Άννα Κοσμά: «Το Φεστιβάλ μας συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ημιορεινής και ορεινής Λάρνακας»

Άννα Κοσμά: «Το Φεστιβάλ μας συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ημιορεινής και ορεινής Λάρνακας»

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας μιλά στην Avant Garde για το 17ο Φεστιβάλ Παραδοσιακή Κουτλούρας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας

Ένα από τα πιο δημοφιλή, μεγαλύτερα και καλύτερα παραδοσιακά φεστιβάλ της Κύπρου επιστρέφει έπειτα από απουσία δύο χρόνων ένεκα πανδημίας. Το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας πραγματοποιείται φέτος για 17η φορά και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο της Λάρνακας όσο και περιοχών από ολόκληρη την Κύπρο. Ένα φεστιβάλ-θεσμός που προβάλλει την κυπριακή ύπαιθρο, στηρίζει τη γυναίκα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής ντόπιων προϊόντων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας κ. Άννα Κοσμά αναφέρει την ιστορία της διοργάνωσης, τις καινοτομίες που θα δούμε φέτος, τα σχέδια του Συλλόγου για το μέλλον και μας προσκαλεί όλους το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας για να βιώσουμε μία μοναδική εμπειρία. 

Η Avant Garde θα είναι εκεί, παρούσα με δικό της περίπτερο ως Digital Media Sponsor μαζί με την ομάδα της και θα σας περιμένει για να τα πούμε από κοντά. 

Πείτε μας λίγα λόγια αρχικά για τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας που διοργανώνει το φεστιβάλ και ακολούθως πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της μεγάλης γιορτής της ορεινής Λάρνακας; 

O Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας ιδρύθηκε το 2004 μετά από μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη. Είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός. Ιδρύθηκε με σκοπό τη στήριξη της γυναίκας της υπαίθρου σε όλους τους τομείς. Κύριος στόχος του είναι η ενδυνάμωση της γυναίκας, η ενθάρρυνση της και η στήριξη της στα επιχειρηματικά της βήματα και όχι μόνο. Η ιδέα του Φεστιβάλ γεννήθηκε το 2004 όταν ακόμα ήμασταν στο ταξίδι. Όταν αποφασίσαμε ότι θα προχωρούσαμε στη δημιουργία του Συλλόγου ταυτόχρονα αποφασίσαμε και για το Φεστιβάλ. Θεωρήσαμε τότε ότι ήταν η ευκαιρία να μας γνωρίσει ο κόσμος μέσα από μια γιορτή παράδοσης και κουλτούρας.

6

Από προηγούμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ

Ποιοι είναι οι στόχοι του Φεστιβάλ και πως θεωρείτε ότι συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής και των κοινοτήτων η συγκεκριμένη διοργάνωση έπειτα από 17 χρόνια που πραγματοποιείται; 

Οι στόχοι του Φεστιβάλ μας είναι μεταξύ άλλων η προώθηση και προβολή των μικροεπιχειρήσεων της περιοχής μας και η ανάδειξη των χωριών μας. Η συγκεκριμένη διοργάνωση συνέβαλε τα μέγιστα θεωρώ στην ανάπτυξη της περιοχής γιατί μέσα από τη διοργάνωση προβάλλεται ολόκληρη η ορεινή και ημιορεινή Λάρνακα. Κατάφερε να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι μέσα από το Φεστιβάλ γνώρισαν την περιοχή και αγάπησαν τα χωριά μας.

Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημία το Φεστιβάλ Παροδοσιακής Κουλτούρας επιστρέφει. Πως νιώθετε γι’ αυτό και πώς πάει μέχρι στιγμής η προετοιμασία; 

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένες και γεμάτες όρεξη για την φετινή διοργάνωση παρ’ όλο που ξεκίνησε λίγο αργά λόγω αλλαγής σχεδίων. Αρχικά το Φεστιβάλ μας θα το φιλοξενούσε άλλη κοινότητα αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε ιδέα και αναγκαστικά έπρεπε να βρούμε άλλη κοινότητα να το φιλοξενήσει. Εδώ θέλω να εκφράσω τόσο τις δικές μου ευχαριστίες όσο και των μελών του ΔΣ μας προς το κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Θεοδώρου και ιδιαίτερα τον Κοινοτάρχη κ. Ιάκωβο Στεφάνου όπου για ακόμα μια φορά είναι δίπλα μας, δίπλα στο Σύλλογο μας. 

1

Το 16ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που έγινε το 2019 στο χωριό Λάγια 

Τι να περιμένουμε φέτος από το φεστιβάλ; Τι αλλάζει, τι καινούργια πράγματα ετοιμάζετε και γενικότερα τι να περιμένουμε; 

Όπως κάθε χρόνο προσπαθούμε να αναβαθμίζουμε το Φεστιβάλ μας και να αναδεικνύουμε κάτι καινούργιο. Εκ των πραγμάτων και λόγω της φύσης του Φεστιβάλ που κάθε χρόνο φιλοξενείται και σε άλλο χωριό πάντα έχει κάτι νέο να δείξει. Φέτος ετοιμάζουμε πολύ ωραία πράγματα και είμαι σίγουρη θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. Το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στην κοίτη του ποταμού Πεντάσχοινου, στα δρομάκια στο κέντρο του χωριού και σε αυλές αγροτουριστικών καταλυμάτων. Θα έχουμε γύρω στα 45 περίπτερα προώθησης και γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων. Τιμώμενο προϊόν φέτος θα είναι τα μακαρόνια του σκλινιτζιού μιας και έχουν κατοχυρωθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης ΠΓΕ. Ο αγαπημένος μας φίλος και συνεργάτης σεφ  Χρίστος Χριστοδούλου μαζί με την  αγαπημένη μας φίλη τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου θα κοντραριστούν σε έναν μαγειρικό αγώνα για την καλύτερη συνταγή μακαρονιών του σκλινιτζιού. Μιας και το χωριό έχει τη φήμη για τα όμορφα  Instagram spots του, έγιναν διευθετήσεις ένα παλιό λεωφορείο να κάνει βόλτες τον κόσμο σε μερικά από τα σημεία (στο περιβόλι του χωριού, στην ξύλινη καρδιά, στο μονοπάτι της φύσης, στο I love Άγιος Θεόδωρος, στην πρωτότυπη στάση λεωφορείου) έτσι θα έχει την ευκαιρία να τα επισκεφθεί και να φωτογραφηθεί. Στο σημείο σήμα κατατεθέν του χωριού που είναι το γεφύρι θα στηθεί μια παραδοσιακή κούνια για φωτογράφιση.  Στο χώρο του φεστιβάλ επίσης θα υπάρχει μια μικρή φάρμα με ζώα για να τα δουν από κοντά τα παιδιά. Να σημειώσουμε ότι όλα τα Αγροτουριστικά καταλύματα θα είναι ανοικτά και θα φιλοξενούν δραστηριότητες. Ανοικτά επίσης θα είναι η πινακοθήκη και ο παλιός ελιόμυλος. Στο χώρο θα υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες: Βιωματικά εργαστήρια παρασκευής μακαρονιών του σκλινιτζιού, βιωματικό εργαστήριο σουτζιούκκου, επιδείξεις παρασκευής παλουζέ, απόσταξης ζιβανίας, χαλλουμιού, τραχανά, ζυμωμάτων, φούρνισμα ψωμιών και παρουσίαση vegan συνταγών. Στον χώρο θα υπάρχουν σημεία φαγητού και ποτού παράλληλα με τις ταβέρνες που θα είναι ανοικτές να υποδεχθούν τους επισκέπτες μας.

6

6

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον τόσο ως Σύλλογος όσο και ως Φεστιβάλ; 

Πολλά σχέδια για το μέλλον αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα υλοποιήσιμα μιας και χρειάζονται οικονομικοί πόροι για την επίτευξη τους. Κάτι που θα υλοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον είναι η περαιτέρω ενημέρωση για την κατοχύρωση των μακαρονιών του σκλινιτζιού, η ετοιμασία ενός στρατηγικού πλάνου προώθησης και η ενθάρρυνση για δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα υλοποιούμε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ και σχεδιάζουμε ακόμα κάποια πράγματα που δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε. Θα ήθελα να αναφέρω ότι το φετινό φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από κοινού με το κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Θεοδώρου. Μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού ενώ Digital Media Sponsor η Avant Garde.  Στηρίζουν το Φεστιβάλ η Παραδοσιακή ταβέρνα Παλιομούχταρος και το Αγροτουριστικό κατάλυμα Charalambos Holiday Cottage. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους.

6

> Το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Οκτωβρίου από νωρίς το απόγευμα στο Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας. 

 

Loader