Catch 22: Από τις καλύτερες κωμικές σειρές της δεκαετίας

Catch 22: Από τις καλύτερες κωμικές σειρές της δεκαετίας

Έρχεται τον Οκτώβριο στο Novacinema4HD

Η ομώνυμη κλασική νουβέλα του Τζόζεφ Χέλερ θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά κείμενα του εικοστού αιώνα. Σύμφωνα με κριτικούς, πρόκειται για ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα και μία έξοχη και εξαιρετικά εύστοχη σάτιρα κατά του πολέμου. Το έργο είχε μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη το 1970 ενώ η σειρά που κυκλοφόρησε πέρσι σε σκηνοθεσία και παραγωγή Τζορτζ Κλούνει, και που στην Κύπρο θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε τον φετινό Οκτώβριο στο Novacinema4HD, έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη κωμική σειρά της χρονιάς της και της δεκαετίας ολόκληρης!

Η μίνι αυτή σειρά έξι επεισοδίων, μας μεταφέρει στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη ζωή και τις αποστολές του Τζον Γιοσάριαν, ενός πιλότου βομβαρδιστικού, καθώς και των υπόλοιπων αντρών του τάγματός του οι οποίοι προσπαθούν να μην παραφρονήσουν μέσα στον απόλυτο παραλογισμό της στρατιωτικής πειθαρχίας και να επιστρέψουν μια μέρα ασφαλείς στο σπίτι τους. Τα γεγονότα διαδραματίζοντα συγκεκριμένα στην Πιανόζα, ένα νησί ανοιχτά των ακτών της Τοσκάνης. 

Στον πόλεμο που μαίνεται μπροστά του, ο Γιοσάριαν βλέπει για εχθρό περισσότερο τους ανωτέρους του παρά την αντίπαλη χώρα καθώς ο όλο και αυξανόμενος αριθμός αποστολών που πρέπει να φέρει εις πέρας τον θέτουν σε άμεσο κίνδυνο. Συνεπώς, βασική αποστολή του δεν είναι τόσο ο επιτυχημένος βομβαρδισμός εναντίον θέσεων του εχθρού αλλά η εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου με τον οποίον θα μπορέσει να επιστρέψει ζωντανός στην πατρίδα.

gaga
Τον Τζον Γιοσάριαν υποδύεται ο Κρίστοφερ Άμποτ.
φαφαφα
​​​​​Στη σειρά συμμετέχει ως ηθοποιός και ο ίδιος ο Τζορτζ Κλούνει

Το πρωτότυπο έργο του Heller αποτελεί μια ισχυρή κριτική για τον καπιταλισμό και τις κοινωνικές σχέσεις που απορρέουν από αυτόν, διακωμωδώντας το παράλογο του πολέμου αλλά κυρίως το παράλογο της ίδιας της ζωής. Λέγεται πως μαζί με το «1984» του George Orwell, θα μείνει και το «Catch 22» ως ένα από τα λογοτεχνικά μνημεία του αιώνα που πέρασε.

Σύμφωνα, δε, με τον Στέργιο Πουλερέ στο menshouse, «σε αυτή τη μίνι σειρά το σενάριο και η σκηνοθεσία έχουν κεντήσει. Ποτέ άλλοτε μια αφήγηση που προέρχεται από πόλεμο, και δη τον Β’ Παγκόσμιο, δεν έβγαλε τόσο γέλιο. Κι αυτό γιατί δεν ασχολείται με πολεμικές συρράξεις και το πεδίο της μάχης αλλά με όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο διάστημα από μια πολεμική επιχείρηση στην άλλη».

Το Catch-22, γράφει το Geek Cultura, είναι ξεκάθαρα μια από τις καλύτερες μίνι σειρές της χρονιάς και της δεκαετίας, ενώ με άνεση πρέπει να είναι η καλύτερη του είδους της. 

«Δεν είναι μια μαύρη κωμωδία, που λύνεσαι στα γέλια. Είναι μια μαύρη κωμωδία, η οποία την μια στιγμή σε έχει να γελάς και να ξεχνάς, ότι βλέπεις κάτι με θέμα τον πόλεμο, και την επόμενη στιγμή στο θυμίζει άκρως βιαίως και απότομα. Είναι σκηνές, που απλά σοκάρουν και δείχνουν την ωμότητα του πολέμου κι όχι μόνο, δίχως να την εξωραϊζουν ή ρομαντικοποιούν, όπως έχουμε συνηθίσει να γίνεται. 

Η σειρά γενικά και ο Christopher Abbott ως Yossarian ειδικά καταφέρνουν να μας περάσουν, όσο είναι δυνατό, την πίεση και ένταση της κατάστασης. Οι ερμηνείες των περισσοτέρων του κεντρικού cast κυμαίνονται από αξιοπρεπείς ως και εξαιρετικές». 

Το κύριο cast της σειράς απαρτίζεται από τους Christopher Abbott, Kyle Chandler, Daniel David Stewart, Graham Patrick Martin, Kevin J. O’Connor, Rafi Gavron, Jon Rudnitsky, Austin Stowell κ.α. ενώ περάσματα στα μισά επεισόδια κάνουν ο George Clooney και ο Hugh Laurie.


Η νέα σειρά Catch 22 που έχει κερδίσει 2 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο George Clooney κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 6/10 στις 22:00 και κάθε Τρίτη την ίδια ώρα στο Novacinema4HD από την Nova Cyprus! 

Η κωμική σειρά που έρχεται στο Novacinema4HD τον Οκτώβριο κάνει πρεμιέρα πρώτα στο Nova On Demand! Από τον Σεπτέμβριο όλα τα επεισόδια του πρώτου κύκλου της σειράς Catch 22 είναι διαθέσιμα στο Nova On Demand για να τα απολαύσεις στον δικό σου χρόνο!  


 

Loader