Μπήκαμε στο παλαιότερο ξενοδοχείο της Κύπρου

Μπήκαμε στο παλαιότερο ξενοδοχείο της Κύπρου

Θυμηθήκαμε πως κάποτε το νησί μας ήταν καλαίσθητο

Το καταπληκτικό ξενοδοχείο «κειμήλιο» Νέα Ελβετία στις Πλάτρες λειτουργεί ακόμα!

Eίναι το παλαιότερο εν ενεργεία ξενοδοχείο της Κύπρου και δίχως αμφιβολία ένα απ' τα πιο αριστοκρατικά. Το « Γκραντ Ελβετία», το μεγαλύτερο και τελειότερο ξενοδοχείο στην Κύπρο, όπως έγραφε ο τύπος της τότε εποχής,είναι βγαλμένο κυριολεκτικά από άλλο παραμύθι, ένα παραμύθι όπου στο νησι μας υπήρχε αισθητική και αρμονία.

Το σοφιστικέ Νέα Ελβετία στις Πλάτρες προσφέρεται πρώτιστα για ταξίδι στον χρόνο και σε δεύτερη φάση για ταξίδι στο βουνό και στο πανέμορφο δάσος. Παρόλο που μια υποτυπώδης ανακαίνιση έχει γίνει, η αίσθηση με το που μπεις είναι πως έχεις διακτινιστεί κάπου στα σίξτις, με αρκετά εμβόλιμα στοιχεία από ακόμη πιο παλιές δεκαετίες. 

Το Νέα Ελβετία πρωτολειτούργησε το 1929, μια εποχή όπου οι Πλάτρες ξεπηδούσαν δειλά δειλά ως το πρώτο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Το τριώροφο ξενοδοχείο με τα κόκκινα τούβλα, τα ξύλινα κουφώματα, τις σκάλες και τα κλασικά έπιπλα, τα οποία είχαν έρθει με ειδική παραγγελία από την Αυστρία, αποτελεί πραγματικό κειμήλιο μιας ένδοξης εποχής των Πλατρών, είχε σχολιαστεί χαρακτηριστικά σε αφιέρωμα του all about Limassol.

Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι διακοσμημένα σε ρετρό στυλ και διαθέτουν μπαλκόνι με θέα στο πανέμορφο πευκοδάσος. Σε όλους τους χώρους, θα βρεις καλοδιατηρημένα αντικείμενα - αντίκες, πολλά από τα οποία είναι ακόμα σε χρήση, μετατρέποντας το ξενοδοχείο σε ένα είδος ζωντανού μουσείου. Το cozy αυτό περιβάλλον, με τη μοναδική θέα από κάθε παράθυρο και μπαλκόνι, έρχεται να συμπληρώσει η οικογενειακή ατμόσφαιρα μιας επιχείρησης που συντηρείται από την ίδια οικογένεια σχεδόν εδώ και ένα αιώνα.

bsvbxbx

Οι πρώτοι παραθεριστές των Πλατρών ήταν ομογενείς από την Αίγυπτο και μετά ακολούθησαν και ξένοι από τη διεθνή κοινωνία της Αιγύπτου. Όλες σχεδόν οι προσωπικότητες και διασημότητες που ήρθαν στην Κύπρο επισκέφθηκαν και έμειναν στα ωραία ξενοδοχεία των Πλατρών.

Μεταξύ αυτών ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, η διάσημη συγγραφέας Δάφνη Ντε Μουριέ, η πριγκίπισσα Μαίρη και ο Πρίγκιπας Γεώργιος της Αγγλίας, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Μιντώφ, ο καγκελάριος της Δ. Γερμανίας Βίλλυ Πράντ, η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντίρα Γκάντι, ο ηθοποιός Τέλυ Σαβάλας και πολλοί άλλοι.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σεξ, λαδίλα & κουλτούρα. Η Ρήγαινα της Λευκωσίας


Το μπαρ του ξενοδοχείου, δίπλα στο εστιατόριο, με άνετες πολυθρόνες και καναπέδες κοντά στο τζάκι, αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου, αφού κατά την προέκταση του χώρου το 1984, για τη δημιουργία του μπαρ, χρειάστηκε να κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο η στέγη, ώστε να περιβάλλει τον κορμό του πεύκου που βρέθηκε στο σημείο, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν θέλησαν να τον κόψουν.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ακούραστα αηδόνια κελαηδούν στο Forest Park


 

Loader