Η παράσταση “Λεύτερο Ζευγάρι” στο Θέατρο Δέντρο

Η παράσταση “Λεύτερο Ζευγάρι” στο Θέατρο Δέντρο

Από τις 12 Μαρτίου

Βασισμένο στο θεατρικό έργο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, σε σκηνοθεσία του Ονησίφορου Ονησιφόρου.

“…και ακριβώς τη στιγμή που άλλοι φαλιρίσανε, αποτύχανε , το βάλανε στα πόδια, τα παρατήσανε, ξεφουσκώσανε , ξεφτίσανε με το ανοιχτό ζευγάρι...εμείς να το ξαναεφεύρουμε από την αρχή! Να το ξαναανακαλύψουμε, για μας!...Ανοιχτό, πολιτισμένο, ελέυθερο ζευγάρι! Απάνω του!”

3

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας άντρας, μια γυναίκα, ένα παιδί και ένας εραστής είναι τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην τελική λήψη αποφάσεων. Η ανάγκη του ανθρώπου για να βρει το νόημα της ζωής άκοπα και στην επιφάνεια οδηγεί πολλές φορές στον πυρήνα της ύπαρξης και στην σύγκρουση με τον ισχυρότερο κριτή για τον καθένα, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό. Έτσι και ο ήρωας που προτείνει μια ανοιχτή «ελεύθερη» σχέση, ένα ανοιχτό ζευγάρι, έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια του την ύπαρξη θέτοντας ένα διαχρονικό υπαρξιακό ερώτημα:”Γιατί ο άνθρωπος αισθάνεται σκλαβωμένος εκεί που επέλεξε από μόνος του να βρίσκεται και  πως στην αναζήτηση του για  την χαμένη του ελευθερία αιχμαλωτίζεται σε μια άγνωστη εκδοχή του εαυτού του;”

Διάβασε Επίσης: Τον Μάρτιο πάμε στο 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γαλλοφωνίας

Από το σκηνοθετικό σημείωμα

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση μιας γυναίκας σε απευθείας σύνδεση με το κοινό, είναι η αφετηρία του έργου «Λεύτερο Ζευγάρι» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε. Μέσα από αυτή γινόμαστε μάρτυρες της τελευταίας φάσης της ζωής ενός ζευγαριού. Ο Ντάριο Φο και η Φράνκα Ράμε δημιουργούν ένα έργο που ο χρόνος της αφήγησης του μπλέκεται με τον χωροχρόνο της σκηνής επιτρέποντας μας να δούμε μέσα από τα μάτια της ηρωίδας του, τη σκέψη και την εικόνα που εκείνη έχει για τον ματαιωμένο της γάμο.

Ζευγάρι στην ζωή ο Φο και η Ράμε θέτουν ερωτήματα εν έτη 1983, που ούτε σήμερα είναι δυνατόν να απαντήσουμε σε σχέση με τον συντηρητισμό, την κτητικότητα, τους οικογενειακούς και τους κοινωνικούς θεσμούς ακριβώς γιατί το πρόβλημα βρίσκεται ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό ασυνείδητο.

Έχοντας αυτά ως αφετηρία, η σκηνοθεσία προσπαθεί να αναδείξει σε έναν συνδυασμό σημειωτικής και συμβολισμών από την μια και μίας καταβύθισης στην ανθρώπινη ψυχολογία από την άλλη, τους προβληματισμούς που αναδεικνύονται μέσα από πλαστές φιλελεύθερες θέσεις και προτάσεις στην σημερινή αστική κοινωνία

Πρεμιέρα: Θέατρο Δέντρο , Σάββατο 12 Μαρτίου,8.30 μ.μ

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Ονησίφορος Ονησιφόρου

Δραματουργία: Κατερίνα Χριστοδουλίδου

Εικαστική επιμέλεια: Ευαγόρια Δαπόλα

Σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Γωγάκης

Ηθοποιοί επί σκηνής: Κατερίνα Λούρα , Ονησίφορος Ονησιφόρου, Ανδρέας Καρούμπας

Διάβασε Επίσης: Τα Stand-Up Comedy που έρχονται τον Μάρτιο στην Κύπρο

Παραστάσεις

Λευκωσία - Θέατρο Δέντρο: πρεμιέρα: 12 Μαρτίου , 8.30 μ.μ. 13 & 27 Μαρτίου , 6.00 μ.μ. 3 Απριλίου, 6.00 μ.μ

19,23,25,26 Μαρτίου, 8.30 μ.μ.

Λεμεσός -Το Παλιό Ξυδάδικο: 9 Απριλίου, 6.00 & 8.30 μ.μ.  

 

Loader