Τέχνη: Τα μουσεία που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό μέσα στη νέα χρονιά

Τέχνη: Τα μουσεία που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό μέσα στη νέα χρονιά

Είναι έτοιμα να κατακτήσουν θέση στο χάρτη της τέχνης

Το ταξίδι της τέχνης θα ξεκινήσει από Χονγκ Κονγκ, Αίγυπτο, Παρίσι και όχι μόνο.

Νέα μουσεία σε όλο τον κόσμο πρόκειται να ανοίξουν τις πόρτες τους για τους επισκέπτες, εντός του 2022.Όσοι είναι λάτρεις της τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν αυτά τα μέρη μιας και λόγω του κορωνοϊού, η είσοδος στα μουσεία απαγορευόταν.

' ' Πηγή

Nasjonalmuseet, το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας στο Όσλο 

Με προγραμματισμένη έναρξη της λειτουργίας του στις 11 Ιουνίου και κόστος 670 εκατ. δολάρια, το Nasjonalmuseet της Νορβηγίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία σε ευρωπαϊκό έδαφος, το μεγαλύτερο σε σκανδιναβική χώρα, ένα έργο τεράστιο από κάθε άποψη, που θα συνδέσει κάτω από τη στέγη του τις συλλογές τριών μεγάλων νορβηγικών ιδρυμάτων, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών και Σχεδίου.  

Το νέο μουσείο θα είναι ένας χώρος για νέες ιδέες, έμπνευση και συναρπαστικές πολιτιστικές εμπειρίες, που φιλοδοξεί να κάνει την τέχνη προσιτή σε όλους και να αντικατοπτρίζει την κοινωνία και την εποχή που ζούμε. Ολόκληρη η πρόσοψή του είναι καλυμμένη από νορβηγικό σχιστόλιθο. 

' 'Πηγή

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Γκίζα  

Για λίγα μουσεία στον κόσμο έχει γίνει τόσος θόρυβος στη διάρκεια της κατασκευής τους όσο για το περίφημο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), το οποίο, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ανοίξει στα τέλη του 2022, είκοσι χρόνια αφότου ο τότε πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ έθεσε τον θεμέλιο λίθο του. 

Ο σχεδιασμός του μουσείου ανήκει στους αρχιτέκτονες Róisín Heneghan και Shi-Fu Peng, με έδρα το Δουβλίνο, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την ανακαίνιση της παλαιάς βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Τρίνιτι, που θεωρείται  το «πιο ωραίο δωμάτιο της Ιρλανδίας». Το κόστος ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από δάνεια της ιαπωνικής κυβέρνησης. Ο διαγωνισμός για το έργο είχε 1.557 συμμετοχές από 82 χώρες και ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στην ιστορία. 

' ' Πηγή

Η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ 

Η Πινακοθήκη Τέχνης της Νέας Νότιας Ουαλίας (AGNSW), που ιδρύθηκε το 1872 και είναι γνωστή ως Εθνική Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας, βρίσκεται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και είναι το πιο σημαντικό δημόσιο μουσείο στο Σίδνεϊ και ένα από τα πιο σημαντικά στην Αυστραλία. Στους χώρους του μουσείου εκτίθενται αυστραλιανά έργα τέχνης (συμπεριλαμβανομένης της ιθαγενούς αυστραλιανής τέχνης), ευρωπαϊκή και ασιατική τέχνη. 

Η 150ή επέτειος της λειτουργίας του μουσείου συμπίπτει με την ολοκλήρωση του Sydney Modern Project στα τέλη του 2022, που έχει κόστος 247 εκατομμύρια δολάρια και το οποίο υπογράφει η αρχιτεκτονική εταιρεία SANAA, των βραβευμένων με Pritzker Ιαπώνων αρχιτεκτόνων Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa. Οι δυο αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει ένα ανοιχτό και προσβάσιμο μουσείο και ένα πάρκο με θέα στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Είναι το πρώτο μουσείο τέχνης της Αυστραλίας που βραβεύτηκε με την υψηλότερη βαθμολογία στον βιώσιμο σχεδιασμό.  

' ' Πηγή

Μουσείο του Cluny στο Παρίσι 

Οι Γάλλοι αγαπούν τον μεσαίωνα και τις μεσαιωνικές ιστορίες και δε μπορούσε παρά να υπάρχει ένα μουσείο αντάξιό τους. Γνωστό και ως «Μουσείο του Μεσαίωνα», βρίσκεται στο Καρτιέ Λατέν και αποτελείται από δυο κτίρια, το frigidarium μέσα στις Θέρμες του Κλινί, στα απομεινάρια των γαλλο-ρωμαϊκών λουτρών του τρίτου αιώνα, και το ίδιο το Hôtel de Cluny, το οποίο στεγάζει τις συλλογές του και δέχεται τώρα ένα γερό «λίφτινγκ» κόστους 21,5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο το κτίριο είναι ένα σπάνια σωζόμενο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του μεσαιωνικού Παρισιού. Παλαιότερα ήταν το αρχοντικό των ηγουμένων του Cluny. 

 

Πηγή

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader