Νεοκλής Νεοκλέους: «Οραματίζομαι το Μαρώνι να συνεχίσει να αναπτύσσεται»

Νεοκλής Νεοκλέους: «Οραματίζομαι το Μαρώνι να συνεχίσει να αναπτύσσεται»

Ο πρόεδρος της όμορφης κοινότητας της ημιορεινής Λάρνακας νιώθει περήφανος για τους ανθρώπους του χωριού του και μας προσκαλεί το Σάββατο στο Street Food Festival για να τους γνωρίσουμε από κοντά

Με αφορμή το 2ο Maroni Street Food Festival που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις πλατείες του χωριού μιλήσαμε με τον κοινοτάρχη κ. Νεοκλή Νεοκλέους για όλα όσα τον κάνουν περήφανο για το Μαρώνι σήμερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, την ελπιδοφόρα παραμονή νέων στο χωριό και φυσικά όλα όσα θα ζήσουμε στο φεστιβάλ που έρχεται.

Τι σας κάνει περήφανο σήμερα για το Μαρώνι κύριε πρόεδρε;

Το Μαρώνι εκτός από ένα πανέμορφο χωριό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει και τους πιο φιλόξενους κατοίκους! Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τον κόσμο της κοινότητας.

1

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το Μαρώνι;

Το Μαρώνι είναι μια όμορφη κοινότητα που συνεχώς αναπτύσσεται. Τα τελευταία  χρόνια πολλά νέα ζευγάρια τα οποία θέλουν να κατοικήσουν εκτός πόλης για διάφορους λόγους κυρίως οικονομικούς καταλήγουν στην κοινότητά μας, μιας και οι συνθήκες το επιτρέπουν. Το Μαρώνι βρίσκεται 10 λεπτά απ’ τον αυτοκινητόδρομο, 30 λεπτά από την Λάρνακα και την Λεμεσό και 40 λεπτά από την Λευκωσία. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Κύπρου και αυτό κάνει την ζωή των κατοίκων ευκολότερη όσον αφορά τις διακινήσεις.  

Πώς είδατε την κοινότητά σας να αλλάζει σήμερα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά; Ποια θα λέγατε πως είναι η σημερινή κατάσταση της κοινότητάς σας;

Η κοινότητα μας εξελίσσεται και αναπτύσσεται με διάφορα έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και με έργα τα οποία είναι προγραμματισμένα να γίνουν προσεχώς όπως η δημιουργία μιας αίθουσας πολλαπλής χρήσης, η αναπαλαίωση της πλατείας μας και των πλακόστρωτων δρόμων του χωριού και πολλά άλλα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αγροτουριστικά καταλύματα και ένα boutique hotel τα οποία προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Επίσης έχουν αναβαθμιστεί τα σχολεία μας. Το Μαρώνι διαθέτει βρεφοκομικό σταθμό, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο όπου φιλοξενούν πολλούς μαθητές. Υπάρχει μια άψογη συνεργασία με τους εκάστοτε διευθυντές και συνδέσμους γονέων ως αποτέλεσμα οι μαθητές μας να φοιτούν με τις καλύτερες συνθήκες. Το μοναδικό αρνητικό που υπάρχει, όχι μόνο στο χωριό μας αλλά στην περιοχή Βασιλικού γενικότερα είναι η βεβαρημένη βιομηχανία που έχει στηθεί στο Βασιλικό όπου η Συντονιστική Επιτροπή των εννέα κοινοτήτων που επηρεάζονται κάνει μεγάλες προσπάθειες όπως σταματήσουν να έρχονται νέα εργοστάσια.  

9

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα όσα θα ζήσουμε στο Street Food Festival στο γραφικό Μαρώνι

Ποιο είναι το όραμά σας για την κοινότητα τα επόμενα χρόνια;

Το όραμα μου είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται η κοινότητα μας. Να βλέπω νέους ανθρώπους να εμπλέκονται με τα κοινά και με τον εθελοντισμό, να αγαπούν την κοινότητά τους και να δουλεύουν με ζήλο γι’ αυτή.  

9

Ποιος είναι ο γαστρονομικός χάρτης Μαρωνίου; Ποια προϊόντα ξεχωρίζουν αλλιώς ποια είναι τα τοπικά σας παραδοσιακά προϊόντα;

Το Μαρώνι ανέκαθεν ήταν γεωργικό χωριό. Οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία  και είναι φημισμένο για τα γεωργικά του προϊόντα. Παράγουμε κυρίως ντομάτα ,αγγουράκια, κολοκυθια, μελιντζανες, φασολάκια, καρπούζα, πεπόνια και διαφορα άλλα. 

Διοργανώνετε φέτος ένα Street food Festival. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Τι θα δούμε εκεί, τι θα βιώσει ο επισκέπτης;

Στις 21 Οκτωβρίου διοργανώνουμε το δεύτερο παραδοσιακό street food. Παραδοσιακό γιατί ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό από το κλασικό street food που επισκέπτεται συνήθως. Θα υπάρχουν κυρίως παραδοσιακά φαγητά «πειραγμένα» για να τρώγονται στον δρόμο,  θα πωλούνται ποτά, παραδοσιακά προϊόντα που παράγει η κοινότητα, θα υπάρχουν γαστρονομικές επιδείξεις από τον ταλαντούχο γνωστό σεφ Σταυρή Γεωργίου και θα έχουμε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και πολλές εκπλήξεις. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος την κοινότητα μας, να περιηγηθεί στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, να γνωρίσει τους φιλόξενους κατοίκους μας, να θαυμάσει τις όμορφες πλατείες μας και όλες τις ομορφιές του χωριού και φυσικά να περάσουν οι επισκέπτες ένα όμορφο απόγευμα γεμάτο φαγητό, ποτό μουσική και παράδοση.  

9

 

Loader