Η Δέσποινα είναι η πιο cool barber

Η Δέσποινα είναι η πιο cool barber

Γιατί ”τα μαλλιά δεν έχουν gender”

Η Δέσποινα είναι μια γυναίκα barber και είναι από τις πολύ λίγες - ίσως και η μοναδική - που έχουμε στην Κύπρο. Όπως μας λέει ”τα μαλλιά δεν έχουν gender” γι’ αυτό και στο κουρείο της - αν και αντρικό - φιλοξενεί και γυναίκες.

Είσαι μια γυναίκα που έχεις κουρείο. Πώς σου ήρθε η ιδέα να το δημιουργήσεις; 

Προέρχομαι από μια οικογένεια που βρίσκεται στο χώρο της κομμωτικής. Έτσι, τελικά ακολούθησα και εγώ τον ίδιο δρόμο. Αρχικά άνοιξα κομμωτήριο, στη συνέχεια συνέχισα με τη δημιουργία κουρείου, λόγω του ότι έβλεπα ότι οι περισσότεροι μου πελάτες ήταν άντρες. Παράλληλα, ήρθε στη μόδα και το barbering, οπότε ακολούθησα αυτό το κομμάτι που μου άρεσε. 

Ξερεις κι άλλες γυναίκες-κουρείς;

Γνωρίζω ότι υπάρχουν κοπέλες που ασχολούνται με το barbering, αλλά δουλεύουν σε κουρεία.  Δεν ξέρω κάποια στην Κύπρο που να έχει το δικό της μαγαζί. 

Διάβασε Επίσης: 11χρονη “θεούλα” παίρνει συνεντεύξεις από celebrities

 

Όταν σκέφτηκες να προχωρήσεις με το barber shop είχες αμφιβολίες;

Δεν μπορώ να πω ότι είχα αμφιβολίες. Γεννήθηκα μέσα σε μια οικογένεια κομμωτών, οπότε είχα μια ιδέα για το πώς είναι και πώς λειτουργεί. Από την άλλη, το αντρικό κούρεμα και το styling ήταν ένα κομμάτι που ένιωθα ότι κατάφερνα πιο πολύ. Οπότε δεν το σκέφτηκα περισσότερο και προχώρησα. 

Αρχικά σπούδασες graphic designer. Η σπουδή σου σε αυτόν τον τομέα βοήθησε στο στήσιμο του κουρείου; 

Ναι, με βοήθησε πολύ. Το Instagram πλέον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο  στη δουλειά μου και ο τρόπος που το χειρίζομαι είναι βάση των γνώσεων που είχα από τις γραφικές τέχνες. 

Τι σημαίνει το 9 3/4 που έχεις στο όνομα του Βarber shop σου (“The Barber 9 ¾”);

Όπως καταλαβαίνετε είμαι φαν του Harry Potter. 9 ¾ ονομάζεται η είσοδος του Hogwarts που έμπαιναν οι μαθητές στον Harry Potter κι έτσι αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω και εγώ. 

Έχεις κάποιο μότο που σε αντιπροσωπεύει; 

“Τα μαλλια δεν έχουν gender”. Μπορεί ένα κουρείο να έχει αντρικό στιλ και να απευθύνεται σε άντρες και ένα κομμωτήριο πιο γυναικείο και να απευθύνεται σε γυναίκες, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ιδιαίτερα άνθρωποι πιο μεγάλης ηλικίας έχουν αυτή την άποψη. Ωστόσο, θεωρώ ότι και οι δύο χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν και άντρες και γυναίκες αντίστοιχα. Γι’ αυτό κι εγώ στο χώρο μου που θεωρείται αντρικός,  φιλοξενώ γυναίκες πελάτες, αλλά επίσης και guest παρουσίες για να δημιουργήσουν επάνω τους. Όταν για παράδειγμα μια πελάτης μού ζητήσει να κάνω κάτι στα μαλλιά της που δεν είμαι εντελώς σίγουρη, φιλοξενώ μια guest κοπέλα να της το κάνει. Μπορώ και εγώ να την εξυπηρετήσω γιατί έχω τις γνώσεις, αλλά για τεχνικές που δεν τις δουλεύω συχνά - λόγω του barber - και νιώθω ότι μπορεί να απογοητεύσω εμένα ή τον πελάτη, προχωρώ έτσι. 

 

Είναι δύσκολο για ένα νέο να ξεκινήσει κάτι δικό του. Τι συμβουλή θα έδινες από την εμπειρία σου; 

Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσεις κάτι από την αρχή. Νιώθω ότι δεν δυσκολεύτηκα να το κάνω γιατί είχα κάποιες βάσεις. Λίγο το οικονομικό κομμάτι με προβλημάτισε, αλλά βλέπω ότι κατάφερα κάτι που δεν το  πίστευα. Φοβόμουν περισσότερο το κομμάτι οικονομικά - αν θα πετύχει - παρά αν θα ήταν αμήχανο να δουλέψω πανω σε άντρα. Είμαι αυθόρμητη, ό,τι σκεφτώ θα το κάνω. Θα ήθελα να προτρέψω κι άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με το barbering. Όχι για φεμινεστικούς λόγους, αλλά γιατί είναι όμορφο να το βλέπεις. Στο εξωτερικό υπάρχουν pin up girls που έχουν κουρεία. Εγώ δεν αντιπροσωπεύω αυτό το στιλ, αλλά θα μπορούσαμε και στην Κύπρο να έχουμε. Θα μπορούσε μια γυναίκα με αυτό το στιλ να ανοίξει ένα κουρείο και γενικά να υπάρχουν διαφορετικά στιλ.  

Βλέπουμε ότι είσαι πολύ ενεργή στο Instagram. Πώς αυτό βοηθά στη δουλειά σου;

Το Instagram ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το πώς εξελίχθηκε η δουλεια μου. Έχω εδώ και τρια χρόνια το κουρείο και τον τελευταίο καιρό που είμαι πιο ενεργή στο Instagram βλέπω ότι υπάρχει περισσότερη ανταπόκριση από τον κόσμο. Το γεγονός ότι είμαι γυναίκα-κουρέας, το ιδιαίτερο μου στιλ αλλά και η προβολή της δουλειάς μου εκεί, αυξάνουν το κοινό μου και τους πελάτες. Και η αλήθεια είναι ότι είναι δωρεάν διαφήμιση, που παίζει μεγάλο ρόλο.  

 

Θα μπορούσες να χρησιμοποιείς το Instagram με τον ίδιο τρόπο αν δεν ήταν η δουλειά στη μέση; 

Νομίζω πως όχι. Δυσκολεύτηκα να δείξω τον εαυτό μου στο Instagram. Έβλεπα άλλους που το έκαναν και έλεγα μπράβο, αλλά εγώ δεν θα το κάνω γιατί είμαι low profile. Όμως, το ότι γίνομαι πιο ενεργή βλέπω ότι έχει αντίκτυπο στον κόσμο. Βλέπω ότι όσο πιο ενεργή είμαι, τόσο πιο σταθερή και περισσότερη ανταπόκριση μπορώ να έχω. Σε άλλο κομμάτι εκτός από αυτό, δεν το έχω! 

Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; 

Είμαι ακόμα στην αρχή αυτού που κάνω, δεν ξέρω πού θα πάει. Απλά θα ήθελα να συνεχίσω να έχω αυτή τη μοναδικότητα που έχω στη δουλειά μου. Μου αρέσει πολύ αυτο που κάνω και θα ήθελα να εξελιχθεί περισσότερο και να έχω ακόμα περισσότερη δουλειά. 

 

Loader