Η παράσταση “Βιομαγεία” θα μας φέρει αντιμέτωπους με τις ασήμαντες αποφάσεις μας

Η παράσταση “Βιομαγεία” θα μας φέρει αντιμέτωπους με τις ασήμαντες αποφάσεις μας

Η σκηνοθέτης της παράστασης, Ελένη Αναστασίου, μάς μίλησε για τη μαγεία της “Βιομαγείας”!

Ένα έργο που θα μας φέρει αντιμέτωπους με τις ασήμαντες αποφάσεις της ζωής μας είναι η παράσταση “Βιομαγεία” που παρουσιάζεται στο Flea Theater. H “Βιομαγεία” μέσα από την ιστορία ενός άντρα θα μας παρουσιάζει με χιούμορ τη σημασία των «ασήμαντων» αποφάσεων που παίρνουμε καθημερινά και θα μας κάνει να καταλάβουμε ότι η μαγεία βρίσκεται παντού, αρκεί όμως να την εντοπίσουμε έγκαιρα!

Της Αγάθη Χατζηκωστή 

Η σκηνοθέτης της παράστασης, Ελένη Αναστασίου, μάς μίλησε για τη μαγεία της “Βιομαγείας” και μας είπε ότι ιδανικά θα ήθελε ”ο θεατής φεύγοντας από το θέατρο να πάρει τηλέφωνο και να πει το “σ’ αγαπώ”, το “ευχαριστώ” που δεν είπε γιατί έφυγε τρέχοντας ή γιατί το θεώρησε αυτονόητο”.

 

Φωτογραφία: Αντώνης Αντωνίου

Τι θα δούμε στην παράσταση “Βιομαγεία”; 

Στην παράσταση μας θα δείτε, καταρχάς, δύο υπέροχους ηθοποιούς και ένα μαγικό μουσικό να βρίσκονται στη σκηνή έτοιμοι να μας πουν με πολλούς τρόπους μια ιστορία. Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας άντρας γύρω στα 25 ο οποίος ζει ανάμεσα μας. Είναι ένας άνθρωπος που δε βρίσκει την ευτυχία πουθενά, βαριέται και δεν τον συγκινεί τίποτα και αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια από μια «βιομάγισσα». Αυτή θα τον οδηγήσει να μας περιγράψει την πιο πρόσφατη συνάντηση που είχε με μια κοπέλα πριν την έναρξη μιας θεατρικής παράστασης. Η συνάντηση αυτή διήρκησε μόλις δύο λεπτά. Η «βιομάγισσα» θα τον κάνει να καταλάβει όλα αυτά που έγιναν σ’ αυτά τα δύο λεπτά, αυτά που δεν είδε και αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν, αν άλλαζε ο ίδιος την οπτική του και έδινε σημασία στον άνθρωπο που είχε δίπλα του. 

Το έργο «Βιομαγεία» της Μαριάννας Κάλμπαρη παρουσιάστηκε για τις ανάγκες της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος το 2004, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές. Παρά την πάροδο των χρόνων, τα μηνύματα της παράστασης παραμένουν επίκαιρα ή/και διαχρονικά; Γιατί ανεβαίνει αυτή την περίοδο; 

Οι εποχές εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο που το συγκεκριμένο έργο νιώθω ότι θα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο. Το γεγονός ότι οι ρυθμοί της ζωής μας τρέχουν με ιλιγγιώδης ρυθμούς και μας οδηγούν να «ξεπετάμε» ό,τι αληθινό συμβαίνει γύρω μας είναι μια πραγματικότητα. Δε δίνουμε χρόνο στις σχέσεις, στους ανθρώπους γύρω μας και ψάχνουμε πάντα κάτι άλλο, το οποίο δεν μπορούμε καν να το προσδιορίσουμε.

1

Πόσο σημαντικές είναι τελικά οι ασήμαντες αποφάσεις της ζωής μας; 

Είναι αυτές που εν τέλει ορίζουν την πορεία της ζωής μας. Αν αυτό δεν είναι σημαντικό τότε τι;

Τι σημαίνει ο τίτλος “Βιομαγεία”; Και ποια η σημασία της μαγείας στη σύγχρονη ζωή που έχουμε; 

Για μένα "Βιομαγεία" είναι η μαγεία της ζωής. Δεν είναι κάτι πολύ μακριά από μας. Είναι αυτό που συμβαίνει καθημερινά. Απλώς πρέπει να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές έτσι ώστε να αφήσουμε τη «βιομαγεία» να κάνει τη δουλειά της. 

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Instagram

Ακολούθησε την Avant-Garde στο Facebook

Ως σκηνοθέτης της παράστασης τι επιδιώκετε να “πάρει” μαζί του ένας θεατής φεύγοντας από την παράσταση; 

Είναι σημαντικό για μένα, φεύγοντας ο θεατής να αναρωτηθεί αν υπήρξε μια στιγμή στη μέρα του που λόγω χρόνου δεν είπε ή δεν έκανε κάτι. Θα θελα ο θεατής φεύγοντας από το θέατρο να πάρει τηλέφωνο και να πει το “σ’ αγαπώ”, το “ευχαριστώ” που δεν είπε γιατί έφυγε τρέχοντας ή γιατί το θεώρησε αυτονόητο. 

Ποιος είναι ο ρόλος του χιούμορ στη συγκεκριμένη παράσταση; 

Το χιούμορ είναι το όχημα για τις μικρές αλήθειες που μπορεί να πονάνε. Αν έχεις συνοδοιπόρο σου το χιούμορ σου, τότε μπορεί να σου ανοίξει τους τοίχους και τις άμυνες που χτίζουν οι άνθρωποι για να μη βλέπουν ότι κάτι τους τσιγκλάει. 

Στην παράσταση θίγεται και το θέμα της επικοινωνίας; Κατά την άποψη σας, η εποχή που ζούμε και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας εμποδίζουν την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων; Δεδομένου ότι μερικές φορές” συνειδητοποιούμε πως αδυνατούμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τον άνθρωπο που μπορεί να βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας, κάποιες φορές αγνοώντας ακόμα και την ύπαρξή του”.

Έχει τύχει σε όλους νομίζω να βρισκόμαστε έξω με παρέα και κάποιος από εκεί να ψάχνει στο κινητό του για να γνωρίσει ή να επικοινωνήσει με κάποιον μέσω κοινωνικών δικτύων αγνοώντας πως δίπλα του βρίσκονται σώματα ζωντανά. Έχουμε ξεχάσει πώς να επικοινωνούμε διά ζώσης, γιατί πλέον η επικοινωνία σημαίνει κάτι άλλο. 

Διάβασε Επίσης: Αυλαία για το «Ellen DeGeneres Show» μετά από 19 χρόνια

Τι σχεδιάζετε για το μέλλον; 

Παρέα με την Νάγια Τ. Καρακώστα θα ταξιδέψουμε τον Ιούλιο στο Akropoditi Dancefest στη Σύρο με την performance της Hymen, ενώ τον Οκτώβριο θα μας βρείτε παρέα στην performance «Το τοπούιν μου» όπου με μια ομάδα εφήβων θα εξερευνήσουμε την έννοια των στεκιών σε γειτονιές της Λεμεσού. Είναι μια δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο του theYard.Residency.22 που διοργανώνει το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος. Και εννοείται σταθερά, για 7η χρονιά η ομάδα μας, Θέατρο Βαλίτσα intra portas, θα ταξιδεύει με παραστάσεις της για εφήβους σε όλη την Κύπρο. 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση "Βιομαγεία" εδώ

 

Loader