Το ’21 Αλλιώς: Η πρωτότυπη έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

Το ’21 Αλλιώς: Η πρωτότυπη έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

Η Κρίστη Παπαδοπούλου από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου μάς δίνει τους λόγους για να επισκεφθούμε την έκθεση

Μια πολύ ιδιαίτερη, ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έκθεση φιλοξενεί το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για την έκθεση «Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» η οποία μάς παρουσιάζει την Ελληνική Επανάσταση με ένα διαφορετικό τρόπο, μέσα από φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL που παρουσιάζουν - μεταξύ άλλων - γεγονότα, αλλά και στιγμές της καθημερινής ζωής της εποχής.

Η συγκεκριμένη έκθεση ήρθε στην Κύπρο μετά από πολλούς σταθμούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρουσιάστηκε και σχεδιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε συνεργασία με ιδιώτες συλλέκτες, ενώ όπως μαθαίνουμε υπάρχουν συγκεκριμένα διοράματα και φιγούρες που σχεδιάστηκαν ειδικά για την έκθεση της Κύπρου, αφού στηρίζονται στην εμπλοκή του νησιού μας στην τότε ιστορία της επανάστασης. 

Για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση συνομιλήσαμε με την κ. Κρίστη Παπαδοπούλου, Communication and Events Officer του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.

3

Τι θα δούμε στην έκθεση «Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL»; 

Κεντρική ιδέα της έκθεσης αποτελεί η παρουσίαση του αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία με έναν ελκυστικό, ευφάνταστο, εύληπτο και ταυτόχρονα ιστορικά τεκμηριωμένο τρόπο. Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επανάστασης του 1821, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στην οποία παρουσιάζονται πάνω από 25 μικρά και μεγάλα εντυπωσιακά διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών) και 86 κάδρα ιστορικών προσώπων του 1821, κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL. 

Τα διοράματα απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς επίσης και τα κυριότερα γεγονότα του αγώνα της Ανεξαρτησίας, αλλά και τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες αλλά και Οθωμανούς, άνδρες και γυναίκες και δίδονται στοιχεία για τη δράση τους. Γενικά ακολουθείται μια γραμμική αφήγηση των γεγονότων στην οποία παρεμβάλλονται οι θεματικές ενότητες της καθημερινής ζωής και των πρωταγωνιστών. Η τεκμηρίωση αφορά κάθε έκθεμα ξεχωριστά καθώς και γενικές πληροφορίες για την ζωή των Ελλήνων και τη διεξαγωγή των μαχών. Παρατίθενται συνοπτικά κείμενα και παρέχονται επιπλέον πληροφορίες μέσω της σάρωσης κωδικών Quick Response (QR Code), για όποιον το επιθυμεί. 

Διάβασε Επίσης: Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL

Γιατί είναι σημαντικό μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουμε περισσότερα πράγματα για την Ελληνική Επανάσταση;

Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ιστορικό ορόσημο του ελληνικού έθνους, το οποίο απελευθερώθηκε από τον oθωμανικό ζυγό. Οι επιπτώσεις της επανάστασης για την Κύπρο ήταν πολλές και σημαντικές, αλλά και μακροπρόθεσμες. Είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε και να εστιάσουμε στα σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπως τα αντίποινα των Οθωμανών στο ξέσπασμα της Επανάστασης τα οποία συνοψίζονται και στην εκτέλεση του αρχιεπίσκοπου Κύπρου Κυπριανού και τριών ακόμα εκκλησιαστικών ηγετών της Κύπρου. Τα γεγονότα ακολούθησαν τις προσπάθειες ξεσηκωμού του νησιού τον Ιούλιο του 1821. Σημαντικό είναι το διόραμα της εκτέλεσης του Κυπριανού, η ανεξάρτητη φιγούρα του αρχιεπισκόπου, καθώς και το διόραμα της άφιξης του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι που σχεδιάστηκαν ειδικά για την έκθεση στην Κύπρο.

3

Ποια ήταν η αφορμή για να φιλοξενήσετε στην Κύπρο αυτή την έκθεση;

Η έκθεση εντάχθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών του εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος για την 200ή επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το ΄21 αλλιώς», με την οποία κλείνει ο κύκλος των εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από την περασμένη χρονιά. Η έκθεση «Το ‘21 αλλιώς», απευθύνεται κυρίως στα παιδιά, προτείνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της ιστορίας, μέσα από το παιχνίδι. Παράλληλα, επιδιώκει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ενηλίκων, ώστε να μετατραπεί το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας, σε πόλο έλξης των οικογενειών, διευρύνοντας έτσι το κοινό του και ενθαρρύνοντας τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο χώρο του. 

Διάβασε Επίσης: Στο “Cyprus Avenue” θα δούμε την “κρίση ταυτότητας” που δεν μπορεί να μην αφορά τους Κύπριους

Η έκθεση πλαισιώνεται από σειρά εκδηλώσεων, όπως διαλέξεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ποιος είναι ο στόχος που έχετε με τις δράσεις σας και τι θα αποκομίσουν συγκεκριμένα τα παιδιά μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση;

Λαμβάνοντας υπόψη τον σύγχρονο ρόλο του Ιδρύματος, το οποίο εκτός από επιστημονικό αποκτά εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αναζητήσαμε πρωτότυπους τρόπους προσέγγισης του νεαρού κοινού μέσα από την φιλοξενία της έκθεσης «Το ‘21 Αλλιώς». Στόχος των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων για οικογένειες και σχολεία είναι να φέρουμε τα παιδιά στους χώρους του ΠΙΤΚ και μέσω των ειδικών ξεναγήσεων που διοργανώνονται στην έκθεση, να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες και να μάθουν την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 «σαν παιχνίδι». Καθώς φέρνουμε τα παιδιά πιο κοντά στην τέχνη, τα γράμματα και τον πολιτισμό, θα δώσουμε αφορμή στους μικρούς επισκέπτες, να κοιτάξουν με διαφορετική ματιά το ‘21, να το προσεγγίσουν δημιουργικά μέσα από την ψυχαγωγία και να εμπνευστούν από αυτό. Παράλληλα, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν μια διαφορετική πλευρά του ΠΙΤΚ, που μπορεί να μιλάει στη γλώσσα τους. 

1

Γιατί είναι σημαντικό συνεχίζουν να γίνονται τέτοιες διαδραστικές διοργανώσεις για παιδιά;

Οι διαδραστικές διοργανώσεις για παιδιά είναι σημαντικό εργαλείο για τον πολιτισμό και την τέχνη. Αποτελεί μία πρωτότυπη μέθοδο προσέγγισης του νεαρού κοινού, η οποία προσφέρει την αμεσότητα με την όποια μπορούμε να μεταδώσουμε, μέσω αυτών, ιστορικές πληροφορίες στις μικρές ηλικίες και όχι μόνο.

Μέσα στο πλαίσιο της φιλοξενίας της έκθεσης «Το ‘21 Αλλιώς», στο χώρο της έκθεσης στο ΠΙΤΚ, έχει δημιουργηθεί ένα ειδικά σχεδιασμένο διαδραστικό δωμάτιο για παιδιά, στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα και να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους γύρω από την Επανάσταση και τους ήρωες του 1821. Παράλληλα προσφέρονται ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες και σχολεία.

3

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ 

Loader