Το Vegan4Life στη Λεμεσό έχει καλό σκοπό

Το Vegan4Life στη Λεμεσό έχει καλό σκοπό

Το επισκέπτεται κόσμος από όλες τις γωνιές του νησιού, όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων

Η Suzanne Makedona, γεννημένη στο Ην. Βασίλειο αλλά με κυπριακές ρίζες, άφησε τα ναυτιλιακά για να κάνει αυτό που αγαπάει περισσότερο. Άνοιξε το δικό της κατάστημα «Vegan4Life», με σκοπό να ενθαρρύνει τον κόσμο να ακολουθήσει μια υγιεινή και παράλληλα γεμάτη υπέροχες γεύσεις διατροφή, δίχως κατανάλωση οποιουδήποτε ζωικού προϊόντος. Η ίδια μας εξηγεί και προτρέπει, να αντισταθούμε στη «βία» και ο κόσμος ήδη φαίνεται να την ενθαρρύνει με την αποδοχή του.

Γράφει η Νίκολα Καρατζιά

    

Ανοίξατε πριν από μόλις μερικές βδομάδες, το κατάστημα σας στη Λεμεσό, όπου πωλούνται αποκλειστικά προϊόντα για vegans. Πως προέκυψε αυτή σας η απόφαση;

Επιθυμία μου, είναι να δώσω την ευκαιρία στον κόσμο να δει ότι είναι εύκολο να γίνει κανείς vegan, καθώς και ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, για την αποφυγή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων. Η αφορμή, ήταν το κουραστικό για μένα ψώνισμα φαγητών. Ως vegan, ήμουν μονίμως με τα γυαλιά μυωπίας και το τηλέφωνο στο χέρι για να κάνω zoom στη λίστα συστατικών, ώστε να ελέγχω αν είναι «κατάλληλο» για προσωπική κατανάλωση.

gree

«Vegan4Life». Το όνομα συνδέεται με την «ορκισμένη» σας στάση ενάντια στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών για μια ζωή ή εννοείτε κάτι άλλο με αυτό;

Η ονομασία μας έχει πολλαπλές έννοιες και ερμηνείες. 

-Αναφέρεται στην ίδια τη ζωή και το δικαίωμα κάθε ύπαρξης να ζήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα ζώα βιώνουν πόνο και έχουν συναισθήματα όπως οι άνθρωποι. Αγαπάνε όπως κι εμείς. 

-Σχετίζεται με τη ζωή του πλανήτη μας, που δυστυχώς κάθε μέρα «πεθαίνει» με γοργούς ρυθμούς, με κύρια αιτία τις βιομηχανίες κρέατος και γάλακτος. 

-Συνδέεται με την υγεία του καθενός από εμάς και της οικογένειάς μας και την ανάγκη να την προσέξουμε και προφυλάξουμε μέσω της διατροφής μας.

-Και όλα αυτά...για μία ζωή!

lips

Στο χώρο σας βρίσκουμε και κυπριακής προέλευσης προϊόντα; 

Έχουμε πολλά προϊόντα από διάφορα μέρη του κόσμου, που έχουν συγκεντρώσει τις καλύτερες κριτικές και τα οποία ήδη γνωρίζουν πολύ καλά οι vegans στην Κύπρο και όχι μόνο. Έχουμε βεβαίως και προϊόντα τοπικής παραγωγής. Παράλληλα, στο χώρο μας, μπορεί κάποιος να βρει καλλυντικά 100% φυσικά, οργανικά, χωρίς γλουτένη, vegan, cruelty free και toxic free, με ECO πιστοποίηση.

«Υπάρχουν τόσα πολλά, φυσικά συστατικά με τα οποία παρασκευάζονται τα vegan τρόφιμα. Μερικά από αυτά λοιπόν, συνδυάζονται με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να «μιμούνται» επιτυχώς το κρέας».

dsc

Θεωρείτε ότι στην Κύπρο υπάρχουν αρκετά άτομα που είναι vegan, τόσα ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την επιχείρησή σας και να την κάνουν να «ανθοφορήσει»; 

Τι να σας πω. Σίγουρα το ελπίζουμε. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα, ήταν πολύ ενθαρρυντική. Πάνω απ’ όλα ωστόσο, σκοπός μας είναι να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία και την προτροπή ώστε να επιχειρήσει την «αλλαγή».

rwefejh

Συνήθως ο κόσμος έρχεται από απλή περιέργεια και ίσως για να λύσει απορίες ή όντως για να αγοράσει;

Οι πρώτες μέρες, μας έφεραν κόσμο από όλες τις γωνιές του νησιού, όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων. Κάποιοι ήρθαν με τις παγωνιέρες τους ώστε να τις γεμίσουν, καθώς και ορισμένοι επειδή θέλουν να προσπαθήσουν να γίνουν vegans. Μας επισκέφτηκαν ακόμη και μαθητές /μαθήτριες, οι οποίοι αγόρασαν σε πρώτη φάση λίγα πράγματα για να τα δοκιμάσουν.  

zxcs

Πολλοί, αναρωτιούνται πώς μπορεί ένα φαγητό που δεν έχει ζωική προέλευση, να μοιάζει γευστικά, τόσο πολύ με κρέας (πχ vegan nuggets ή vegan burgers). 

Και όμως είναι εφικτό. Υπάρχουν τόσα πολλά, φυσικά συστατικά με τα οποία παρασκευάζονται τα vegan τρόφιμα. Μερικά από αυτά λοιπόν, συνδυάζονται με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να «μιμούνται» επιτυχώς το κρέας.

ewqkedn

Το δικό μου τουλάχιστον συμπέρασμα, είναι πως συνήθως τα χορτοφαγικά και vegan προϊόντα, είναι σχετικά πιο ακριβά από τα υπόλοιπα. Θα μπορούσε το κόστος να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει παρόμοια διατροφή;

Όχι δεν το πιστεύω αυτό με τίποτα. Εξάλλου, όταν κάποιος γίνει vegan, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώει όλη μέρα, μόνο επεξεργασμένα τρόφιμα, βεβαίως ούτε και μόνο λαχανικά ή όσπρια επειδή είναι ίσως πιο οικονομική λύση. Πρέπει να ακολουθείται πάντοτε μια ισορροπημένη διατροφή, κάτι που ισχύει και για τους κρεατοφάγους. 

«Αυτό που με ευχαριστεί όμως πραγματικά, είναι το πόσα παιδιά και νεαροί πλέον έχουν «ξυπνήσει» και είτε άλλαξαν, είτε θέλουν να το προσπαθήσουν. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον της κοινωνίας και του πλανήτη γενικότερα».

straw

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα για τα παράγωγα της σόγιας. Τους αποδίδουν μέχρι και καρκινικές ιδιότητες. 

Η σόγια είναι παρεξηγημένη. Περιέχει υψηλές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, πρωτεΐνης, φυτικών ινών και αντικαρκινικές ουσίες. Επίσης οι παραγωγοί τροφίμων, χρησιμοποιούν σόγια non-GMO. Αντιθέτως, τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, έχουν συνδεθεί με πολλές και σοβαρές ασθένειες, όπως τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και την χοληστερόλη, ενώ περιέχουν και περισσότερα GMO’s (γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα).  

Εσείς πότε γίνατε vegan και τι σας ώθησε σε αυτόν τον τρόπο ζωής;

Είμαι vegan εδώ και δύο χρόνια. Σε αυτό με ώθησε η αγάπη μου και ο σεβασμός προς τα ζώα και κατ΄ επέκταση, οι περιβαλλοντικές μου ανησυχίες, καθώς και η επιθυμία να προσέξω την υγεία μου. Από τη στιγμή που συνειδητοποίησα τι ακριβώς συμβαίνει στη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών, δεν μπορούσα να φανταστώ να συνεχίζω την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Για μένα, το να είμαι vegan, δεν είναι διατροφή αλλά άρνηση στη βία.

xcdscw

Είναι δύσκολο να παραμείνει «πιστός» κάποιος, σε μια τέτοια διατροφή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε σε μια χώρα όπου τα τραπεζώματα με κρεατοφαγία, είναι καθημερινό φαινόμενο;

Όχι. Μιλώντας από την προσωπική μου εμπειρία, είναι πάρα πολύ εύκολο όταν είσαι πλέον συνειδητοποιημένος για τους σημαντικούς λόγους που το κάνεις. Εξάλλου, υπάρχουν τόσα ωραία φαγητά, που δεν σου λείπει τίποτα. Μάλιστα, η αλήθεια είναι ότι από τον καιρό που άλλαξα διατροφικές συνήθειες, ευχαριστιέμαι το κάθε μου γεύμα πιο πολύ από ποτέ πριν. 

Τελικά οι πλείστοι, γίνονται χορτοφάγοι ή vegan, από αγάπη για τα ζώα ή για θέμα υγείας;

Συνομιλώντας και ρωτώντας τον κόσμο που μπαίνει στο κατάστημα, βλέπω ότι το κάνουν και για τους δύο λόγους. Αυτό που με ευχαριστεί όμως πραγματικά, είναι το πόσα παιδιά και νεαροί πλέον έχουν «ξυπνήσει» και είτε άλλαξαν, είτε θέλουν να το προσπαθήσουν. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον της κοινωνίας και του πλανήτη γενικότερα. 

ksaj

Μιλήστε μας λίγο για εσάς. Από πού είστε, με τι έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν…

Έχω κυπριακές ρίζες αλλά είμαι γεννημένη στην Αγγλία, όπου και έζησα αρκετά χρόνια. Εργαζόμουν στον τομέα της ναυτιλίας μέχρι πρόσφατα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάνω ένα προσωπικό, επιχειρηματικό βήμα και το προσπαθώ επειδή το αγαπώ πραγματικά. Ελπίζω, να μπορέσω μέσω αυτού να κάνω κάποια διαφορά και κάτι καλό, ώστε να σωθούν όσα περισσότερα αθώα ζωάκια γίνεται και κατά συνέπεια, να βάλω και εγώ το δικό μου λιθαράκι στη διάσωση του πλανήτη μας…για το μέλλον των παιδιών μας.

suzanne
Η ιδιοκτήτρια του Vegan4Life, Suzanne Makedona

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Αβραάμ θέλει να πάει με έλκηθρο στον Βόρειο Πόλο


 

Loader