Ο Κάτω Πύργος Τυλληρίας μεταμορφώνεται για ένα διήμερο σε «θέατρο στη φύση» για το 6ο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ

Ο Κάτω Πύργος Τυλληρίας μεταμορφώνεται για ένα διήμερο σε «θέατρο στη φύση» για το 6ο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ

Ο Στέλιος θεοχάρους Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεατρικού Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ μιλά στην Avant Garde

Ένα υπαίθριο φεστιβάλ θεάτρου ξεκίνησε δειλά-δειλά να διαμορφώνεται στην άλλη άκρη-κυριολεκτικά-της Κύπρου στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας με ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν τις τέχνες και το θέατρο.

Μία διοργάνωση που φέτος ετοιμάζεται για την έκτη της χρονιά με ένα πλούσιο και αναβαθμισμένο πρόγραμμα που δυστυχώς, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Στέλιο Θεοχάρους να είναι και η τελευταία αφού οι πολιτιστικοί φορείς τους γυρίζουν την πλάτη και ένα τέτοιο φεστιβάλ πρέπει να επιβιώσει.  

Το φετινό Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 μέχρι και την Κυριακή 28 Αυγούστου στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας. 

1

Πες μας πώς γεννήθηκε η ιδέα, έξι χρόνια πριν για αυτό το πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ; 

Θέατρο, θάλασσα, καλή παρέα και αυγουστιάτικο φεγγάρι στήνουν το ιδανικότερο σκηνικό. Θεμέλιο του ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟΥ είναι η αγάπη για το καλό θέατρο, τη μουσική, τον χορό, την τέχνη, τη δημιουργικότητα σε κάθε της έκφραση. Άρα αυτό που έμενε ήταν να τα παντρέψουμε. Στόχος άλλωστε του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει την ελεύθερη έκφραση και πρωτίστως να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στο θέατρο, με όποιο τρόπο κι αν αυτό εκδηλώνεται. Λαμβάνοντας υπόψη τις 5 προηγούμενες χρονιές και αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη του κόσμου για πραγματική, αληθινή επικοινωνία, το Φεστιβάλ επιδιώκει να κερδίσει ακόμα και τον πιο “δύσκολο” της παρέας και να τον μετατρέψει σε ένα γνήσιο θεατρόφιλο, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα σε καλλιτέχνες να μας παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και το πιο σημαντικό ο διάλογος μετά από αυτές. Ένα συναπάντημα, όπου συντελεστές, ηθοποιοί, τεχνικό προσωπικό, συγχωριανοί, η νεολαία του Κάτω Πύργου, κατασκηνωτές και θεατές γίνονται μία μεγάλη παρέα και όλοι μαζί δίνουν στίγματα πολιτισμού με κοινό γνώμονα το θέατρο. 

7

Ποιοι ήταν οι αρχικοί σας στόχοι και πώς τους είδατε, ίσως, να υλοποιούνται; 

Το Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ είναι μια πρωτοβουλία από ανθρώπους του πολιτισμού η οποία ξεκίνησε τα τελευταία 6 χρόνια δίνοντας βήμα σε νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με απώτερο σκοπό να επικοινωνήσει την τέχνη του θέατρου και της μουσικής σε μια περιοχή που λόγω της γεωγραφικής της θέσης δεν είχε μέχρι στιγμής την ευκαιρία να γνωρίσει την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μιας και το αντίτιμο για τις φετινές 11 δράσεις και παραστάσεις είναι μόλις 20 ευρώ για κάθε επισκέπτη και καλύπτει ουσιαστικά τα έξοδα υλοποίησής του συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής των καλλιτεχνών. Κάθε χρόνο η ομάδα στοχεύει να το πάρει ένα βήμα πάρα πέρα μέσα από διάφορες συνεργασίες, έχοντας ως κύριο μέλημα μας να ανταποκριθούμε στο μέγιστο βαθμό τόσο στις δικές μας προσδοκίες όσο και στην ικανοποίηση του κοινού με μια εξαιρετική διοργάνωση. Με μεγάλη μας χαρά παρατηρούμε ότι έχει αρχίσει σιγά σιγά να καθιερώνεται ως θεσμός γόνιμης διάδρασης, φύσης-τέχνης-θεατή, κάτι που αποδεικνύεται έμπρακτα μιας και για φέτος θα είναι η έκτη κατά σειρά χρονιά που διοργανώνεται. Το φεστιβάλ το 2019 τιμήθηκε με την Ευρωπαϊκή αναγνώριση Πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe.

6

Πώς το υποδέχεται κάθε χρόνο ο κόσμος και τι να περιμένει φέτος;

Προσπαθούμε πάντα να επιλέγουμε ενδιαφέρουσες παραστάσεις-προτάσεις που χρήζουν συζήτησης και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, ένας στόχος ο οποίος πιστεύω επιτεύχθηκε μέχρι τώρα. Παράλληλα φέτος, πέραν από τις προτάσεις οι οποίες θα φιλοξενηθούν το Θεατρικό Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ ως σύμμαχος της λοατκι+ κοινότητας αναλαμβάνει εξολοκλήρου την παραγωγή και θα ανεβάζει το solo performance με τίτλο: «i said bi bi» με τη Ναταλία Παναγιώτου ως έμπρακτη στήριξη. Ένα performance αφιερωμένο σε ούλλες τες ψυσιές που παλεύκουν για τα αυτονόητα: την αποδοχή. Δηλώνουμε περήφανα Σύμμαχος ως ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ της Πορείας Υπερηφάνειας Κύπρου 2022 και για αυτό τις ημέρες του Φεστιβάλ μαζί με την σημαία του ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟΥ θα κυματίζει και η σημαία της Accept ΛOATΚI+ Κύπρου στον χώρο του Φεστιβάλ.

Τελική ευθεία, πως πάνε οι προετοιμασίες μέχρι τώρα;

Μέχρι τώρα έχει διευθετηθεί το πρόγραμμα, η φιλοξενία των καλλιτεχνών και τεχνικού προσωπικού, έχουμε εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες από το Κοινοτικό Συμβούλιο, τον Έπαρχο, την Αστυνομία, τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και όλες τις αρμόδιες αρχές. Μένει τώρα, την Πέμπτη 25 Αυγούστου, να αρχίσει να μετατρέπεται σε «θέατρο στην φύση» το Κοινοτικό Πάρκο – Ησυχαστήριο, το οποίο μας παραχωρεί η κοινότητα του Κάτω Πύργου για να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ. Δηλαδή, θα στηθεί ο τεχνικός εξοπλισμός, τα φώτα και ο ήχος, θα αρχίσουν να διαμορφώνονται τα installations  που συνοδεύουν το Φεστιβάλ, θα μετακινηθούν τα αυτοκίνητα έξω (για ασφάλεια) θα απαγορεύεται η χρήση μεγάφωνων (το Φεστιβάλ εξασφάλισε την σχετική άδεια από τον Έπαρχο) και σιγά-σιγά ο χώρος θα μεταμορφωθεί στα χρώματα και την οσμή του ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟΥ. Οι κατασκηνωτικοί χώροι έχουν την δικιά τους κουλτούρα και διακατέχονται από γραπτούς και άγραφους κανόνες για την καλή συνύπαρξη των κατασκηνωτών, κανόνες οι οποίοι ισχύουν και τις ημέρες του φεστιβάλ τους οποίους αναφέρω: 

- Οι κατασκηνωτές θα παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους περιμετρικά του Κοινοτικού Πάρκου και θα στήσουν τις σκηνές τους εκεί που θα τους υποδείξουν οι εθελοντές. - Σεβόμαστε τους άλλους κατασκηνωτές και δεν κάνουμε φασαρία για αυτό απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων και η οχλαγωγία, μουσική επιτρέπεται μόνο για την παρέα του κάθε ενός. - Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σκουπίδια του, σεβόμαστε το περιβάλλον και απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς. - Τα κατοικίδια επιτρέπονται εφόσον είναι υπό τον εποπτεία των ιδιοκτητών τους. - Μετά το πέρας του φεστιβάλ αφήνουμε το μέρος όπως το βρήκαμε και μαζεύουμε τα σκουπίδια μας. 

- Η κατασκήνωση επιτρέπεται μόνο στους επίσημους χώρους κατασκήνωσης με έγκυρο εισιτήριο. 

- Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη πρόσβασης για άτομα με ειδικές ανάγκες, ο κόσμος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο [email protected] ή 97680073. Για τους θεατές, τους κατασκηνωτές, τους συγχωριανούς και γενικά όλων όσων θα ήθελαν να ζήσουν από κοντά την εμπειρία, προσπαθούμε εκείνες τις ημέρες να δώσουμε μία ταυτότητα στον χώρο η οποία να διακατέχεται από αλληλοκατανόηση και σεβασμό. Στόχος είναι η ηρεμία και η γαλήνη τα οποία σιγά-σιγά σε προετοιμάζουν για να υποδεχθείς τις θεατρικές παραστάσεις και δράσεις, την «φάση», την αύρα, τα συναισθήματα, την εμπειρία.

6

Πόσο δύσκολο είναι μία ομάδα από καλλιτέχνες να αναλαμβάνουν ένα τέτοιο εγχείρημα;  

Ίσως, φέτος, να είναι η τελευταία φορά που γίνεται το Φεστιβάλ αν από του χρόνου δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τις αναμενόμενες χορηγίες από πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς. Τα άτομα τα οποία απαρτίζουν την ομάδα μας είναι πλέον αδύνατον να προχωρήσουμε στην κάλυψη των εξόδων. Αν αναλογιστούμε ότι ήμασταν οι μοναδικοί μέσα στον κορωνοϊό οι οποίοι κάναμε Φεστιβάλ για μόνο 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο, όπως προέβλεπαν τα μέτρα, μόνο και μόνο για να υψώσουμε φωνή και ανάστημα στο κατεστημένο μέσα από τις παραστάσεις-δράσεις μας.  Και συνεχίζουμε να το παλεύουμε. Σεβόμαστε και στηρίζουμε τους καλλιτέχνες οι οποίοι θα ταξιδέψουν μέχρι τον μακρινό Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, και αυτό αντικατοπτρίζεται από τις πολλές συμμετοχές καλλιτεχνών που έχουμε κάθε χρονιά. Αυτό που μας δίνει δύναμη είναι ότι η Κοινότητα του Κάτω Πύργου ανυπομονεί για το Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ δίνει μία τουριστική ανάσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού σε εστιατόρια, ξενοδοχειακές μονάδες και γενικά στην εστίαση του χωριού, κι αυτό φαίνεται έμπρακτα ότι εκτιμάται. 

1

Θα βλέπατε μία μικρή προέκταση-συνέχεια ίσως του φεστιβάλ και στη Λευκωσία; 

Το Φεστιβάλ έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο για να φέρει τους θεατές κοντά στην φύση και την τέχνη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα όμορφο κυπριακό χωριό. Αν μεταφερθεί το ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ στην Λευκωσία ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη θα χάσει την αίγλη του.

Τελικά, έξι χρόνια μετά πού καταλήξατε; Αγαπούν οι Κύπριοι τόσο πολύ το θέατρο ώστε να έρθουν μέχρι τον Πύργο Τυλληρίας για να σας δουν; 

Πιστεύω πως ναι, αξίζει η εμπειρία ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ και αυτό φαίνεται χρόνο με τον χρόνο. 

Πώς νιώθεις για το φετινό φεστιβάλ;

Είμαι και είμαστε όλοι η ομάδα περήφανοι για τις υπέροχες προτάσεις που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ μας. «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν» σε ένα «New Reality Show» με οσμή από ένα  «Ρόδο της Δαμασκού» τζαι «Οξυγόνο» δίπλα που την θάλασσα, τζαι τζιαμέ που νιώθεις ο «κανένας» έρκεται η Λέα να σπάσει ούλλα τα στερεότυπα στο κυπριακό θέατρο με «Αντ//ηχώ» τζαι μια «Λυσιστράτη» να διψά να μάθει αν «Τελικά η Λεμεσός κάμνει σεξ»; Τζαι νιώθεις μια νοσταλγία για τζίνα ούλλα που αγαπάς τζαι ξυπνά σου τα το θέατρο τζαι θέλεις να φωνάξεις δυνατά: «I said bi bi». Εννα σουστώ τζαι εννα λικνιστώ στα grooves της Μαριλένας, με μια μπύρα στο σιέρι τζαι ούλους εσάς αγκαλιά. «Μπυρούα σου, μαξιλαρούι σου, τζιαι πάμε Πύρκο Τηλλυρκάς».  Θέλουμε να ευχαριστούμε τον Οργανισμό Νεολαίας, το Κοινοτικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον κοινοτάρχη κύριο Νίκο Κλεάνθους, την νεολαία του χωριού, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, την Ford- Michaelides Automotive, το Κληματαριά Beach Bar Resto, το Bueno κρεπερί, το Grape by the Sea, το Twins Apartments, το Tylos Beach Hotel, το E.J. Pyrgos Bay Hotel, το Ifigenia Hotel, την ψαρατεβέρνα Αλέξης και την κυρία Μαρία που έχει την καντίνα δίπλα για την στήριξη τους.

1

Info

26-28 Αυγούστου, Κοινοτικό Πάρκο Ησυχαστήριο, Κάτω Πύργος Τυλληρίας. 

Προπώληση εισιτηρίων από tickethour ΕΔΩ 

Είσοδος: €20

Facebook: antiskino

Instagram: antiskino

 

To πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ 

 

Χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από το αρχείο του Φεστιβάλ και προηγούμενες διοργανώσεις. 

Loader