Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

«Η διαμόρφωση και εξέλιξη της τάξης των βουργεσίων στο φραγκικό βασίλειο της Κύπρου 1192-1474»

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου εμπλουτίζεται με το επεισόδιο-διάλεξη του Δρος Νίκου Κουρέα, «Η διαμόρφωση και εξέλιξη της τάξης των βουργεσίων στο φραγκικό βασίλειο της Κύπρου 1192-1474», το οποίο παρουσιάζεται από σήμερα Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

Θεματική Διάλεξης:

Έχει λεχθεί κατ’ επανάληψη πως το κυπριακό βασίλειο των Λουζινιανών είχε πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Αυτό το γνώρισμα εκδηλώνεται πρωτίστως στην περίπτωση των βουργεσίων, κοινωνικής ομάδας αποτελούμενης κυρίως από έμπορους, νομικούς, γραφείς και τεχνίτες. Οι ευγενείς ήταν ως επί το πλείστο Φράγκοι στην καταγωγή, και οι δουλοπάροικοι Έλληνες. Σε αντίθεση με τα παραπάνω κοινωνικά στρώματα η τάξη των βουργεσίων ενσωμάτωνε Φράγκους, Έλληνες, Αρμένιους και Σύριους. Ως εκ τούτου αποτέλεσε το κατ’ εξοχή παράδειγμα της επικρατούσης και διαχρονικής πολυπολιτισμικότητας που χαρακτήριζε το μεσαιωνικό βασίλειο της Κύπρου. Αυτή την πολυπολιτισμικότητα, εξάλλου, η τάξη των βουργεσίων την ενσωμάτωνε και την ενσάρκωνε στα ίδια τα μέλη της, ένα θρησκευτικά και εθνικά ετερόκλητο σύνολο το οποίο διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του κυπριακού μεσαιωνικού βασιλείου και συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα κυπριακά δρώμενα κατά την ενετική εποχή. 

Διάβασε Επίσης: Οι «Γυναίκες» του Ντίνου Μιχαηλίδη επιστρέφουν στην γκαλερί Stand in Line

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:

Ο Δρ Νίκος Κουρέας σπούδασε αρχαία και μεσαιωνική ιστορία (πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και εργάζεται ως Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με ειδικότητα την ιστορία της Κύπρου κατά την εποχής των Λουζινιανών (1191-1473) όταν ήταν φραγκικό βασίλειο.

Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και βιβλία επί του θέματος. Αναφέρονται ενδεικτικά η μονογραφία The Latin Church in Cyprus 1195-1312 (Aldershot: Ashgate Publishing Ltd, 1997), η συνέχεια της  The Latin Church of Cyprus 1313-1378 (Nicosia: Cyprus Research Centre, 2010) και σε συνεργασία με τον καθηγητή Peter Edbury η μετάφραση στην αγγλική γλώσσα του ανώνυμου ιταλικού χρονικού για τη μεσαιωνική Κύπρου, το χρονικό του Αμάντι, με τίτλο The Chronicle of Amadi translated from the Italian (Nicosia: Cyprus Research Centre, 2015). Πέρυσι δημοσίευσε μονογραφία με τίτλο The Burgesses of Lusignan Cyprus, 1192-1474.

3

Φωτογραφία: Νίκος Κουρέας: «Η διαμόρφωση και εξέλιξη της τάξης των βουργεσίων στο φραγκικό βασίλειο της Κύπρου 1192-1474» 

Διάβασε Επίσης: Κάναμε 7 απορίες στον τραγουδοποιό Μιχάλη Κοντοβούρκη

H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν  σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας. 

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (@boccf), στην ιστοσελίδα μας www.boccf.org και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: “Μίλα μου ιστορικά”).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22 128157

www.boccf.org

 

Loader