Χαμπή, τι σε κάνει να γελάς ασταμάτητα;

Χαμπή, τι σε κάνει να γελάς ασταμάτητα;

Ο νεαρός Κύπριος stand-up comedian Χαμπής μας συστήνεται, μιλά για την τέχνη του και μας προσκαλεί στο πρώτο Standar Kkomety Festival στο Θέατρο Ριάλτο

Μία νέα γενιά stand-up comedians έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία μόλις χρόνια στην Κύπρο. Μια κεφάτη ομάδα ανθρώπων, νεαρών ηλικιών, με χιούμορ, ταμπεραμέντο και αγάπη για αυτό το τόσο δύσκολο και σχεδόν άγνωστο είδος τέχνης.

Μερικούς μάλιστα τους γνωρίσαμε μέσα από τα social media και ειδικότερα το Tik Tok. Με περίσσιο θάρρος μας και θράσος αυτή η φουρνιά μας έμαθαν τι είναι το αμερικανικό και βρετανικό stand-up comedy προσαρμόζοντάς το στην κυπριακή κουλτούρα. 

Από τη γενιά αυτή των νέων κωμικών ξεχωρίζει ο Χαμπής που γεννήθηκε μόλις το 1997, σπούδασε ηθοποιός, συνεχίζει να στέλνει βιογραφικά στον ΘΟΚ για κάποιο ρόλο, είναι Ταύρο στο ζώδιο, ξεκίνησε τα stand-up comedy shows το 2020 και μας απολογήθηκε για τα ελληνικά του (αν και μας απάντησε στην καθομιλουμένη κυπριακή διάλεκτο) αφού στο σχολείο είχε 14 στα Νέα Ελληνικά, όπως είπε. Θα τον δούμε στο πρώτο Standar Kkomety Festival στο Θέατρο Ριάλτο το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου για να δούμε αν τουλάχιστον στο stand-up comedy περνά τη βάση. 

Πώς κατάλαβες ότι μπορείς να κάνεις stand-up comedy και πώς ορίζεις αυτό το είδος; 

Βασικά που πολλά μιτσής εκατάλαβα ότι αρέσκει μου να θωρώ κόσμο να γελά με τα αστεία μου. Ήμουν τζείνος ο συμμαθητής που έκαμνε το μάθημα υποφερτό ή ανυπόφορο. Εξαρτάται πόσο σου αρέσκουν τα μαθηματικά. Το να είσαι γενικά αστείος στη ζωή σου όμως εν σε κάμνει κωμικό επί σκηνής. Εκατάλαβα ότι μπορώ να το κάμω πολλά πρόσφατα μέσα που τον κόσμο, που τες αντιδράσεις, την ανταπόκριση τζιαι το ότι θκιαβάζω για τούτο τζιαι ενδιαφέρει με σε βάθος. Σε συνδυασμό με τες σπουδές μου τζιαι την αγάπη μου για το θέατρο επροέκυψε τζιαι η κωμωδία. Εν να όριζα τούτο το είδος ως το πιο δημοκρατικό σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη παραστατικών τεχνών. Εν όσο άμεσο μπορεί να είναι ένα είδος παράστασης, η ανταπόκριση εν άμεση όσον αφορά το αν το κάμνεις καλά (εννοώ το γέλιο του κόσμου). Επίσης εν πολλά ελεύθερο. Ο καθένας φκάλει στην σκηνή την περσόνα του, που μπορεί να έσιει βάση τον εαυτό του ή μπορεί απλά να φκει ως ο ίδιος ο εαυτός του. 

9

Σε γνωρίσαμε μέσα από τα social media. Πες μας λίγα πράγματα για σένα καταρχήν. Από πού είσαι με τι ασχολείσαι πέραν του stand up και πώς φαντάζεσαι το είδος αυτό να εξελίσσεται στην Κύπρο. 

Αρχικά είμαι ο Χαμπής. Το ονοματεπώνυμο μου εν Χαράλαμπος Δαμιανού τζιαι εσπούδασα θεατρικές σπουδές. Κάμνω θέατρο ερασιτεχνικά τζιαι μετέπειτα επαγγελματικά που 9 χρονών. Για κάποιο λόγο που εν επροέκυψε, επιτηδευμένα είμαι κυρίως κωμικός αλλά έχω τεράστια αγάπη για το θέατρο. Είμαι συντονιστής σε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα με νέους στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας στη Λάρνακα αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι τζιαι πληρώνουμαι (όχι αρκετά καλά) που το stand up. Όπως λέω πάντα, τούτο το είδος επέτυχε παντού τζιαι εν «καταδικασμένο» να πετυχαίνει. Απλά όπως σε πολλά άλλα στη Κύπρο εν να αρκήσει λλίο να γίνει. 

Πώς νιώθεις που συμμετέχεις στο πρώτο Stantar Kkomety Festival και τι να περιμένουμε από εσένα; 

Αρχικά να πω ότι αν μου ελάλες πριν 1 χρόνο ότι τέλος του Σεπτέμβρη του 2023 εν να γίνει ένα φεστιβάλ stand up στη Λεμεσό τζιαι εν να είσαι τζιαι στη οργανωτική ομάδα μπορεί τζιαι να καλούσα αστυνομία να σε μαζέψει. Τέλος πάντων, εν μπορώ να περιγράψω το πως νιώθω γιατί είμαστε λλίες μέρες πριν τζιαι εν ούλλα με μια επικάλυψη άγχους. Να σου πω πως ένιωσα μόλις μου το είπε πρώτη φορά ο Γιώργος. Ένιωσα σαν το μωρό που του λαλείς έκλεισα εισιτήρια να πάμε Water Park αρχικά ενθουσιάζεσαι αλλά μετά σκέφτεσαι ότι φοάσαι να μπεις στες τσουλήθρες. Τελικά, στες 22-24 του Σεπτέμβρη στο Ριάλτο εν να μπω σε ούλλες τες τσουλήθρες.

Πώς αναμένεις να είναι η αποδοχή του κόσμους προς αυτό το φεστιβάλ; 

Αν με ρωτήσεις σαν έξω που το χορό εν να σου πω, εν είμαι σίουρος αν θα πάει καλά. Ευτυχώς όμως εν είμαι έξω που το χορό τζιαι ξέρω ότι εν να πάει πολλά καλά. Η ανταπόκριση του κόσμου εν πολλά καλή τζιαι φαίνεται σιγά-σιγά (σχεδόν σαν σιελώνα) ο κόσμος να αγκαλιάζει τούτη τη προσπάθεια. Είμαστε πολλά χαρούμενοι!

Ποια είναι η πιο άβολη στιγμή για έναν comedian; Ποια ήταν για σένα η πιο άβολη στιγμή σε παράσταση; 

Άβολη θα είναι πάντα η στιγμή που τελειώνεις ένα αστείο τζιαι ακούεται η ανάσα σου μόνο αντί για γέλιο. Τούτη εν η δουλειά μας όμως τζιαι απλά πάεις παρακάτω. Η πιο άβολη στιγμή μου ήταν στη δεύτερη μου παράσταση που ήρτε η μάμα μου (ΜΑΜΑ ΑΓΑΠΩ ΣΕ). Εσταμάτησε την παράσταση για να μου εξηγήσει μιαν ιστορική ανακρίβεια που είχα στο κείμενο μου. Χάλια.

Τι είναι αυτό που σε κάνει εσένα να γελάς αβίαστα και ασταμάτησα.

Ο τραπεζικός μου λογαριασμός. Ντάξει σοβαρά τωρά, αγαπώ το αυθεντικό χιούμορ. Όσο τζιαι να με εντυπωσιάζει η κωμωδία σαν παράσταση γελώ πραγματικά με αυθεντικό χιούμορ. Ας πούμε όταν βρεθώ με τον Ζαχαρία, το Παύλο, το Κώτσιο, το Γιώργο τζιαι απλά γελούμε με πελλάρες.

Με τι γελούν οι Κύπριοι και τι σε εκνευρίζει πολύ κατά τη διάρκεια μιας παράστασης;  

Οι Κύπριοι γελούν με λλία πράματα προς το παρόν, αλλά τούτη εν η δουλειά μας να αλλάξει τούτο. Κυρίως αρέσκει τους να γελούν με το ότι ο άλλος εν πιο γάρος που τζείνους. Εννοείται εν τους βάλλω ούλλους στο ίδιο καζάνι αλλά γενικότερα εν έχουμε κωμική παιδεία, εν είμαστε εκπαιδευμένοι στο να αποδεχούμαστε χιούμορ, σαρκασμό τζιαι ειρωνεία. Νευριάζει με πολλά που έρκεται ο άλλος σφιγμένος τζιαι αποφασισμένος να μεν γελάσει. Επίσης να μιλούν μεταξύ τους για κάμποση ώρα. Εντάξει όμως, ευχαριστούμε όποιον έρκεται τζιαι δια μας λλίο χρόνο που τη ζωή του. Ειδικά σε έτσι τζαιρούς που ζούμε.

7

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου:

20:30 –22:00 Έναρξη Φεστιβάλ με διαγωνιστικό Open mic

22:00-00:00 Party

00:00 – Τέλος πρώτης μέρας

*μετά τις 00:00 το φεστιβάλ θα μεταφέρεται στο Σουσού

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου:

18:00 – Έναρξη δεύτερης μέρας

18:30 – Stand-up στη πλατεία

19:45 – Beats & Memes by Alejjos

21:00 – Παράσταση εντός θεάτρου

23:00 – Τέλος παράστασης, εξωτερικό πάρτι και συζήτηση

00:00 – Τέλος δεύτερης μέρας

*μετά τις 00:00 το φεστιβάλ θα μεταφέρεται στο Σουσού

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου:

16:00-18:00 Εντατικό Σεμινάριο εντός θεάτρου. 18:00 Mr Kyprits live

19:00 Παράσταση εντός θεάτρου

21:00 Διάλλειμα 15 ́

21:30 – 23:00 “Μετά το Show” podcast επί σκηνής. 00:00 – Λήξη φεστιβάλ

*μετά τις 00:00 το φεστιβάλ θα μεταφέρεται στο Σουσού

Θέατρο Ριάλτο, Ανδρέα Δρουσιώτη στη πλατεία Ηρώων 3040 Λ/σος, 22-24 Σεπτεμβρίου 2023

E-ticket: www.rialto.com

Ταμείο Θεάτρου: 77777745 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-15:00)

 

Loader