύθερα να μιλήσω στη μητέρα μου. Θεωρώ καλό όμως, να γίνεται μια ολοκληρωμένη και σωστή ενημέρωση στα σχολεία, γιατί ίσως δεν έχουν όλα τα παιδιά την άνεση – που είναι λάθος- να μιλάνε τόσο ξεκάθαρα με τους γονείς τους για όλα τα θέματα».

Μάριος Μεττής – Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

«Η πρώτη επαφή με το σεξ σε θεωρητικό επιπεδο μιλώντας, ήταν σε παιδική ηλικια. Βρισκόμασταν στο σπίτι του τότε κολλητού μου, ο οποίος είχε βιντεοκασέτες πορνό, τις οποίες εννοείται πως είδαμε».

656576879889
Eren Li / pexels

Άννα Μαρία Ευτυχίου – Δημοσιογράφος, Τηλεπαρουσιάστρια, Ραδιοφωνική Παραγωγός

«Δυστυχώς από κανέναν. Νομίζω ότι δεν είχα σωστή, η έστω ενημέρωση καν. Πρώτη φορά ενημερώθηκα από το αγόρι μου, σε μεγαλύτερη ηλικόα και δεν πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη ενημέρωση αυτή. Θα προτιμούσα να ήταν από το σχολείο, σίγουρα».

Κωνσταντίνος Ιάσωνος – Δημοσιογράφος, Τηλεπαρουσιαστής, Ραδιοφωνικός Παραγωγός

«Απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ρωτούσα συνεχώς τους γονείς μου για τα πάντα! Κάπως έτσι, σε μικρή ηλικία τους ρώτησα και για το σεξ. Με τη σειρά τους μου εξήγησαν μερικά πράγματα με όμορφο τρόπο. Θυμάμαι, μου είχαν δώσει παραδείγματα για το πως θα πρέπει να συμπεριφέρομαι, τι να προσέχω από αγνώστους κτλ. Μεγαλώνοντας ωστόσο, ενστικτωδώς γνωρίζεις κάποια πράγματα. Δεν ξέρω πως να στο εξηγήσω. Θα ήθελα πάντως στο σχολείο να μαθαίναμε κάποια πράγματα σε αυτό το θέμα. Η δική μου γενιά δεν είχε καθηγητές που θα μας μιλούσαν για τέτοια ζητήματα, αφού θεωρούνταν ταμπού τέτοιες συζητήσεις. Θεωρώ όμως, υποχρέωση να ενταχθεί στα σχολεία μάθημα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Με αυτό τον τρόπο, ίσως προλάβουμε καταστάσεις».

6567677889
Nothing Ahead / pexels

Φήμη Χατζηγιάννη – Φωτογράφος

«Το έμαθα από τσόντα (όπως λέμε από σπόντα). Υπήρχε τον τότε καιρό ένα συνδρομητικό κανάλι -ένα ήταν-, το οποίο το κλείδωναν οι γονείς μετά τις 12. Ένα βράδυ λοιπόν είχα αποκοιμηθεί βλέποντας προφανώς κάτι σε κωμωδία τύπου home alone της εποχής, όπου ξαφνικά στον ύπνο μου άκουγα ήχους περίεργους και όχι τόσο γνώριμους. Άνοιξα λοιπόν τα μάτια μου και αντίκρισα σε zoom -κατά τον σκηνοθέτη- τα αναπαραγωγικά όργανα σε όλο το “ύψος” και “βάθος”. Αφού παρακολούθησα κάπου στα 5 λεπτά, έκλεισα την τηλεόραση νιώθοντας ότι είδα κάτι πάρα πάρα πολύ κακό και απαγορευμένο. Τότε, μέχρι και τα 12 μας χρόνια, πιστεύαμε πως τα παιδιά εξακολουθούσε να τα φέρνει ο γέριμος ο πελαργός που προσγειώνεται στην αυλή με το μωρό κρεμασμένο στο στόμα, μέσα στο σεντόνι (τζαι εθωρούσαμεν τον ουρανό που δεν είχε πελαργούς με μωρά να κρέμμουνται αλλά μόνο πεζούνια με κίνδυνο να μας χέσουν). Εννοείται φυσικά πως καμία συζήτηση  δεν γινόταν στο σπίτι όσον αφορά στην πράξη. Μια πράξη που την θεωρούσαν ως ταμπού και θέμα ενηλίκων. Σύμφωνα με αυτό, κρατούσες στο μυαλό σου την πράξη ως απαγορευμένη, παρόλο που το σώμα σου αψηφούσε τις θεωρίες των γονιών και αναπτυσσόταν μαζί με τις ορμόνες ζητώντας φυσιολογικές εξηγήσεις. Ακόμα και στο λύκειο μας έλεγαν για ντομάτες και αγγούρια που κάνουν σεξ, θέλοντας να μας «περάσουν» την πράξη. Ειλικρινά, θεωρώ πιο τρομακτικό να φανταστώ τα λαχανικά σε κάμα σουτρα στάση, απ΄ ότι δύο ανθρώπους. Σήμερα, θα προτιμούσα να το είχα διδαχθεί ορθά και από το σχολείο (κάθε βαθμίδα και διαφορετική πληροφορία) αλλά και από το σπίτι. Φυσικά αυτό αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του μιας και το Υπουργείο Παιδείας είναι παντρεμένο με την Αρχιεπισκοπή και μέχρι να πάρουν διαζύγιο, αυτές οι πληροφορίες περιορίζονται στο σπίτι. Μαθήματα σεξουαλικού προσανατολισμού είναι αναμφίβολα καίριας σημασίας στην ούτως η άλλως φυσιολογική ανάπτυξη ενός ανθρώπου. Δεν μπορούν οι ορμόνες να προηγούνται των πληροφοριών. Όσο πιο σωστά δίνονται οι πληροφορίες στον χρόνο που χρειάζεται η κάθε μία τόσο πιο φυσιολογικά , όμορφα αλλά και με ασφάλεια -και τονίζω το ασφάλεια- θα περάσουν τα παιδιά στην πράξη, αποφεύγοντας πολλές δυσάρεστες συνέπειες και απολαμβάνοντας πλέον το κάθε ένα όταν είναι έτοιμο την πράξη. Ανήκουμε μαζί με τα δελφίνια στο είδος ζώου που αναζητεί το σεξ και ως ικανοποίηση, όχι μόνο για αναπαραγωγή. Σέβομαι κάθε θρησκευόμενο άνθρωπο που εναντιώνεται στην άποψή μου αλλά ας μου απαντήσουν ειλικρινά… Κάνετε σεξ μόνο για αναπαραγωγή;».

5456768998
Ron Lach / pexels

 

Loader