Ο ρόλος των φεστιβάλ στην οικοδόμηση ειρήνης

Ο ρόλος των φεστιβάλ στην οικοδόμηση ειρήνης

Διεθνές υβριδικό Φόρουμ από το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe

Μετά από τρεις μέρες παραστάσεων και εκδηλώσεων (στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2021), το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe φιλοξενεί μια μοναδική στο είδος της συνάντηση: ένα διεθνές Φόρουμ με συμμετέχοντες παραγωγούς Φεστιβάλ από την Κύπρο και το εξωτερικό, με κύριο θέμα το ρόλο που διαδραματίζουν – ή που μπορούν να διαδραματίσουν – τα ανά τον κόσμο φεστιβάλ στην Οικοδόμηση Ειρήνης και στη γενικότερη κοινωνική συνοχή.

Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Λευκωσία και σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση, στις 11 και 12 Οκτωβρίου, 2021.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από συζητήσεις, κατ’ ιδίαν και διαδικτυακά, στις οποίες θα συμμετέχουν παραγωγοί φεστιβάλ, συμβαλλόμενοι από τον τομέα παραστατικών τεχνών, και καλλιτέχνες από Κύπρο, Αμερική, Αργεντινή, Ινδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Κροατία, Ιράν και άλλες χώρες.

Μέσα από τα 8 χρόνια διοργάνωσής του, και μέσω πολλαπλών προκλήσεων και ανακαλύψεων, το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe θέτει ακόμα πιο επίμαχα ερωτήματα για το ρόλο που διαδραματίζουν τα Φεστιβάλ, και τη θέση τους στην κοινότητά τους.

Διοργανώνοντας το υβριδικό αυτό Φόρουμ, το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe έχει στόχο να διερευνήσει τρία κύρια ερωτήματα: 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός φεστιβάλ που φέρνει κοντά ανθρώπους εν μέσω της πολυμορφίας/διαφορετικότητα τους, και πως μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά – εκ προθέσεως – για να αυξηθούν οι προοπτικές οικοδόμησης ειρήνης;

Πως μπορούν τα φεστιβάλ να δημιουργήσουν χώρο για νέους ‘τρόπους θέασης’ – παίζοντας, έτσι, καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση ειρήνης; 

Πως μπορούν καλλιτέχνες, παραγωγοί φεστιβάλ και θεατές να αμφισβητήσουν κυρίαρχα αφηγήματα;

Το υβριδικό Φόρουμ διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe και την πλατφόρμα IMPACT (Imagining Together Platform for Arts, Culture and Conflict Transformation) σε συνεργασία με το The Festival Academy (με βάση τις Βρυξέλλες). Η συμμετοχή στο Φόρουμ, κατ’ ιδίαν και διαδικτυακά, είναι δυνατή μόνο κατόπιν πρόσκλησης. 

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe αποτελεί μέρος του προγραμματισμού του Σπιτιού της Συνεργασίας και υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, με οικονομική στήριξη από το Active Citizens Fund των EEA & Norway Grants.

Το 2021 σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο του Σπιτιού της Συνεργασίας και της προώθησης μέσα απ’ αυτό του κοινωνικού, πολιτικού και πολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν επίσης: IMPACT, Πρεσβεία της Ολλανδίας, Πρεσβεία της Γαλλίας / Institut Français de Chypre, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Goethe-Institut Zypern, European Cultural Foundation, και Home Café. 

 

jfjfj

Ακριβείς ημερομηνίες και χώροι θα ανακοινωθούν σύντομα. Ακολουθήστε το Φεστιβάλ!

Blog: www.bufferfringe.org

Buffer Fringe 2020 after-movie:

Facebook: www.facebook.com/BufferFringe 

Instagram: @bufferfringe www.instagram.com/bufferfringe 

 

fjjfjfj

Loader