Θάλεια Ματίκα μάς μιλά για την παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι»

Θάλεια Ματίκα μάς μιλά για την παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι»

Tον πρωταγωνιστικό και σκηνοθετικό ρόλο έχει η ίδια, έχοντας στο πλευρό της τον Τάσο Ιορδανίδη

Στις 17 Οκτωβρίου του 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε Four Track το τραγούδι τους «I Want to Hold Your Hand» (Θέλω να σου κρατάω το χέρι). Το νούμερο ένα hit τού 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση στον Τάσο Ιορδανίδη για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που ήδη μετρά 46 συνεχή sold out στην Ελλάδα και έρχεται προσεχώς και στην Κύπρο.

Η παράσταση «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» αφορά τις σύγχρονες σχέσεις μεταξύ των δυο φύλων. Θα λέγατε πως λειτουργεί και σαν ένας «καθρέφτης» της σημερινής πραγματικότητας; 

Η  γραφή και η παράσταση εφάπτονται στις σύγχρονες κοινωνίες, στην εποχή μας, στο σημερινό δυτικό-αστικό- πολιτισμό. Έχω την αίσθηση όμως ότι ακουμπούν και παλαιότερους χρόνους, πιθανότατα και μελλοντικές συμβάσεις και συνθήκες, εφόσον στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανάγκες, τα «πρέπει» και τα «θέλω» των δύο φύλων. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για μία θεματολογία που πάντα αφορούσε και πάντα θα αφορά, μια θεματολογία διαχρονική,που δεν αφήνει ποτέ κανέναν στάσιμο συναισθηματικά και αμετατόπιστο. Σαφώς όμως, ένας από τους βασικούς στόχους του εγχειρήματος και την ίδια στιγμή ένα και από τα βασικά του «όπλα»είναι ο καθρεφτισμός μίας οικείας πραγματικότητας.

Οι πρωταγωνιστές διατηρούν μια παράνομη σχέση, καθώς αμφότεροι βιώνουν έναν «κλονισμένο» γάμο. Αυτό, κατά τη γνώμη σας, αποτυπώνει και την αποξένωση που επιφέρει μια απαιτητική καθημερινότητα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που κάποτε αγαπήθηκαν; 

Ένας φίλος μού είπε ότι οι δύο ήρωες βιώνουν τις καταστάσεις σαν κομπάρσοι στο χάος της μεγάλης και ανώνυμης πόλης. Όπως αναφέρετε λοιπόν πολύ εύστοχα, αποξενωμένοι. Ουσιαστικά, μοναχικοί. Και η βασική τους ανάγκη, ασύνειδα ίσως, γιατί η ταχύτητα της εποχής δεν τους επιτρέπει να δουν και να σκεφτούν καθαρά, είναι να βρουν ένα χέρι να κρατήσουν και να κρατήσει την ίδια στιγμή, τις ίδιες πολλές στιγμές, το δικό τους. Ενστικτωδώς. Να σταθούν απέναντι στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας, τους εγωϊσμούς και τις εξειδανικευμένες φαντασιώσεις και να βγουν νικητές. Δηλαδή,ενωμένοι.

Διάβασε ακόμη: Γιώργος Παπαγεωργίου: «Δεν θέλαμε να βγει μια στρατευμένη παράσταση» 

matika

Μια από τις κριτικές που έχετε λάβει, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως η χημεία μεταξύ εσάς και του κυρίου Ιορδανίδη, είναι αυτονόητη. Αυτή είναι και για εσάς εξίσου αυτονόητη, νοουμένου ότι είστε ζευγάρι και στην πραγματικότητα; 

Κοιτάξτε, το ότι είμαστε μαζί στη ζωή, νομίζω, ότι δεν καθιστά και αυτομάτως αυτονόητη και την αρμονική σκηνική συνύπαρξη. Η σκηνική χημεία που χαιρόμαστε που ακούμε ότι υπάρχει σε καθαρά αυστηρό επαγγελματικό πλαίσιο, ίσως οφείλεται στις παρόμοιες καταβολές και σε μία πολύ κοντινή αντίληψη, θεώρηση και αισθητική. Αυτό που σαφέστατα και αδιαπραγμάτευτα αποτελεί ακρογωνιαίο βοηθητικό παράγοντα στη δουλειά μας, είναι ότι ο ένας θέλουμε μόνο το καλύτερο για τον άλλο.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού μέχρι στιγμής; Ποιο είναι από τα ωραιότερα σχόλια που έχετε λάβει σχετικά; 

Πέρα από τις προσδοκίες μας. Δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά στη μέχρι τώρα διαδρομή μου παρόμοια συναισθήματα με αυτά που συναντώ μετά από κάθε παράσταση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η προσπάθειά μας έχει εναγγαλιστεί με τέτοια θέρμη από το κοινό και νιώθω τυχερή που κάθε βραδιά, απ' ό,τι φαίνεται, μετατοπιζόμαστε ταυτόχρονα με τους θεατές. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι όταν μας λένε ότι η παράσταση θα σταθεί αφορμή για να δώσουν κάποιοι δεύτερη ευκαιρία στο γάμο τους. Είναι κάτι,που μας το λένε μετά από κάθε παράσταση.

Διάβασε επίσης: Ετοιμαστείτε για το μεγαλύτερο φεστιβάλ techno στην Κύπρο 

matika

Πώς επιτυχγάνεται η ισορροπία για έναν ηθοποιό όταν έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και συνάμα αυτό του σκηνοθέτη; 

Είναι δύσκολη η ισορροπία, δε σας κρύβω…Αισθάνθηκα όμως ασφαλής γιατί είχα απέναντι και δίπλα μου τον Τάσο, που τον εμπιστεύομαι πολύ και η συμπληρωματική μας λειτουργία υπήρξε κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ευεργετική!

Όσοι έχουν δει την παράσταση, επισημαίνουν ότι ένα μέρος της επιτυχίας της, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια διαρκής εναλλαγή μεταξύ κωμικού και δραματικού στοιχείου. Αυτό δεν είναι και για εσάς, μια αποτύπωση και της πραγματικής ζωής;

Ο θυμόσοφος λαός  λέει «Γάμος δίχως κλάματα και κηδεία χωρίς γέλιο,γίνονται;». Γίνονται…Έτσι πιστεύω. Απλώς,η φράση αυτή υποδεικνύει μέσα σε λίγες λέξεις την πολυπλοκότητα των αντιθέσεων της ζωής.

 

Σχετικά με την παράσταση 

Το «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» [...] αποκαλύπτεται στο θεατή δυναμικό και ρέον. Στο μικροσκόπιό του μπαίνουν διάφορες εκφάνσεις των σύγχρονων σχέσεων, τις οποίες ο συγγραφέας μεταχειρίζεται με αβίαστη φυσικότητα, σαν να φέρνει μπροστά μας ένα κομμάτι ζωής της διπλανής πόρτας, χρησιμοποιώντας καθημερινό ύφος, που αποδεικνύεται σκηνικά λειτουργικό. Οι ήρωες είναι άνθρωποι σαν εμάς, και ο Ιορδανίδης τους αντιμετωπίζει με κάτι παραπάνω από προσωπική φροντίδα. 

Τώνια Καράογλου, Αθηνόραμα

Παραστάσεις 

Λευκωσία

Θέατρο ΘΟΚ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

1η παράσταση: 18:00

2η παράσταση: 20:30

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Θάλεια Ματίκα

Σκηνικά-κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

Παίζουν: Τάσος Ιορδανίδης - Θάλεια Ματίκα

Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy και στο 

ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

 

Loader