Λεμεσός: Η Edit Gallery παρουσιάζει την έκθεση ‘Reclaiming’

Λεμεσός: Η Edit Gallery παρουσιάζει την έκθεση ‘Reclaiming’

Η έκθεση ‘Reclaiming’ στοχεύει στο να «ξαναγράψει» μερικούς ελληνικούς μύθους όπου οι γυναίκες έχουν αδικηθεί και καταπιεστεί.

Ένας εκλεκτικός συνδυασμός από Κύπριους και Ελλαδίτες καλλιτέχνες.

Η έμφυλη, η σεξουαλική βία και η παρενόχληση είναι θέματα τα οποία πρόσφατα έχουν γίνει κύριο θέμα συζήτησης στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με διασημότητες. Το κίνημα #MeToo που ξεκίνησε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2017, έχει επηρεάσει την Ελλάδα και την Κύπρο ρίχνοντας φως στον αντίκτυπο της σεξουαλικής κακοποίησης και του συναισθηματικού και σωματικού τραύματος που ακολουθεί.

Ωστόσο, αυτά τα φαινόμενα σεξουαλικής βίας και εξαναγκασμού δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Οι ιστορίες παρενόχλησης και βιασμού καθώς και οι αρνητικές συνέπειες στα θύματα έχουν πολυετείς ιστορικές ρίζες τις οποίες μπορούμε να βρούμε ακόμα και σε μύθους και ιστορίες χιλιάδων ετών πριν, πράγμα που καταδεικνύει πως το πρόβλημα πηγάζει από την ίδια μας την κουλτούρα. Είναι ζητήματα τα οποία στην ελληνική μυθολογία βλέπουμε πολύ συχνά, όπου η σεξουαλική βία εναντίον κυρίως γυναικών και νεαρών ανδρών περιπλέκεται από τις πολλαπλές μορφές που παίρνει και τα πλαίσια μέσα στα οποία συμβαίνει, κάνοντας την έτσι να φαίνεται σαν κάτι το φυσιολογικό. 

γσγσγ
Αντωνάκης

Η έκθεση ‘Reclaiming’ στοχεύει στο να «ξαναγράψει» μερικούς ελληνικούς μύθους όπου οι γυναίκες έχουν αδικηθεί και καταπιεστεί. Η ελληνική μυθολογία απεικονίζει συχνά γυναίκες με μια πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων: θυμό, ζήλια, κακία ακόμη και ανδρική υπονόμευση. Η έμφυλη βία ήταν ένα πολύ συχνό θέμα και οι γυναίκες ήταν το ελάσσον φύλο. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες ήταν συνώνυμοι με τις ιδιότητες της δύναμης, της ανδρείας και της ηγεσίας. 

Ως εκ τούτου, αυτή η έκθεση στοχεύει να προσφέρει μια διαφορετική εξήγηση για την παρουσίαση αυτών των καταπιεσμένων γυναικείων μορφών, τη δυναμική στις διαφορές ισχύος μεταξύ των φύλων και τη διαιώνιση αυτών των στερεοτύπων.

Η έκθεση παρουσιάζει έναν εκλεκτικό συνδυασμό με Κύπριους και Ελλαδίτες καλλιτέχνες.  

gsgsg
Στέλλα Καπεζάνου

Στην έκθεση Reclaiming συμμετέχουν: 
Αντωνάκης (GR), Αριάδνη Διογένους (CY), Δάφνη Χριστοφόρου (CY), Έφη Σπύρου (CY), Φίκος(GR), Georgia Fambris (GR), Μαριάντρη Χρυσοστόμου (CY), PASHIAS (CY), Στέλλα Καπεζάνου (GR)

i: @the_editgallery
fb: theeditgallery


www.theeditgallery.com  

γσγσ
PASHIAS
Loader