Σώζουμε τον πλανήτη, μια πλαστική συσκευασία τη φορά

Σώζουμε τον πλανήτη, μια πλαστική συσκευασία τη φορά

Ειλικρινά θέλετε αυτό το πλαστικό καλαμάκι στον καφέ; Να θυμάστε ότι η αλλαγή ξεκινάει από εμάς!

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πλαστικό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι έχει πολλές θετικές ιδιότητες – φθηνό, εύκολο στην κατασκευή, ευέλικτο και προσιτό – γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τα πλαστικά απόβλητα είναι εκτός ελέγχου και προκαλούν τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού χύνονται στον ωκεανό κάθε χρόνο και οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα μικροπλαστικά ενσωματωμένα βαθιά στον πάγο της Αρκτικής.

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η πλαστική ρύπανση; Ουσιαστικά, είναι η συσσώρευση συνθετικών πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον που φτάνει σε βαθμό που προκαλεί προβλήματα στους βιότοπους της άγριας ζωής, στα οικοσυστήματα και στον άνθρωπο.

Αρχικά, η εφεύρεση του πλαστικού ήταν επαναστατική. Ωστόσο, μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, είδαμε την πλαστική ρύπανση να μολύνει όλα τα είδη οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βυθού του ωκεανού και των βουνών.

''

 

Το 2016, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαπίστωσε ότι παράγονται 78 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ετησίως και μόνο το 14% ανακυκλώνεται ενώ το 32% διαρρέει στο περιβάλλον. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το 2014, η αναλογία ψαριών προς πλαστικό ήταν 5:1. Προέβλεψαν ότι μέχρι το 2050 αυτή η αναλογία θα ήταν 1:1, άρα θα υπήρχε τόσο πλαστικό στις θάλασσες όσο και τα ψάρια. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πρόκειται για παγκόσμια ρύπανση σε εξαιρετικά επιζήμια κλίμακα.

Η Lidl Κύπρου, διαχρονικά ευαισθητοποιημένη σε θέματα οικολογίας, δημιούργησε τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή πρωτοβουλία είναι μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο! Η ραδιοφωνική παραγωγός Φαίδρα Σαρικάκη μας δείχνει πρακτικές συμβουλές για το πως να εκμηδενίσουμε τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης στην καθημερινότητά μας! Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές μικρές αλλαγές που μπορούμε να εφαρμόσουμε που θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

Ποιες είναι οι αιτίες της πλαστικής ρύπανσης;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, αλλά ενώ ορισμένες από αυτές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, η γνώση τους μπορεί να μας βοηθήσει να λάβουμε πιο σωστές αποφάσεις σαν καταναλωτές.

  • Μεγάλη ποσότητα πλαστικών σκουπιδιών. Σαν κοινωνία δημιουργούμε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να είναι κατασκευασμένα από πλαστικό.

  • Κακή διαχείριση. Πολύ μεγάλο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων δεν ανακυκλώνεται, αντίθετα, πηγαίνει σε χωματερές ή καταλήγει διάσπαρτο στο περιβάλλον. Επίσης συχνά καίγεται, απελευθερώνοντας ρύπους και δημιουργώντας ατμοσφαιρική ρύπανση.

  • Χρόνος αποσύνθεσης. Χρειάζονται πάνω από 400 χρόνια για να αποσυντεθεί το πλαστικό, κάτι που είναι απίστευτα μεγάλος χρόνος αν ληφθεί υπόψη η ποσότητα του πλαστικού που πρέπει να απαλλαγούμε.

Και τώρα αναρωτηθείτε: Πραγματικά χρειάζεστε 3-4 πλαστικές μπουκάλες νερό την ημέρα; Ειλικρινά θέλετε αυτό το πλαστικό καλαμάκι στον καφέ; Εκείνη την πλαστική σακούλα; Να θυμάστε ότι η αλλαγή ξεκινάει από εμάς!

 
 
Loader